Πιο πρόσφατα

24/4/17

Panx Romana @ Πολυχώρος WE, 21/4/2017

Την τελευταία φορά που τους είδαμε στην πόλη ο γράφοντας ήταν 7 χρονών. Οι Panx Romana επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, σε μια καθόλου τυχαία ημερομηνία, κατεδάφισαν τον Πολυχώρο WE και μας θύμισαν για ποιο λόγο είναι το κορυφαίο ελληνικό πανκ συγκρότημα, για ποιο λόγο [greek] punk is not dead.

Αν και... είχες χώρο να περπατήσεις, το WE ήταν γεμάτο από νωρίς, με τη δίψα των ανθρώπων από την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές να είναι προφανώς μεγάλη, μιας και οι μικρότεροι δεν είχαν προλάβει να ξαναζήσουν ένα live των Panx Romana κι οι μεγαλύτεροι δεν θυμούνται πώς είναι.

Τη συναυλία άνοιξαν οι Ρεύμα 102, ένα νέο synth/ post punk συγκρότημα με ελληνικό στίχο, οι οποίοι απ' ότι φάνηκε είχαν και το δικό τους φανατικό κοινό, και μας προσέφεραν την κατάλληλη προθέρμανση για το... κυρίως πιάτο.


Βέβαια, σημαντική παράλειψη μας θα ήταν να μην αναφέρουμε ότι υπήρχε και 2ο opening act, που προηγήθηκε των Ρεύμα 102: Οι Clash. Μια σειρά από live videos των Clash επιμελημένα από τους Panx Romana, που απλά δεν γινόταν να μην σε οδηγήσουν στο μπαρ για την πρώτη μπύρα, κουνώντας το κεφάλι.

Μετά, τα φώτα έσβησαν. Στη σκηνή ανέβηκε ο άνθρωπος - τηλεόραση, που μας θύμισε ότι πρέπει "να είστε ευτυχισμένοι", "όλα έχουν φτιαχτεί για σας, μόνο για σας" και πλέον όλοι ξέραμε τι θα ακολουθήσει...


Καταιγιστικοί, θεατρικοί, με ενέργεια και πάθος 20χρονων, σπάνια χημεία αλλά και γνώση της ιστορίας που έχουν γράψει, οι Panx Romana μας οδήγησαν σε ένα ταξίδι από το Κόσοβο στη Συρία, από τη χούντα στη "δημοκρατία", στην μάνα Ελλάδα που φυλακίζει και σκοτώνει τα παιδιά της. Το εφηβικό ξέσπασμα οργής έχει γίνει οργή ενήλικη κι εσωτερική, που ξεσπά και φέρνει σεισμό. Αλλά, δεν φοβούνται και να γελάσουν. Ψάχνουν τον τρόπο να γελάσουν και το καταφέρνουν. Καταθέτουν κοινωνικά μηνύματα, καταγγέλλουν, δηλώνουν αλληλέγγυοι σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι οι Panx Romana. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα και ελπίζουμε αυτό το live να ήταν μονάχα η αρχή της μεγάλης τους επιστροφής.



Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες της συναυλίας εδώ.

Κείμενο - φωτογραφίες: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.