Πιο πρόσφατα

24/8/17

Ο Kemo the Blaxican (Delinquent Habits) στον Summer Rain Radio

English version here.

2005. Είχα μόλις κλείσει τα 12 κι ένας φίλος μου 'χε δώσει να ακούσω ένα παλιό -κυκλοφορίας '98- CD (εννοείται πως δεν το πήρε ποτέ πίσω). Στο εξώφυλλο μια μεξικάνικη μπάντα με κιθάρες και πνευστά και με γραμματοσειρά βγαλμένη από ουέστερν διάβαζες: Delinquent Habits - Here Come the Horns.

12 χρόνια μετά, ο πιτσιρικάς εκείνος ετοιμάζεται να δει τους Delinquent Habits για πρώτη φορά επιτέλους, στο 9ο Street Mode Festival και, σαν να μην έφτανε αυτό από μόνο του, ο Kemo the Blaxican, το ένα ήμισυ των Delinquent Habits, μας παραχωρεί μια μεγάλη συνέντευξη. Μεγάλη σε μέγεθος αλλά και αξία. Μιλήσαμε για τη μουσική των Deliquent Habits στα 90s και τις αρχές των 00s, το hip hop κίνημα, την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ που "κατέχεται από μίσος, θρησκοληψία, άγνοια, ρατσισμό και ομοφοβία". Φυσικά, δεν γινόταν να μην πούμε δυο κουβέντες και για το reunion του σχήματος μετά από μια δεκαετία, αλλά και το νέο τους δίσκο ο οποίος ορίζει και τον "Δεύτερο Γύρο" της ιστορίας των Delinquent Habits.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν είδα ότι θα συμμετέχετε στο Street Mode Festival, ήταν η πρώτη φορά που άκουσα το Here Come the Horns -για την ακρίβεια ήταν περίπου 30 φορές- ήταν κάτι που δεν είχα ακούσει ξανά! Θεωρείτε τους εαυτούς σας ως μέρος των πρωτοπόρων της hip hop;

"Επιβιβαστήκαμε" (στο "πλοίο" του hip hop) σε μια εποχή που οι Λατινοαμερικάνοι σπάνια τύγχαναν προσοχής στο hip hop. Το ίδιο το hip hop ήταν ακόμα κάτι καινούριο. Η παλέτα ήταν δική μας για να δημιουργήσουμε και να την κατακτήσουμε. Ήμασταν αρκετά τυχεροί ώστε να είμαστε μέρος της γέννησης αυτού του κινήματος. Συστήσαμε (στον κόσμο) πρωτοποριακά στοιχεία και το προσεγγίσαμε διαφορετικά από άλλα rap σχήματα. Αν αυτό κάνει τους Delinquent Habits πρωτοπόρους του hip hop, πιστεύω ότι αυτό θα το αποφασίσεις εσύ.


Το "ξεπέταγμα" σας ήταν άμεσο, με σημαντική επιτυχία ακόμα από την κυκλοφορία του πρώτου σας single, αλλά η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη. Τι σας έδωσε κίνητρο να συνεχίζετε παρά τα εμπόδια που υπήρχαν στο δρόμο σας;

Είχαμε αυτοπεποίθηση για τη μουσική μας και πιστεύαμε στους εαυτούς μας. Αν και ήταν απογοητευτικό ότι υπήρχε συνεχώς απροθυμία να κυκλοφορήσει η μουσική μας, ποτέ δεν μας αποθάρρυνε. Αν μη τι άλλο, μας έδωσε περισσότερο κίνητρο. Ωθήσαμε τους εαυτούς μας και είχαμε πίστη.

Πώς διαχειριστήκατε όλη την επιτυχία που έφερε το ντεμπούτο άλμπουμ σας;

Το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ Delinquent Habits εκτοξεύτηκε αμέσως. Όταν κυκλοφορήσαμε το δεύτερο μας άλμπουμ, Here Come the Horns, δεν είχαμε τόση υποστήριξη από το label όση είχαμε για τον πρώτο δίσκο. Η εταιρεία αντιμετώπιζε εσωτερικά θέματα και οι αλλαγές που συνέβαιναν χτύπησαν στην κυκλοφορία του δεύτερου μας άλμπουμ. Θυμάμαι να νιώθω ότι το δεύτερο μας άλμπουμ δεν είχε την προσοχή που άξιζε. Μου αρέσει πολύ αυτό το άλμπουμ, ήμουν ενθουσιασμένος με ολόκληρο τον δίσκο, από την παραγωγή που οι O.G. Style παρείχαν, στο στιχουργικό περιεχόμενο και το vibe.

Ο ενθουσιασμός που περιέβαλλε την κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ όμως δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο στο πρώτο άλμπουμ. Μέχρι το τρίτο άλμπουμ, οι Delinquent Habits δεν ήταν πλέον με την LOUD/PMP Records. Η PMP δεν ήταν πλέον μέρος της Loud και η PMP με τον ιδιοκτήτη της, Paul Stewart, ήταν αυτοί με τους οποίους είχαμε υπογράψει αρχικά. Εξαιτίας όλων των εσωτερικών συγκρούσεων της δισκογραφικής, το Here Come the Horns ήταν χαμένο ανάμεσα στους πολέμους των εταιρειών για ακόμα μια φορά.


Επιστρέφοντας στις ζωντανές σας εμφανίσεις, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστείτε στο Street Mode Festival. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι αυτή τη συναυλία;

Έχω ξαναπαίξει στην Ελλάδα, αλλά ποτέ στο Street Mode Festival. Ανυπομονώ για το φεστιβάλ και δεν θέλω τίποτα περισσότερο από το να κάνουμε όλο το κοινό να κουνηθεί.

Σίγουρα οι φανς, όχι μόνο στην Ελλάδα, ενθουσιάστηκαν με τα νέα για το reunion σας μερικά χρόνια πριν.

Νομίζω πως ο ενθουσιασμός των φανς των Delinquent Habits εκτοξεύτηκε με το reunion. Πάντα κάναμε γαμάτη μουσική μαζί. Ήμουν ενθουσιασμένος που ξαναβρεθήκαμε. Είναι καλό να είμαι ξανά με τον Ives. Τα μοναδικά μας στυλ γραψίματος και μουσικά θέματα αλληλοσυμπληρώνονται. Έχουμε μια μυστηριώδης δύναμη μαζί στη σκηνή που είναι αναντικατάστατη.

Νομίζω ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό προκάλεσε η κυκλοφορία του It Could Be Round Two.

Λατρεύω το It Could Be Round Two. Είναι ένα άλμπουμ - φαινόμενο. Νιώθω πως είναι ένα καλοδουλεμένο άλμπουμ. Υπάρχει μια ηρεμία στη μουσική, η διαβεβαίωση ότι η ζωή είναι δύσκολη αλλά αξίζει, ότι εμείς ως outsiders έχουμε πιο ισχυρή γνώμη από τις mainstream ιδέες και ότι η ζωή πραγματικά θα είναι εντάξει. Είναι σαν hip hop που δεν ακούς πια. Feelgood και αναζωογονητικό. Ήμασταν τυχεροί που δουλέψαμε με παραγωγούς καλούς στη δουλειά τους, τον DJ Invinsible, τον J-Matik, τον RuckP, τον Dr. Kitoris, τον Rawland, τον Phil Merk και τον Sir Jai. Είμαι τρομερά χαρούμενος με το τελικό αποτέλεσμα του άλμπουμ μας. Ο Sen Dog τίμησε αυτό το άλμπουμ και ράπαρε δυο σπουδαίους στίχους της street γνώσης της Δυτικής Ακτής. Η συνεισφορά του στο άλμπουμ πραγματικά πρόσθεσε μια δύναμη στο project. Είμαι περήφανος που ξανασμίξαμε και ρίξαμε μια ηχητική γροθιά με αυτήν την κυκλοφορία.


Θα μπορούσε λοιπόν αυτό το reunion να θεωρηθεί ως ο δεύτερος γύρος ("round two") της ιστορίας των Delinquent Habits;

Είναι μια δικαιολογημένη σκέψη ότι το Round Two περικλείει το reunion των Delinquent Habits. Είναι μια σημαντική έμφαση σε ένα φιλοδίκαιο κοινωνικό θορυβώδες κίνημα. (Ότι είμαστε) ο Ives κι εγώ ξανά μαζί μετά από δέκα χρόνια χωριστά είναι κάτι περισσότερο από θέμα επιβίωσης. Είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μια βραδινή αφήγηση μιας πραγματικής ιστορίας για την αφοσίωση στο εξελιγμένο παγκόσμιο underground (κίνημα).

Οκτώ μήνες  υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Σίγουρα οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν τις ειδήσεις, αλλά πώς είναι να ζεις πραγματικά με την κυβέρνηση αυτού του αμφιλεγόμενου πολιτικού;

Η χώρα μας είναι πιο διαιρεμένη από οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μου μπορώ να θυμηθώ. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από ένα ενωμένο έθνος, τόσο πιο κοντά είναι "αυτοί" στο να καταστρέψουν αυτό που κάποτε ήταν η Αμερική. Ο Τραμπ ξεπουλά αυτή τη χώρα κομμάτι κομμάτι και καταστρέφει τις οικογένειες κατά τη διάρκεια. Δεν έχω ξαναδεί κάποιο πρόεδρο να μην έχει σχέση με την ανθρωπιά. Είναι μια ντροπή που κατέχεται από μίσος, θρησκοληψία, άγνοια, ρατσισμό και ομοφοβία, που είναι ένα μισογύνικο γουρούνι που οδηγεί την Αμερική σε μια δίνη προς τα κάτω. Δεν δείχνει καμία ισότητα και μηδενική όψη αξιοπρέπειας ή ευσπλαχνίας. Δεν γνωρίζει πως να κρατήσει μια αυτοκρατορία ισχυρή και ταυτόχρονα να την κρατά ενωμένη. Πρέπει να ενωθούμε, να χτίσουμε και να μεγαλώσουμε. Όλοι είναι άξιοι.

Πρόσφατα ο πρόεδρος έπρεπε να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα καταδικάζοντας συγκεκριμένες ρατσιστικές ομάδες, αντίθετα προσπάθησε να τραβήξει παράλληλες γραμμές και να δικαιολογήσει τη βία. Κάποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν με ένα χτύπημα και μόνο με ένα πινέλο. Για να είσαι σπουδαίος πρόεδρος, πιστεύω πως πρέπει να δείχνεις σπουδαίο χαρακτήρα, ευγλωττία και να παρουσιάζεις ένα είδος λεπτότητας που είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο πρόεδρος ποτέ δεν θα έχει.

Έχει σπουδαίο επιχειρηματικό μυαλό αλλά δεν μπορώ απλά να υποφέρω τον χαρακτήρα του. Απλά και καθαρά, δεν θα έπρεπε να διαιωνίζει τους πολέμους, να δικαιολογεί τις διακρίσεις και τη βία. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον πρόεδρο μας να είναι καλός (ως άνθρωπος). Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να είναι αποκομμένοι από ένα σύστημα που υστερεί σε ευσπλαχνία για πάρα πολλούς από τους ανθρώπους τους οποίους υπηρετεί. Ένα σύστημα τροφοδοτούμενο από μίσος και κακό και απληστία δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Έχοντας πει αυτό, είχα αρκετά παράπονα και από την προεδρία Ομπάμα. Πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι, ενωμένοι και πάντα με το βλέμμα στον συνάνθρωπο.


Για να ολοκληρώσουμε και να χαλαρώσουμε από την πολιτική, ποιο είναι το μήνυμα σας στους Έλληνες φανς για να τους... προετοιμάσετε για την επερχόμενη εμφάνιση στο Street Mode Festival;

Να είστε ελεύθεροι και να περάσετε καλά. Να με νιώθετε όταν ραπάρω. Βάλτε φωτιά στην ψυχή σας. Νοιαστείτε (η ακριβής φράση ήταν "Give a fuck"). Υπάρχει δύναμη στην ενότητα. Ενωθείτε και συγκεντρωθείτε. Αναγνωρίστε τη δύναμη σας και μην αφήσετε κανέναν να την καταστρέψει και μην ταΐζετε τους φόβους σας. Δεν μπορούμε να τρώμε χρήματα γι αυτό να είστε καλοί με τη μητέρα φύση.

*Οι Delinquent Habits θα είναι headliners της 3ης ημέρας του Street Mode Festival την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Fix Open Air στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου θα είναι στην Αθήνα και το Κύτταρο, γιορτάζοντας το reunion τους.

Και, για να θυμηθούμε τα νιάτα μας...


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.