Πιο πρόσφατα

9/12/16

Sleepin Pillow - The Past is Already Here

Οι Sleepin Pillow είναι στην κατηγορία των ελληνικών αγγλόφωνων συγκροτημάτων που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το όνομα τους συνυφασμένο με ήχους ατμοσφαιρικούς και ψυχεδελικούς και την ανατολή πάντα παρούσα. Στο καινούριο, τέταρτο κατά σειρά, άλμπουμ τους καταφέρνουν να σε κάνουν να προβληματιστείς πριν καν το ακούσεις, με το πολλά υποσχόμενο για τα νοήματα του δίσκου The Past is Already Here. Συνοδεύεται φυσικά και από το βγαλμένο από άλλες εποχές artwork, από εκείνα που -σε βινύλιο- μπαίνουν στη "βιτρίνα" της συλλογής δίσκων σου.

Ας πάμε όμως και στα μουσικά. Το άλμπουμ ξεκινά (σχεδόν) εύθυμα, με το That Girl, που, απ' ότι φαίνεται, δεν έχει μυαλό αλλά έχει πάρει τα μυαλά των άλλων. Ελαφρύ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα του δίσκου, και κατάλληλο για εισαγωγικό κομμάτι, που σε μεταφέρει ομαλά στον πλανήτη των Sleepin Pillow. Ο εν λόγω πλανήτης θα ήταν μάλλον ο Άρης.

Life on Mars, άρωμα ανατολής και πρώτη επαφή με τον ήχο με τον οποίο έχεις συνδέσει τη μπάντα. "Εξωγήινα" εφέ και βαριά ατμόσφαιρα συνθέτουν την εικόνα των Sleepin Pillow στον Άρη, με τη συνέχεια να έρχεται φυσικά και... ριζοσπαστικά, με το παράδοξα αισθησιακό για την ένταση του Radical.

I Hate All Gods μας λέει το συγκρότημα, καταφέρνοντας να εκνευρίσει την πλειονότητα του κόσμου σε όλη την υδρόγειο. Εξάλλου δεν έγιναν γνωστοί για τα γλυκά τραγουδάκια τους αλλά για το "μεθυστικό ταξίδι" που προσφέρουν μέσω των ήχων τους, ταξίδι στο οποίο σε προ(σ)καλεί και αυτό το κομμάτι, σίγουρα στις μελλοντικές επιλογές των εκπομπών μας.

Αν χωρίζαμε το άλμπουμ σε δυο ενότητες, το Skinny Puppy με τις δυναμικές μελωδίες του και τον παράξενο στίχο περί... concrete junkies, από τους παράξενους στίχους που γουστάρουμε, θα σηματοδοτούσε την έναρξη του δεύτερου μισού, στο οποίο μας εισάγει το λιγότερο εντυπωσιακά και ξεσηκωτικά.


Η ανατολίτικη πλευρά των Sleepin Pillow εισβάλλει και κάνει δικό της το εμπνευσμένο από την πρωτεύουσα Athens. Αν το Radical μας φάνηκε αισθησιακό, το Athens μας έφερε σε δωμάτιο υπό το φως κεριών και τη θέα χορού βγαλμένου από άλλες εποχές και κόσμους.

Σε άλλες εποχές και κόσμους σε μεταφέρει και η σχεδόν γλυκιά -σίγουρα, αν σκεφτείς το όνομα που τη συνοδεύει- μελωδία του Acheron. Ορχηστρικό κομμάτι που, καθώς σε οδηγεί στο τέλος του δίσκου, άρα και του δρόμου, καταπιάνεται με το θάνατο και τον επαναληπτικό κύκλο της ζωής, γενικά αλλά και του κάθε ατόμου.

Κι αφού έχεις κάνει τον κύκλο σου και βρίσκεσαι ξανά στην αρχή, το παρελθόν είναι ήδη εδώ και μια νέα λούπα είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Έτσι, μοιραία, το άλμπουμ κλείνει με το ομώνυμο The Past is Already Here, κομμάτι που ως φυσική εξέλιξη περνά από όλες τις συναισθηματικές και μουσικές εκφάνσεις που προηγήθηκαν, λίγο πριν σε "αναγκάσει" (όχι ότι μας χάλασε) να ξαναζήσεις τον κύκλο και πάλι, αντιλαμβανόμενος ενδεχομένως κάθε φορά όλο και πιο βαθιά τα νοήματα του.

Συνολικά, αυτό που ακούμε στο The Past is Already Here είναι ίσως η πιο ώριμη μέχρι στιγμής δουλειά του συγκροτήματος, με μεγάλη συνοχή, κομμάτια που μπορούν να ξεγυμνώσουν κάθε ψυχή και να σε παρασύρουν στον κόσμο των Sleepin Pillow χωρίς μεγάλη προσπάθεια.


Tip: Πριν ξεκινήσεις να ακούς, πάρε κοντά καπνό (αν καπνίζεις) και κρασί ή ό,τι άλλο αλκοολούχο της προτίμησης σου. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείς να σε καλεί.

*Οι Sleepin Pillow θα παρουσιάσουν το The Past is Already Here στο Fix Factory of Sound την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη. Περισσότερα εδώ.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.