Πιο πρόσφατα

7/11/17

Τι θα δούμε σήμερα στο In-Edit Festival Athens Edition (7/11)

Όλες οι προβολές -ωρολόγιο πρόγραμμα και παρουσίαση των ταινιών- της τελευταίας ημέρας του φετινού In-Edit Festival Athens Edition στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο και μια Δευτέρα γεμάτη μουσική, κινηματογράφο και ταξίδια μέσα από την οθόνη, το In-Edit Festival ολοκληρώνεται σήμερα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με πέντε προβολές και ένα μεγάλο closing party στο Μπελ Ρεϋ με τον θρυλικό Don Letts στα decks.

Πριν μπείτε σε mood για πάρτυ όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στις προβολές της τελευταίας ημέρας για το φετινό αθηναϊκό In-Edit Festival, Τρίτη 7 Νοεμβρίου.

Κεντρική Σκηνή (Main Stage)

Gimme Danger - 19:00
The Rolling Stones Ole, Ole, Ole!: A Trip Across Latin America - 21:15

Μικρή Σκηνή (Upper Stage)

The Public Image is Rotten - 17:15
Punk: Attitude - 19:30 (παρουσία του Don Letts)
The Man from Mo'Wax - 21:45

Gimme Danger

Jim Jarmusch, 108', USA, 2016

Ο Jim Jarmusch συναντά τους Stooges σε ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει με επιμέλεια το πλαίσιο της πιο εκκεντρικής μπάντας στην ιστορία του rock n' roll. Το Gimme Danger είναι ένα μεγαλοφυές ντοκιμαντέρ που καταγράφει ολόκληρη την ιστορία του συγκροτήματος που σήμερα θεωρείται "μύθος" αλλά στην εποχή του αντιμετωπίστηκε σαν αποτυχία.


Χωρίς να επιχειρεί στιγμή να είναι αντικειμενική, η ταινία αποκαλύπτει την ένταση, την αντιδραστικότητα, την ιδιοτροπία και την ιδιοφυΐα των τεσσάρων μελών της πρωτο-πανκ μπάντας, ξεκινώντας από το τέλος: την ημέρα που οι Stooges διαλύθηκαν και επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια. Το Gimme Danger καταγράφει τους λόγους δημιουργίας των Stooges, όσους τους επηρέασαν (MC5Bitches BrewJames Brown) αλλά και όσους επηρέασαν (ολόκληρη την πανκ σκηνή) αλλά και εκατοντάδες μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες. Χωρίς βέβαια να αποκρύπτει τα σκοτεινά σημεία (ναρκωτικά, συλλήψεις, προκλητικός γυμνισμός και κόντρες), προτιμά να αναδείξει τον επαναστατικό ρόλο της μπάντας που όπως λέει ο Iggy Pop όταν τον ρωτάνε για τη συνεισφορά των Stooges στην μουσική, απαντά "Νομίζω βοηθήσαμε να τελειώσουν τα 70s".



Διάβασε ακόμα:


The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America

Paul Dugdale, 105', UK, 2016

Το 2016 οι Rolling Stones, στα πλαίσια της περιοδείας τους, επισκέφθηκαν 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις 9 από αυτές για πολλοστή φορά, την δέκατη και τελευταία, για πρώτη. Η ταινία αυτή παρουσιάζει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των ζωντανών τους εμφανίσεων σε καθεμία από τις πόλεις, τις ιλιγγιώδεις προετοιμασίες και τα παρασκήνια στη διάρκεια του ταξιδιού με αποκορύφωμα το ιστορικό κλείσιμο της περιοδείας τους στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, όπου έγιναν η πρώτη ροκ μπάντα που έπαιξε ζωντανά σε ένα κοινό 1.200.000 θεατών.


Πρόκειται στην ουσία για ένα ταξίδι στον κόσμο των Rolling Stones, ένα ταξίδι που αποθεώνει τη δύναμη του rock n' roll. Το φιλμ καταγράφει το ταξίδι, τις τοπικές κουλτούρες και τη μοναδική σχέση που έχουν οι Rolling Stones με τη Λατινική Αμερική. Ένα πορτρέτο του συγκροτήματος που παραμένει εδώ και δεκαετίες στο αποκορύφωμα της καριέρας του, χορτασμένο και την ίδια στιγμή γεμάτο δίψα για νέες περιπέτειες.



Διάβασε ακόμα:


The Public Image is Rotten

Tabbert Fiiller, 105', ΗΠΑ, 2017

O John Lydon, γνωστός ως Johnny Rotten, θυμάται, φιλοσοφεί, αφηγείται, σχολιάζει, διαμαρτύρεται και αναπολεί την εποχή που ακολούθησε τη διάλυση των Sex Pistols. Η ιστορία και η εποχή των Public Image Ltd., σε μία απολαυστική αφήγηση του ιδρυτή της. Προσδεθείτε!


Μετά τη διάλυση των Sex Pistols, ο τραγουδιστής της μπάντας, John Lydon, γνωστός ως Johnny Rotten, ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πρόκληση. Οι Sex Pistols, μία από τις πιο επιδραστικές μπάντες στην ιστορία της ροκ εν ρολ μουσικής, ταρακούνησε και καθόρισε την μουσική της δεκαετίας του '70 και όχι μόνο. Αλλά το επόμενο βήμα του Lydon ήταν οι Public Image Ltd. Μία μπάντα που συγκέντρωσε έναν "στρατό" θαυμαστών, πέρασε από δεκάδες αλλαγές τόσο στη σύνθεσή της όσο και στο στυλ της και καθιερώθηκε με κομμάτια όπως τα Public ImageFlowers of Romance και βέβαια This Is Not a Love Song. Ο Lydon θυμάται, φιλοσοφεί, αφηγείται, σχολιάζει, διαμαρτύρεται και αναπολεί εκείνα τα χρόνια. Την ιστορία συμπληρώνουν αφηγήσεις πρώην και νυν μελών (ακόμη και του Ginger Baker) κλείνοντας τα κενά ή προσθέτοντας τις δικές τους οπτικές. Μπορεί ο κύριος Lydon να είναι πιο διαλλακτικός από την εποχή του Anarchy in the UK, παραμένει όμως ένας αιχμηρός, πνευματώδης, οξύς και διασκεδαστικός τύπος. Προσδεθείτε!



Διάβασε ακόμα:


Punk: Attitude

Don Letts, 90', ΗΠΑ/Αγγλία, 2005


Ο Don Letts, βετεράνος της Λονδρέζικης πανκ σκηνής, ανθολογεί την πανκ σκηνή της δεκαετίας του '70 από την Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την επιρροή της στη σύγχρονη μουσική. Δεκάδες μουσικοί και καλλιτέχνες περνάνε μπροστά από την κάμερα για να προσθέσουν το δικό τους κομμάτι στο ατελείωτο παζλ.

Τι είναι το πανκ; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις. Κάποιος θα σου πει επανάσταση, δυνατή μουσική, αλλόκοτα χτενίσματα, σκισμένα παντελόνια και αρβύλες. Ο Don Letts όμως, βετεράνος της πανκ σκηνής του Λονδίνου, dj και κινηματογραφιστής, σε αυτό το ντοκιμαντέρ, αποτυπώνει την ουσία του πανκ, εξετάζοντας την υποκουλτούρα από το ξεκίνημά της, στη Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ, μέχρι το πέρασμά της στην Αγγλία και πάλι πίσω.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, αμέτρητες μπάντες σχηματίστηκαν επηρεασμένες από τις κοινωνικές συνθήκες αλλά και από προγενέστερες μπάντες όπως οι Stooges και οι New York Dolls. Νέα παιδιά, συνεπαρμένα από την αγάπη τους για τη μουσική αλλά και την αναρχική τους κοινωνική στάση, επαναπροσδιόρισαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Το Punk: Attitude είναι μία "ανθολογία" της punk rock, new wave, hip-hop, hardcore, straight-edge και grunge μουσικής, που αποδεικνύει πως ένα κίνημα που ξεκινάει από εφήβους, μπορεί όντως να αλλάξει την ταυτότητα της μουσικής και της τέχνης. Εκρηκτική δημιουργικότητα, οργή, πολιτική, επαναστατικότητα: το αντισυμβατικό πνεύμα του πανκ, τα περιλαμβάνει όλα. Ανάμεσα στις μπάντες που εμφανίζονται, οι Velvet Underground, οι Television, οι MC5, οι Ramones, η Patti Smith, οι Sex Pistols, οι Clash και οι Damned.


The Man from Mo'Wax 

Matthew Jones, 110', UK/Japan/USA, 2016

Ένα ντοκιμαντέρ για έναν Dj που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την μουσική βιομηχανία: τον James Lavelle. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών γεμάτων αλλαγές και μετατοπίσεις, όπου τα τρελά όνειρα ενός νεαρού αγοριού έρχονται σε σύγκρουση με τις φιλίες του, σε μία προσπάθεια κατάκτησης του μουσικού στερεώματος.

Μια απίστευτη, θυελλώδης και γεμάτη εντάσεις ζωή και καριέρα, περνάνε μπροστά από τα μάτια μας όσο οι επιτυχίες έρχονται και φεύγουν, φιλοδοξίες καταρρίπτονται, φιλίες καταρρέουν και ένα αγόρι που αρνείται να ενηλικιωθεί, αναγκάζεται να συμφιλιωθεί με τα λάθη 25 χρόνων. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι επιπλέον μία εξερεύνηση της ουσίας της μουσικής επιτυχίας, των διαρκών δοκιμών και δοκιμασιών που αυτή συνεπάγεται.


Υλικό αρχείου που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ πριν και αποκλειστικά προσωπικά βίντεο των James Lavelle και DJ Shadow, δημιουργούν μία "δεξαμενή υλικού" περίπου 700 ωρών που αποτυπώνουν κάθε πτυχή της εκπληκτικής παρουσίας του Lavelle και της προσωπικής του διαδρομής, γεμάτης με διαδοχικές επιτυχίες και αποτυχίες. Προσπερνώντας τις αρχικές  δυσκολίες με την παγκοσμίου φήμης δισκογραφική του MoWax, που αποτελεί συνώνυμο της trip-hop μουσικής, έγινε εκατομμυριούχος στα 21 και ίδρυσε τους UNKLE αποσπώντας τα εύσημα των DJ ShadowThom YorkeIan BrownJoshua Homme και Richard Ashcroft. Δίνοντας μία διαρκή μάχη ανάμεσα στη τέχνη και την εμπορικότητα, ο James εξελίσσεται από επαγγελματίας του Artist & Repertoire σε έναν ανεξάρτητο καλλιτέχνη, άξιζε όμως το τίμημα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.