Πιο πρόσφατα

25/9/19

Street Mode ON: Punk rock edition

Το σύνθημα που όλους μας ενώνει στο φετινό Street Mode είναι ένα: ΠΑΙΧΤΕ ΠΑΝΚ

Το φετινό Street Mode Festival έρχεται σε λίγες ημέρες, για ακόμη μια χρονιά με ένα line up... για όλα τα γούστα. Στην 11η έκδοση του το φεστιβάλ περιλαμβάνει και μια πλειάδα σημαντικών ονομάτων από το χώρο της πανκ σκηνής, όχι μόνο όμως της "κλασσικής" πανκ ροκ: Ska, post, garage, metal, celtic, reggae, hip hop, electronic, dub, balkan, skate -κι ίσως μας ξεφεύγουν κανα-δυο "υποείδη", πάντα με κοινό γνώμονα την πανκ φιλοσοφία και μουσική, θα συναντηθούν στις σκηνές του Street Mode.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα συγκροτήματα ανά ημέρα:

Day 1

Ska-P

Οι τεράστιοι Ska-P επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, 10 χρόνια μετά, για μια και μοναδική εμφάνιση στο Street Mode. Το κορυφαίο ισπανόφωνο ska punk συγκρότημα είναι γνωστό για την ενέργεια που βγάζει πάνω στη σκηνή και, ερχόμενοι με φόρα από την κυκλοφορία του περυσινού τους άλμπουμ, Game Over, αλλά βέβαια φέροντας στη φαρέτρα τους όλα τα τραγούδια που τους έδωσαν τη φήμη τους, αναμένεται να βουλιάξουν το λιμάνι σε άλλη μια ιστορική συναυλιακή βραδιά.


Pussy Riot

Η φεμινιστική κολεκτίβα των Pussy Riot φέρνει την επανάσταση στο Street Mode Festival. Με γενικό κανόνα ότι το πανκ είναι κάτι παραπάνω από απλά μουσική, οι Pussy Riot δεν έχουν διστάσει να τα βάλουν με "ισχυρές" κυβερνήσεις και με την εκκλησία, και δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τον αγώνα τους. Στη Θεσσαλονίκη έρχονται με τραγούδια όπως τα Kill The Sexist, Death To Prison, Freedom to Protests, Mother Of God, Drive Putin Away, Make America Great Again με σκοπό να ξυπνήσουν όσους κοιμούνται και να δώσουν ώθηση σε όσους έχουν ήδη ξυπνήσει.


The Fuzztones

Πολύ πριν την εμφάνιση της πανκ σκηνής, υπήρχε το garage. Και κάπου εκεί στο '80, το garage, που στο μεταξύ είχε δώσει τη θέση του σε νεότερα είδη μουσικής, αναστήθηκε. Ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα αυτής της "ανάστασης", οι Νεοϋρκέζοι Fuzztones, συνεχίζουν ακάθεκτοι εδώ και σχεδόν 40 χρόνια να... διδάσκουν σε κάθε νεότερη γενιά το garage. Αυτό ακριβώς έρχονται να κάνουν και στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ξεσηκωτικό rock 'n' roll party.


Satanic Surfers

Μετά από επτά χρόνια απουσίας, οι Satanic Surfers επιστρέφουν στη θέση τους ως αιχμή του δόρατος της -μάλλον υποτιμημένης- σουηδικής πανκ σκηνής. Έχοντας γυρίσει, κυριολεκτικά, σε όλον τον κόσμο, η live εμπειρία των Satanic Surfers σου κολλάει στο μυαλό. Στο Street Mode έρχονται με διάθεση για πολλά γκάζια και εξίσου πολύ ξύλο.


Soulside

Το πρώτο συγκρότημα που έριξε -νοητά- το τείχος του Βερολίνου και περιόδευσε στο Ανατολικό Μπλοκ, από τα σημαντικότερα σχήματα για την πανκ σκηνή της Ουάσινγκτον, οι Soulside είχαν περάσει από τη Θεσσαλονίκη πρώτη φορά το 1989, όπου και έμειναν για μια ολόκληρη εβδομάδα. Με την πρόσφατη επανένωση τους και με αφορμή την 30η επέτειο εκείνης της περιοδείας, οι Soulside ξεκινούν τη φετινή τους περιοδεία από τη Θεσσαλονίκη και το Street Mode, σε μια ιστορική εμφάνιση με το γνωστό ιδιαίτερο ήχο τους, γεμάτο ρυθμικές διακυμάνσεις και εκκεντρικά κιθαριστικά parts.


Punkreas

Το πιο γνωστό Ιταλικό πανκ σχήμα, μετρώντας τρεις δεκαετίες πορείας και κρατώντας... εντυπωσιακά σταθερό line up και δισκογραφική συνέπεια έρχεται στο 11ο Street Mode Festival. Η live εμπειρία των Punkreas ξεχωρίζει για την ωμή δύναμη και ενέργεια που τη διέπει, σε ένα μεγάλο θορυβώδες πανκ πάρτυ, στο οποίο δεν λείπουν βέβαια και οι ska/ reggae/ rock επιρροές που συναντά κανείς στη μουσική του συγκροτήματος. Και μη σε νοιάζει αν δεν καταλαβαίνεις ούτε λέξη στα ιταλικά, ο ρυθμός τους είναι σίγουρο ότι δεν θα σε αφήσει σε ησυχία.


Day 2

The Rumjacks

Οι εξ Αυστραλίας ορμώμενοι Κέλτες επιστρέφουν για δεύτερη φορά στο Street Mode, έπειτα από το 2017. Με tin whistle και διαφόρων ειδών folk έγχορδα (μέχρι και μπουζούκι) οι Rumjacks δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κράμα celtic punk με επιρροές από ska γεμάτο ενέργεια και στίχους για... ξίδια, ταξίδια [χοχο] και ταξική πάλη. Η ενέργεια που φέρνουν πάνω στη σκηνή δεν γίνεται να μην ξυπνήσει και τα πιο ήσυχα πνεύματα, με τους Rumjacks είναι βέβαιο ότι θα βρεθείς να πηγαίνεις πάνω κάτω στο ρυθμό τους πριν το καταλάβεις.


Che Sudaka

Αργεντίνοι και Κολομβιανοί μετανάστες βρέθηκαν στη Βαρκελώνη να παίζουν μουσική στους δρόμους και, κάπως έτσι, ξεκίνησαν οι Che Sudaka. Κιθάρες, ακορντεόν, samplers, drum machines και τόνοι θετικής ενέργειας τα συστατικά της μουσικής τους, punk νοοτροπία, reggae ρυθμοί και rap φωνητικά με τη Λατινοαμερικάνικη folk ολοκληρώνουν το μουσικό, αλλά και κοινωνικό, παζλ των Che Sudaka. Μέσα από της εκρηκτικές τους εμφανίσεις -και τους στίχους τους σαφώς- το συγκρότημα περνά με τον πιο δυναμικό τρόπο τα μηνύματα του για κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη.


Moscow Death Brigade

Αντιφασισμός και πανκ, full face και hip hop, τσαμπουκάς και ηλεκτρονική μουσική: Ριξ' τα όλα μαζί και το αποτέλεσμα θα είναι οι Moscow Death Brigade. Το σημαντικότερο ίσως όνομα στη νέα γενιά των cross over συγκροτημάτων, έρχονται από τη Μόσχα και σηκώνουν εξέγερση σε κάθε σκηνή στην οποία βρίσκονται. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και στη Θεσσαλονίκη, γι' αυτό brace yourselves...


Gang of Four

Οι post punk θρύλοι Gang of Four έρχονται στην Ελλάδα έχοντας μαζί τους για παρέα το νέο τους άλμπουμ, Happy Now, αλλά και όλες τις σπουδαίες μουσικές που από πάντα έγραφαν κι έχουν επηρεάσει έναν τεράστιο αριθμό συγκροτημάτων, από τους Nirvana μέχρι τους Red Hot Chili Peppers, αλλά ακόμα και τις Τρύπες. Δημιουργήθηκαν αρχικά το 1976, πλέον βέβαια και από το 2004 βρίσκονται στην τρίτη "μετενσάρκωση" τους, με μόνο αρχικό μέλος των Andy Gill. Αυτό δεν τους εμποδίζει από το να εκφράζουν την πραγματική ψυχή του συγκροτήματος πάνω στην σκηνή και θα το καταλάβει πολύ καλά όποιος βρεθεί στο Street Mode Festival.


The Dwarves

Άλλο ένα συγκρότημα που έχει γράψει τη δική του μοναδική ιστορία στο χώρο της πανκ, ένα από τα λίγα συγκροτήματα που έχουν μείνει ολότελα πιστά στην νοοτροπία του: Δισκογραφικά αλλά και στις ζωντανές τους εμφανίσεις οι Dwarves δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή στις τρεις δεκαετίες της πορείας τους να σοκάρουν, να προκαλούν και να ιντριγκάρουν. Παραμένοντας πάντοτε αληθινοί κι αυθεντικοί σε βαθμό που κάποιους μπορεί να τους τρομάξει και έχοντας επιστρατεύσει ξανά και τις υπηρεσίες του Nick Oliveri (Kyuss, QOTSA, Mondo Generator) οι Dwarves έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να μας προσφέρουν ένα live γεμάτο πολλών ειδών και σίγουρα όχι με την κλασσική έννοια του όρου, συγκινήσεις.


Nova Twins

Amy Love και Georgia South, δυο 20χρονα κορίτσια που έρχονται από το Λονδίνο με φόρα και μπλέκουν το hip hop με την punk, δυο 20χρονα κορίτσια που ακολουθούν το δικό τους, ιδιόμορφο στυλ και δεν υπακούν σε κανέναν κανόνα, έχοντας έντονες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες τις οποίες δεν διστάζουν ούτε στιγμή να εκφράσουν. Περιοδεύοντας φέτος για πρώτη φορά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, αλλά και στο πλάι των Prophets of Rage, δεν γινόταν να μην προσγειωθούν και στη Θεσσαλονίκη και να φέρουν το... "Bassline Bitch" attitude τους στο Street Mode Festival.


Vodka Juniors

Ποιος μπορεί να πει ότι τον αφήνει αδιάφορο το πάρτυ που στήνουν κάθε φορά οι Vodka Juniors; Στρώματα και σωσίβια, φώτα και κομφετί, μα πάνω απ' όλα, κορμιά που τινάζονται στον αέρα, κι άλλα που γυρίζουν από χέρια σε χέρια σε ένα ασταμάτητο sort of stage diving. Οι Vodka Juniors, με το ξεχωριστό κράμα της μουσικής τους, βγάζουν τον πυρετό του τσιμέντου πάνω στη σκηνή και τον τσακίζουν κομμάτι - κομμάτι, με τραγούδια βγαλμένα μέσα από τους δρόμους της πόλης, δεν μπορούμε να φανταστούμε το Street Mode χωρίς την παρουσία τους και τον χαμό που κάθε φορά προκαλούν.


Baildsa

Balkan και gypsy, ska και punk, κιθάρες, τύμπανα, πνευστά, αντιφασισμός και μηνύματα για αλληλεγγύη: Αυτή είναι μια γενική εικόνα του τι εστί Baildsa και οι συναυλίες τους δίνουν ζωή σε αυτήν ακριβώς την εικόνα. Κάθε εμφάνιση των Baildsa ξεχωρίζει για το χρώμα που δίνει, από τη μια σε παρασύρει σε έναν τεράστιο κύκλο χορού, όπου όλοι μπλέκονται με όλους, ενώ από την άλλη σε ταξιδεύει με το "balkan express" σε κάθε κρυφή γωνιά των Βαλκανίων, περνώντας με κάθε δυνατό τρόπο το μήνυμα της ενότητας μέσω της μουσικής και της τέχνης, όσο βέβαια και μέσω των κοινωνικών και πολιτισμικών δεσμών. Εξοπλίσου με καλά παπούτσια και... άντε μπαίλντσα!


Despite Everything

Η ακατέργαστη δύναμη και ενέργεια που φέρει η μουσική των Despite Everything έχει γυρίσει όλον τον κόσμο πολλές φορές, για την ακρίβεια περίπου στις 500, σε Ευρώπη, Βαλκάνια, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική και Καναδά. Αν και νέοι, είναι ήδη βετεράνοι και δεμένοι σαν να 'χουν περάσει μαζί ήδη κάμποσες δεκαετίες. Κι άλλη μια εμφάνιση στο πλούσιο βιογραφικό τους, για ακόμη μια φορά, στο Street Mode Festival. Ιδρωμένα κορμιά και sing along -ή καλύτερα, sream along- είναι βέβαιο ότι θα συνθέσουν και πάλι ένα αυθεντικό πανκ live - κερκίδα.


Day 3

Turbonegro

Ένα μεγαλειώδες και ξέφρενο πάρτυ περιμένει όποιον βρεθεί στο Street Mode για να δει την "μεγαλύτερη μπάντα του γαλαξία". Glam, hard rock, punk, rock 'n' roll... και sex, πολύ sex σε ένα freak show που θα γράψει ιστορία, με τους Turbonegro να έρχονται στη χώρα μας για να τα δώσουν όλα, αποκλειστικά στο Street Mode Festival.


Dubioza Kolektiv

Οι Dubioza Kolektiv δεν είναι πανκ, αλλά είναι και πανκ, όπως είναι και balkan, reggae, ska, hip hop και electronic. Οι Dubioza Kolektiv όπου βρίσκονται στήνουν ένα μεγάλο balkan πάρτυ -όπως θα θυμάστε κι από το 9ο Street Mode. Επιστρέφουν με τις ίδιες άγριες διαθέσεις, για να ξεσηκώσουν άλλη μια φορά το κοινό του φεστιβάλ.


Oferta Especial

Το next big thing θα μπορούσε κανείς να πει στο χώρο του ska punk, οι Oferta Especial έρχονται στη χώρα μας με ταχύτητα, δύναμη και μπόλικη διάθεση για πάρτυ. Δεν σταματούν ποτέ να αλληλεπιδρούν με το κοινό και γίνονται ένα μαζί τους, δημιουργώντας μια παρεΐστικη και "οικογενειακή" live εμπειρία που δεν γίνεται να μην σε παρασύρει στο ρυθμό τους.



Μείνετε συντονισμένοι για αφιερώματα στα hip-hop σχήματα του φεστιβάλ, καθώς και στις υπόλοιπες δράσεις που θα λάβουν χώρα το τριήμερο.

Διάβασε ακόμη:



Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.