Πιο πρόσφατα

17/4/14

AC/DC: Who made… what??

Οι AC/DC τώρα
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε το κείμενο βάλτε σε φουλ ένταση το πιο "κοντινό" σας τραγούδι του συγκροτήματος.


Τρίτη 15 Απριλίου και έντονη φημολογία δημιουργείται γύρω από το αν διαλύονται οι AC/DC. Τα λεγόμενα και γραφόμενα βρίσκουν βάση στο έμφραγμα που «χτύπησε» τον Malcom Young, με τα υπόλοιπα μέλη να φέρονται πως συζητούν τη διάλυση λόγω της αποχώρησης ενός εκ των ιδρυτών της μπάντας. Τελικά, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των σπουδαίων ρόκερ στο Facebook, το συγκρότημα θα συνεχίσει να παράγει μουσική, δυστυχώς χωρίς την πολύτιμη συμβολή του ενός εκ των αδερφών Young.

Παίρνοντας αφορμή από την… παρά τρίχα διάλυση των AC/DC, ψάξαμε και βρήκαμε μια δεκάδα «περίεργων» και όχι τόσο γνωστών γεγονότων που περιτριγυρίζουν το μύθο του εμβληματικού συγκροτήματος.

10) Ο Angus δεν είναι… σχολιαρόπαιδο!
Το στυλ του χαρακτηριστικό. Πιο χαρακτηριστικό πεθαίνεις που λένε. Ο Angus Young κυκλοφορεί με σχολική στολή και καπελάκι, με τη φήμη του σχολιαρόπαιδου. Για να ενδυναμωθεί ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει, κυκλοφορεί η φήμη πως είναι γεννημένος το ’59. Λανθασμένα φυσικά, καθώς ο Young βρισκόταν στο τέλος, και όχι στην αρχή, των γυμνασιακών του χρόνων όταν γεννήθηκε το συγκρότημα. Η εμφάνιση του αυτή ήταν έμπνευση της αδερφής του, ευτυχώς, αν αναλογιστεί κανείς πως οι επιλογές του ίδιου του Young ήταν (με τυχαία σειρά) ένας γορίλλας, ο Zorro, ο Spiderman και ο SuperAng, μια μάλλον παρωδία του Superman.

Angus Young & Bon Scott (1979)
9) Ένα συγκρότημα… ραπτομηχανή
Η Margaret Young φαίνεται πως υπήρξε γενικότερα χέρι βοηθείας για το συγκρότημα των αδερφών της, καθώς σε δική της ραπτομηχανή ξεχώρισαν τα αρχικά AC/DC, τα οποία σημαίνουν Alternating Current/ Direct Current. Επίσης αποτελούν όρο για τους bisexual, κάτι που σίγουρα το συγκρότημα δεν ήξερε όταν επέλεγε το όνομα του επειδή συμβολίζει «την ωμή ενέργεια, τις ιδιαίτερα δυναμικές εμφανίσεις και την αγάπη τους για τη μουσική».
Φυσικά υπάρχει πάντοτε και η φήμη πως το AC/DC ερμηνεύεται ως Anti-Christ/ Devils Child, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

8) Συγκρότημα από την Αυστραλία, μουσικοί από τη Βρετανία
Ξέρατε ότι τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος, από την ίδρυση τους μέχρι και σήμερα, έχουν καταγωγή από τη Βρετανία και όχι την Αυστραλία, γενέτειρα της μπάντας; Πέραν των Σκοτσέζων αδερφών Young, επίσης Σκωτσέζος ήταν ο Bon Scott, ενώ ο Cliff Williams, όπως και ο Brian Johnson, είναι Άγγλοι.

7) “Black rock hell
Όχι μία, ούτε δύο, ούτε καν μερικές δεκάδες. 163 φορές (κατά μέσο όρο) ακούγονται οι λέξεις black, rock και hell σε κάθε συναυλία των AC/DC, ανάλογα με το setlist και χωρίς να υπολογίζεται κάθε πιθανό encore.

6) Let there be stamps!
Έτος 1998, και στην Αυστραλία κυκλοφορούν γραμματόσημα RocknRoll, με… πρώτη μούρη τον Angus Young, με τη γνωστή του περιβολή και το Its a long way to the top γραμμένο στην τσάντα του. Πέραν αυτού, στο Μπενίν κυκλοφόρησε ολόκληρη συλλογή με γραμματόσημα του συγκροτήματος.
Τα γραμματόσημα των AC/DC στο Μπενίν

5) Your papers please!
Στα πρώτα χρόνια τους οι AC/DC αντιμετώπιζαν πολλές φορές πρόβλημα στο να φτάσουν στα παρασκήνια, καθώς ήταν το ίδιο (ή και περισσότερο!) «λέσια» με τους θαυμαστές τους και δεν τους πίστευαν.

4) Και πίνω μπύρες, πίνω μπύρες…
Χαρακτηριστικό είναι πως, αν και ψυχή του συγκροτήματος, ο Malcom Young παίζει πρώτη κιθάρα σε ελάχιστα κομμάτια (Soul Stripper, Show Business, You Aint Got A Hold On Me, Can I Sit Next To Your Girl). Ο ίδιος λέει πως θυσίασε το ρόλο του πρώτου κιθαρίστα για την αγάπη του για το ποτό.

3) Μία σου και μία μου
Ένα review για την πρώτη δουλειά των AC/DC στο περιοδικό Rolling Stone αναφέρει πως «το rocknroll έφτασε στον πάτο». Το συγκρότημα δεν εμφανίστηκε ποτέ στο εξώφυλλο, παρά μόνο το 2008, στο τεύχος του Νοεμβρίου. Η προηγούμενη «υποψία» AC/DC στο εξώφυλλο του περιοδικού ήταν η μπλούζα που φορούσε (περίπου) η Shania Twain το 2003.
Η Shania Twain στο εξώφυλλο
του Rolling Stone με μπλούζα AC/DC

2) Pure rock και λίγα λέμε
Σε αντίθεση με το 99% των συγκροτημάτων παγκοσμίως, νέα και παλαιότερα, οι AC/DC συνεχίζουν να παίζουν με μηδενική βοήθεια εφφέ σε καμία από τις κιθάρες τους.

Η πρώτη (και μοναδική μέχρι στιγμής)
εμφάνιση της μπάντας στην Ελλάδα (ΟΑΚΑ 2009)
1) Μια γλυκιά μπαλάντα
Αφού… είδαν και απόειδαν οι παραγωγοί των AC/DC με την απουσία ήρεμων κομματιών, αποφασίζουν να επιβάλλουν στο συγκρότημα να γράψει μια μπαλάντα. Η απάντηση του συγκροτήματος ήταν πως ειλικρινά δεν ήξεραν ούτε καν πώς να ξεκινήσουν να γράφουν ένα τέτοιο τραγούδι. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί ήταν αμετανόητοι και έβαλαν έναν ειδικό στο πλάι τους για να τους μάθει να γράφουν μπαλάντες. Η μπάντα αποφάσισε να το δοκιμάσει, και μετά από αρκετές (αρκετές όμως!) εβδομάδες ξαναβρέθηκαν στο στούντιο με τους παραγωγούς τους για να τους παρουσιάσουν την πρώτη τους μπαλάντα.

Μόλις τελείωσε το τραγούδι, οι άνθρωποι της Atlantic κούνησαν τα κεφάλια τους, είπαν στη μπάντα να συνεχίσει αυτό που κάνει και βγήκαν από το στούντιο.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.