Πιο πρόσφατα

21/9/19

Street Mode ON: Stoner & heavy psych rock edition

Μια εκτενής παρουσίαση όλων των stoner rock -και παραπλήσιων- σχημάτων του φετινού Street Mode Festival

Μπορεί φέτος ο αριθμός τους να είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις δυο προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ, η stoner rock σκηνή όμως δηλώνει και φέτος ηχηρά την παρουσία της στο Street Mode με κάποια πολύ δυνατά ονόματα.

Ο λόγος για τους Nebula, Nightstalker, Naxatras, Nick Oliveri's Death Electric Band, Somali Yacht Club, Green Lung, Deaf Radio, Fuel Eater, Bonzai που θα συμμετέχουν στο "βασικό" τριήμερο του φεστιβάλ, αλλά και για τους Villagers of Ioannina City, Tuber που θα συμμετέχουν στην Day 0.

Βέβαια αναφορά αξίζει να γίνει και στους θρυλικούς punk rockers Dwarves, τη "βασική" μπάντα του Nick Oliveri -για τον προφανή λόγο.

**Το 11ο Street Mode Festival θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 27-29 Σεπτέμβρη επιστρέφοντας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο τρεις φορές μεγαλύτερο από το χώρο του Φιξ.

Ας δούμε τα συγκροτήματα, ανά ημέρα:

Day 0

Villagers of Ioannina City

Οι VIC επιστρέφουν με τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, μια πενταετία μετά τη Riza και το EP Zvara/ Karakolia. Το άλμπουμ Age of Aquarius μόλις κυκλοφόρησε και το συγκρότημα θα το παρουσιάσει σε μια σπέσιαλ 'warm-up' day, στις 26 Σεπτέμβρη, μαζί με τους Tuber και τους Halocraft. Όταν μιλάμε βέβαια για τους VIC, δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να πει κανείς: Από την πρώτη στιγμή έκαναν το μπαμ, συνδυάζοντας παραδοσιακά όργανα με stoner, heavy και ψυχεδελικούς ήχους. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. Εκεί τα τραγούδια τους διάρκειας 5-6 λεπτών φτάνουν τα 20 με τα ορχηστρικά μέρη να πολλαπλασιάζονται και να σε τραβούν μαζί με τη μπάντα σε μια "ψυχεδελική δίνη". Για να δούμε λοιπόν τι μας περιμένει στην επόμενη στροφή με το Age of Aquarius...


Tuber

Αν και δεν διεκδικούν κάποιον από τους τίτλους του άρθρου ως κύριο άξονα της μουσικής τους, είναι κοινώς αποδεκτό πως οι Tuber όχι μόνο αγγίζουν, αλλά και προσφέρουν ευχαρίστηση στα αυτιά των "stoner-άδων" και του psych rock κοινού. Η instrumental μουσική τους με τους αυτοσχεδιασμούς δημιουργεί μια ξεχωριστή live εμπειρία που σε κάνει να κολλήσεις. Έχοντας ταξιδέψει -κυριολεκτικά- από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη (Κρήτη - Σέρρες), φέρουν μαζί τους εμπειρίες οι οποίες κατατίθενται όχι μέσω στίχου, αλλά μέσω της μουσικής, γεγονός που δημιουργεί ακόμα πιο έντονα συναισθήματα στον ακροατή -συναισθήματα που του περνά και το ίδιο το συγκρότημα με τον τρόπο που αποδίδει τα τραγούδια του ζωντανά.


Οι Villagers of Ioannina City στην Day 0 του

Day 1

Somali Yacht Club

Οι Ουκρανοί Somali Yacht Club, με τις χαρακτηριστικές τους μακροσκελείς και αυτοσχεδιαστικές συνθέσεις, επιστρέφουν στη χώρα μας -μόλις για δεύτερη φορά- φέροντας μαζί τους και το πιο πρόσφατο δισκογραφικό τους πόνημα, The Sea. Η βαριά, "βαλτώδης" ψυχεδέλεια τους και η ενέργεια τους θα μας προσφέρουν μια ξεχωριστή live εμπειρία.


Nightstalker

Όταν μιλά κανείς για τους Nightstalker, μιλά ίσως για το συγκρότημα που έκανε την αρχή σε αυτό που αποκαλούμε "ελληνική stoner rock σκηνή". Πλέον έχουν επανέλθει πλήρως σε φουλ ρυθμούς, έχουν ένα (ακόμη) εξαιρετικό άλμπουμ στις αποσκευές τους, το Great Hallucinations που κυκλοφορεί, και, φυσικά, όσοι τους έχουν ήδη δει ζωντανά ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν. Για όσους δεν τους έχουν δει... σπεύσατε στο Street Mode.


Day 2

Nick Oliveri's Death Electric Band

"Ένα όνομα, μια ιστορία" θα μπορούσε κανείς να πει. Και πράγματι, ο Nick Oliveri έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο τόσο της stoner rock, όσο και της μουσικής γενικότερα. Ιδρυτικό μέλος των Kyuss -υπό το όνομα Katzenjammer τότε, με δυο θητείες μάλιστα στο συγκρότημα, αλλά και του supergroup των Mondo Generator, έπαιξε σημαντικό ρόλο για μια εξαετία στους Queens of the Stone Age, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να συμμετέχει σε πρότζεκτ και να περιοδεύει. Στο Street Mode έρχεται με δυο σχήματα, αλλά για τους Dwarves θα διαβάσεις δυο λόγια παρακάτω, ενώ με την Death Electric Band θα εμφανιστεί με full μπάντα για ένα greatest hits set το οποίο θα περιλαμβάνει τραγούδια αποκλειστικά από Kyuss, Queens Of The Stone Age και Mondo Generator. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, πολύ απλά δεν χάνεται.


Green Lung

Οι Λονδρέζοι heavy psych & doom rockers θεωρούνται ως το next big thing του βρετανικού heavy ήχου. Με το παρθενικό τους full length album, Woodland Rites, να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές και να θεωρείται το ντεμπούτο της χρονιάς, οι Green Lung έρχονται στο Street Mode για να τοποθετηθούν ανάμεσα στα μεγάλα παγκοσμίως ονόματα αλλά και τις εξαιρετικές ελληνικές συμμετοχές, με σκοπό να μας δείξουν τι πραγματικά αξίζουν και ζωντανά.


Deaf Radio

Όταν ακούς για Deaf Radio, το μυαλό σου πάει στα βαριά και γεμάτα ένταση -σε διάφορες μορφές- κιθαριστικά riffs τους, στην σκοτεινή, σε χρώμα μωβ και κόκκινο, και γεμάτη καπνούς ατμόσφαιρα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις δεν διαφέρουν καθόλου. Μας έχουν κεντρίσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον με τη νέα μουσική που έχουν κυκλοφορήσει (βλ. single Astypalea) και βέβαια η σκηνή του Street Mode είναι η ιδανική για να φιλοξενήσει ακόμη μια φορά μια μουσική βγαλμένη από τους δρόμους της πόλης μα γραμμένη σαν να σε ακολουθεί σε κάποιο μεγάλο και νυχτερινό ταξίδι.



Fuel Eater

Οι Πατρινοί Fuel Eater έρχονται για πρώτη φορά στο Street Mode και φέρουν μαζί τους όλα αυτά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν: Αστείρευτη ενέργεια, εκρηκτικότητα και γνήσιο, μπαρουτοκαπνισμένο, βαρύ κι ασήκωτο heavy rock. Μετά το περυσινό Soberian Kinship που σηματοδότησε και επίσημα την επιστροφή τους, δείχνουν έτοιμοι να κάνουν κι άλλο ένα βήμα παραπάνω και, φυσικά, εκεί θα είμαστε για να το δούμε.


Bonus: The Dwarves

Τι γυρεύει ένα πανκ συγκρότημα στο αφιέρωμα για τα stoner rock σχήματα του Street Mode; Τι άλλο, πέραν του μπασίστα του, του θρυλικού Nick Oliveri. Οι Dwarves θεωρούνται, και όχι άδικα, από τα τελευταία συγκροτήματα που διατηρούν αναλλοίωτο τον punk rock χαρακτήρα τους, παρόλο που μέσα στα χρόνια έχουν εξελιχθεί κι έχουν περάσει από διαφορετικά είδη της πανκ. Περισσότερα για τη μπάντα θα διαβάσεις και στο επόμενο "Street Mode ON" άρθρο μας, για τα πανκ συγκροτήματα του φεστιβάλ, προς το παρόν, αρκεί να ξέρεις ότι την μορφή του Nick Oliveri θα την απολαύσεις εις διπλούν και μάλιστα την ίδια ημέρα.


Day 3

Nebula

Holy shit [pun inteded]! Οι επανενωμένοι Nebula έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη για το Street Mode, και έρχονται με φόρα. Το θρυλικό συγκρότημα θέτει και πάλι εαυτόν ζωντανά επί σκηνής, κάτι για το οποίο έχουν ξεχωρίσει όσο λίγοι όλα τα χρόνια της θητείας τους. Γκάζια και ένταση από τη μια, ψυχεδέλεια από την άλλη, πάντα "επικίνδυνοι" και "ζωηροί", οι Nebula προσφέρουν απλόχερα ένα μείγμα ικανό να σου λιώσει το μυαλό.


Naxatras

Naxatras = ταξίδι στο υπερπέραν και ταξίδι στο υπερπέραν = Naxatras. Simple as that. Κάθε ζωντανή εμφάνιση των Naxatras είναι ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό show, κλείνεις τα μάτια και χάνεσαι στο ταξίδι. Το συγκρότημα συνεχίζει να μεγαλώνει και να εξελίσσεται, ξεφεύγει από τα ελληνικά όρια -μέχρι Αυστραλία έχουν φτάσει- αλλά, φυσικά, δεν θα γινόταν να λείπουν από ένα ακόμη Street Mode, μιας και πλέον είναι από τα συγκροτήματα που έχουν γίνει σταθερές του φεστιβάλ και περιμένεις να είναι εκεί χρόνο με το χρόνο.


Bonzai

Μπήκαν στη ζωή μας τόσο εκρηκτικά όσο εκρηκτικοί είναι και πάνω στη σκηνή. Οι επίσης "ντόπιοι", όπως και οι Naxatras, Bonzai φέρουν το desert attitude τους στο Street Mode, σε ένα μουσικό κράμα που ξεχωρίζει: "Βρωμιά" αλλά και ψυχεδέλεια, ένταση, νεύρο, αλλά και ατμοσφαιρικότητα συνθέτουν τη μουσική των Bonzai οι οποίοι ολοκληρώνουν το stoner rock παζλ του φετινού Street Mode Festival.


Μείνετε συντονισμένοι για αφιερώματα στα punk και hip-hop σχήματα του φεστιβάλ, καθώς και στις υπόλοιπες δράσεις που θα λάβουν χώρα το τριήμερο.


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.