Πιο πρόσφατα

8/5/18

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ Φέγγαρος 2018

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κύπρου επιστρέφει με συμμετοχές από καλλιτέχνες όπως οι Joan As Police Woman, TootArd, Deerhoof, Alice Phoebe Lou, Tau, Σtella, Νέγρος του Μοριά, Bazooka κ.α.

ΦΕΓΓΑΡΟΣ 2018
2 - 4 Αυγούστου, Δημοσιογραφικό Χωριό, Περβόλια, Κύπρος

Το μεγαλύτερο και συναρπαστικότερο φεστιβάλ της Κύπρου ανακοινώνει το πιο φιλόδοξο line-up της 8χρονης του πορείας. Σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες και μπάντες θα ανεβούν στις σκηνές του Φέγγαρου, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά την Κύπρο στις ευρωπαϊκές τους περιοδείες. Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ ισορροπεί τις επιλογές του μεταξύ παγκοσμίως καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως η Joan As Police Woman από την Νέα Υόρκη, οι TootΑrd από τα Υψώματα Γκολάν, οι Deerhoof από το Σαν Φρανσίσκο και ανερχόμενων ταλέντων όπως η νοτιο-αφρικανή Alice Phoebe Lou και οι βερολινέζοι Tau. Παράλληλα, επιλέγει τα πιο ενδιαφέροντα ονόματα της σύγχρονης σκηνής της Ελλάδας, αφού φέτος θα φιλοξενήσει, ανάμεσα σε άλλους τους Σtella, Nέγρος του Μοριά και Bazooka, ενώ όπως και κάθε χρόνο θα παρουσιάσει τα καλύτερα και πιο ενεργά κυπριακά συγκροτήματα. 

Δίπλα στη θάλασσα, στις σκηνές Field και Playground του Φέγγαρου, θα εμφανιστούν συνολικά 22 σχήματα και DJ, από την Πέμπτη 2 μέχρι και το Σάββατο 4 Αυγούστου.

Εισιτήρια/Πληροφορίες: www.fengaros.com
Προπώληση:  €21.50 Mονοήμερο / €37.50 Tριήμερο
Στην Είσοδο (εάν δεν εξαντληθούν): €25 Mονοήμερο / €45 Tριήμερο
Tοποθεσία: Δημοσιογραφικό Χωριό, Περβόλια, Kύπρος
Presenter: Μπύρα Carlsberg
Θεσμικοί Χορηγοί: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού / Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου
Υποστηρικτής: Ένωση Συντακτών Κύπρου

Joan As Police Woman (US)

Γεννημένη το 1970, η Wasser μεγάλωσε στο Connecticut, προτού μετακομίσει στο Brooklyn και γίνει μέρος της μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης. Σπούδασε βιολί στο πανεπιστήμιο και ήταν μέλος σε ορχήστρα, όπου προτιμούσε να παίζει μοντέρνες κλασικές συνθέσεις γραμμένες για μικρότερα μουσικά σύνολα. Όταν έφτασε το 1994 στη Νέα Υόρκη, είχε ήδη παίξει με art/punk συγκροτήματα και είχε πειραματιστεί με διάφορες παραμέτρους του βιολιού. Ξεκίνησε να δουλεύει σαν session μουσικός με τους Anohni (Antony and the Johnsons) και Rufus Wainwright και το 2002, γεννήθηκε το προτζεκτ Joan As Police Woman.

Πολλά από τα άλμπουμ της έχουν βραβευθεί, με βραβεία όπως το Best Rock and Pop Album στα Independent Music Awards (Real Life) και το Q Magazine's Albums of the Year (To Survive). Το Damned Devotion (2017) είναι ο πέμπτος δίσκος της ως Joan As Police Woman, ενώ έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με διασκευές (Cover) και μια συνεργασία του 2016 με τον Benjamin Lazar Davis (Let It Be You). Υπάρχει βέβαια και η μαύρη μελαγχολική περίοδος για την Joan As Police Woman, όταν ο τότε σύντροφος της Jeff Buckley είχε πεθάνει απροσδόκητα το 1997, το 2003 ο φίλος της Elliot Smith είχε αυτοκτονήσει, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η μητέρα της είχε φύγει από τη ζωή.

Η μουσική ήταν αυτό που την βοήθησε να συνεχίσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στα χρόνια της μουσικής της καριέρας η Joan έχει συνεργαστεί με ποικίλους καλλιτέχνες όπως οι Lou Reed, Beck, Toshi Reagon, David Sylvian, Sparklehorse, Laurie Anderson και Damon Albarn. Έχει επίσης δουλέψει με τους Sufjan Stevens, John Cale, Aldous Harding, Woodkid, Justin Vivian Bond, RZA, Norah Jones και Daniel Johnston και είναι μια καλλιτέχνης την οποία οι συνάδελφοι της ανά τον κόσμο θαυμάζουν. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για το τεράστιο μουσικό της ταλέντο, την ομορφιά στις μελωδίες της και για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα αφήνει πίσω της εντυπώσεις, θεωρείται ως σημαντική καλλιτέχνη, συνεργάτη και μούσα. Η ίδια λέει "Μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση ότι η μουσική μου έχει σώσει τη ζωή και συνεχίζει να το κάνει. Είμαι για πάντα αφοσιωμένη σε αυτή. Πλέον δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να διαλέξω ή όχι, αλλά είναι αυτό που είναι... Damned Devotion".

Deerhoof (US)

Η Satomi Matsuzaki παίζει μπάσο και τραγουδά, ο Greg Saunier παίζει τύμπανα, o John Dieterich και ο Ed Rodriguez παίζουν κιθάρα. Αλλά τι είναι οι Deerhoof αλήθεια; Ποιος ξέρει. Η Pitchfork τους περιέγραψε ως "η καλύτερη μπάντα του κόσμου". Από το μικρό τους ξεκίνημα ως αδιευκρίνιστο μουσικό σχήμα θορύβου από το Σαν Φρανσίσκο, κατάφεραν να γίνουν μια από τις πιο σημαντικές μπάντες στην indie μουσική, με την εκστατική και απείθαρχη άποψη τους της pop μουσικής.

"Η καλύτερη μπάντα του κόσμου" (Pitchfork)
"Οι Deerhoof είναι καταπληκτικοί. Είναι τρελοί, θα σε τρελάνουν" (Dave Grohl, Foo Fighters)
"Οι Deerhoof αξίζουν περισσότερη αναγνώριση" (Jonny Greenwood, Radiohead)

TootArd (Golan Heights)

"Αυτό που κάνουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών που έχουμε ακούσει και κάνει μέχρι τώρα" λέει ο Nakleh. "Ξεκινήσαμε να ακούμε μουσική Tuareg και την αγαπήσαμε αμέσως. Νιώσαμε ότι μας εκπροσωπούσε. Όλοι μεγαλώσαμε ακούγοντας κλασική αραβική μουσική. Στην προσπάθεια όμως να βρούμε τον προσωπικό μας ήχο, ανακαλύψαμε πράγματα από παντού". Στο άλμπουμ Laissez Passer, το παρελθόν βοήθησε να δημιουργηθεί το μέλλον.

Ένας Laissez Passer. Άσε τον να περάσει. Αυτό είναι το έγγραφο που κράτα κάποιος χωρίς ιθαγένεια. Αυτό είναι που κατέχουν όλοι από τα κατεχόμενα Golan Heights. Από το 1967 η περιοχή αυτή είναι μέρος του Ισραήλ, αλλά οι κάτοικοι του δεν είναι Ισραηλίτες. Δεν έχουν ιθαγένεια. Δεν έχουν διαβατήρια. Μόνο ένα Laissez Passer. Για τους TootArd, είναι ένα ταιριαστό όνομα για το νέο τους άλμπουμ, αφού όλα τα μέλη του συγκροτήματος έχουν μεγαλώσει στο χωριό Majdal Shams στα Υψώματα Γκολάν. "Τα Laissez Passers είναι ειδικά χαρτιά για τέτοιες περιπτώσεις", εξηγεί ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Hassan Nakleh. "Μας πήρε αρκετό καιρό για να καταλάβουμε την επίδραση που είχε αυτό σε μας. Είμαστε κάτοικοι του Ισραήλ, αλλά όχι πολίτες του. Δεν έχουμε πολιτικά χαρτιά. Όταν ταξιδεύουμε χρειαζόμαστε ένα χαρτί laissez. Χωρίς ιθαγένεια, είμαστε επίσημα απροσδιόριστοι".

Παρόλα αυτά, οι TootArd δεν είναι απροσδιόριστοι, έχουν διαμορφώσει τη δική τους ταυτότητα μέσα από τη μουσική τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα δεσμό σε αυτούς που δεν έχουν πατρίδα που φτάνει από τη Levant μέχρι το Tuareg - ακόμη ένας λαός χωρίς πατρίδα - και προχωρά ακόμα πιο μακριά.

Alice Phoebe Lou (ZA)

Η τολμηρά ανεξάρτητη προσέγγιση της Alice Phoebe Lou στη μουσική της, της έχει δώσει μια δημιουργική δυναμικότητα, που διαφαίνεται μέσα από τα μαγευτικά φωνητικά της και λιτή μουσική της. Έχοντας καλλιεργήσει τον bluesy, folk της ήχο στους δρόμους του Βερολίνου, η Alice έχει τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας, με την ειλικρινή εξιστόρηση  μέσα από τα τραγούδια της και την όμορφη φωνή της.

Μέσα από τη δημιουργική της καριέρα  έχει πολεμήσει τις δομές, που τόσο συχνά καταγγέλλει μέσα από τη μουσική της. Γεννήθηκε στο Cape Town της Νοτίου Αφρικής και ξεκίνησε τη μουσική της πορεία στο Βερολίνο, αφού αποφοίτησε από το σχολείο. Βρήκε τη φωνή της στους δρόμους και το κοινό της στις πλατείες της πόλης και παρόλο που από τότε βρήκε ένα ευρύτερο κοινό, με προτάσεις από μεγάλες δισκογραφικές και sold-out παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη, έχει συνεχίσει να παίζει στους δρόμους και να κυκλοφορήσει ανεξάρτητα 2 EP και 2 άλμπουμ, παραμένοντας ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Το τραγούδι της "She" έχει ακουστεί στο Bombshell, ένα ντοκιμαντέρ για την σταρ του Χόλυγουντ και εφευρέτη Hedy Lamarr, το οποίο μπήκε στο shortlist για τα φετινά βραβεία Όσκαρ, παρόλο που δεν πέρασε στις τελικές υποψηφιότητες


Νέγρος του Μοριά (GR)

Ο Νέγρος του Μοριά, είναι ένας καλλιτέχνης που ενσαρκώνει την Αθήνα του 21ου αιώνα, μιλώντας για την νεολαία της, με το δικό του επίμονο swagger. Ο ΝΤΜ περιγράφεται ως ένας από τους απερχόμενους Έλληνες ράπερ, με ένα ασυναγώνιστο flow, πρωτότυπα beats και μουσική που παίρνει στοιχεία από την τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Αμερική, υποστηριζόμενος από μια πλειάδα τρομερά ταλαντούχων παραγωγών και καλλιτεχνών, από από ποικιλόμορφα φυλετικά background. Γεννημένος από γονείς από την Γκάνα στην οικονομικά καταπιεσμένη περιοχή των Αμπελόκηπων και μεγαλωμένος στην παραμελημένη γειτονιά της Κυψέλης, έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της ελληνικής ραπ δίπλα στον MC Τaki Tsan και από τότε έχει χτίσει την μοναδική και διαισθητική φωνή του.

Bazooka (GR)

Οι Bazooka δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2008 στο Βόλο. Τελευταία τείνουν να γράφουν κομμάτια μόνο με ελληνικούς στίχους, επιστρέφοντας στις ρίζες τους και κάνοντας τον ήχο τους ακόμα πιο ξεχωριστό. Bazooka είναι οι Ξάνθος Παπανικολάου - φωνητικά, κιθάρα, Γιάννης Βούλγαρης - ντραμς, κρουστά, Bill Ζελέπης - κιθάρα,  Άρης Ράμμος - μπάσο, Πάνος Παπανικολάου - keyboards, κρουστά.

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single "Shame Take My Brain/Ravening Trip" (Inch Allah Records) το 2011 και την ίδια χρονιά ξεκίνησαν την πρώτη τους Ευρωπαϊκή περιοδεία. Έκτοτε περιοδεύουν σταθερά στην Ευρώπη μία με δυο φορές το χρόνο. Το 2012 συνεργάστηκαν για πρώτη φορά με την Αμερικάνικη Slovenly Recordings για την κυκλοφορία του EP "Ι Want To Fuck All The Girls In My School", ενώ το 2013 κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο album τους και έκαναν την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική. Ακολούθησαν το single "Δεμένος Στο Κρεββάτι Σου" (Sound Effect Records, 2015) και το δεύτερο album τους "Άχρηστη Γενιά" (Slovenly, 2016).

Το νέο τους EP "Ζούγκλα" κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 από την Inner Ear.

Σtella (GR)

H Σtella (Στέλλα Χρονοπούλου) είναι μια ποπ τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, μουσικός και visual artist από την Αθήνα. Το ντεμπούτο της άλμπουμ, που κυκλοφόρησε από την Inner Ear Records στις αρχές του 2015, έγινε γρήγορα ένα από τους πιο δημοφιλής ελληνικούς indie δίσκους της χρονιάς με τραγούδια όπως τα "Picking Words" και "Detox" να παίζονται εκτενώς στο ραδιόφωνο. Τον Φεβρουάριο του 2017, η Inner Ear κυκλοφόρησε το δεύτερό της άλμπουμ, "Works for You".

Η ζωντανή μπάντα αποτελείται από τους Σtella [φωνή + κιθάρα], Βελισσάριος Πράσσας [μπάσο], Ορέστης Μπενέκας [πλήκτρα + φωνητικά] και Ηλίας Αρονίδης [τύμπανα]

A Hawk and A Hacksaw (US)

Οι A Hawk and A Hacksaw ξεκίνησαν το 2000 από μια μικρή πόλη, το Saumur της Γαλλίας. Αρχικά το project δημιουργήθηκε σαν το σόλο όχημα των Neutral Milk Hotel, Jeremy Barnes, με σκοπό να επικεντρωθεί στις απροσδιόριστες ζώνες της μουσικής και της γεωγραφίας. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2002 από την Cloud Recordings. O Barnes συνάντησε την βιολίστρια Heather Trost το 2004 και η μπάντα έγινε ντουέτο. Από τότε το ζευγάρι έχει κυκλοφορήσει έξι δίσκους και έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο. Έχουν συνεργαστεί με κάποιους από τους καλύτερους μουσικούς από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία και την Τουρκία. Έχουν επίσης συνοδεύσει σε περιοδείες τους Swans, Calexico, Wilco, Andrew Bird, Portishead, Of Montreal και έχουν εμφανιστεί στο Roskilde, Pitchfork Music Fest, και All Tomorrow's Parties. Έχουν επίσης συνεργαστεί και με τον Iggy Pop σε μια διασκευή ενός κλασικού sea shanty.

Το νέο τους άλμπουμ Forest Bathing, περιλαμβάνει 10 τραγούδια. Το περσικό σαντούρι, που παίζει ο Barnes είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του δίσκου μαζί, βέβαια, με το φανταστικό βιολί της Trost. Στο δίσκο τους έχουν επίσης φιλοξενούμενους καλλιτέχνες όπως ο Τούρκος κλαρινετίστας Cüneyt Sepetçi, ο Ούγγρος cimbalom master Unger Balász, ο τρομπονίστας Sam Johnson από το Σικάγο, ο οποίος περιοδεύει συχνά με το ντουέτο, ο κιθαρίστας των Deerhoof John Dieterich και ο Μεξικανός μπασίστας Noah Martinez της μπάντας Lone Piñon.

ΤΑU (IE)

Για αιώνες η έρημος έχει αποδειχθεί πνευματικά πλούσιο τοπίο. Η τεράστια ανοιχτότητά της και η ηρεμία της προσφέρεται για πνευματική αφύπνιση. Και σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολυσύχναστος και κατειλημμένος με τη μέρα, αυτή η ανακλαστική απόδραση σε ένα από τα μεγαλύτερα μέρη της φύσης γίνεται κατανοητά πιο ελκυστική για κάποιους. Για τον Shaun Nunutzi, μέλος του φοβερού συγκροτήματος Dead Skeletons, που λειτουργεί τώρα με την επωνυμία TAU, αυτό συνέβη σίγουρα. Λέει για την εποχή του εκεί, "Το να ξοδεύεις χρόνο σε μέρη όπως αυτά ξυπνούν τις αισθήσεις, να σε κάνουν να αισθάνεσαι συνδεδεμένος με τη γη, κάτι που όλοι λαχταρούν. Έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε και να αφήσουμε λίγο την διαίσθηση να τρέξει, η οποία συμβαδίζει με τη δημιουργική διαδικασία".

Οι Tau έρχονται στην Κύπρο για πρώτη φορά με πλήρες συγκρότημα 5 μουσικών και ελπίζουν να διοχετεύσουν την άγρια ​​πανταχού παρούσα δημιουργική ενέργεια του σύμπαντος, και περάσουν καλά κάνοντας το.

Soccer96 (UK)

Το ντουέτο των Soccer96 μεταδίδουν επικά ηχητικά τοπία με synths πάνω από πολυ-ρυθμικά τύμπανα και ακαταμάχητα χορευτικά grooves σε ένα βάναυσο κοκτέιλ από "σφιχτή" electronica, και την αυθόρμητη ενέργεια του αυτοσχεδιασμού, δίδοντας ένα ατρόμητο σόου μουσικότητας που γεμίζει το dancefloor.

To ντουέτο των Danalogue (synthesizers) και Betamax (τύμπανα) είναι πιο γνωστοί σαν τα δύο τρίτα των The Comet Is Coming (με τον σαξοφωνίστα Shabaka Hutchings), οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αρκετό θόρυβο με το πρόσφατο καταξιωμένο άλμπουμ τους "Channel The Spirits" (Leaf Label) και που πρόσφατα ήταν υποψήφιο για το Mercury Music Award.

Sillyboy's Ghost Relatives (GR)

Το Αθηναϊκό κουαρτέτο Sillyboy's Ghost Relatives είναι μια νεοσύστατη μπάντα, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του μουσικού παραγωγού Sillyboy, και oι οποίοι πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον πρώτο τους δίσκο.

Το project Sillyboy ξεκίνησε το 2010 με την κυκλοφορία του δίσκου "Played" από μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία, την Just Gazing records. To "Played" ήταν ο πρώτος δίσκος που κυκλοφόρησε από την Just Gazing records και κατάφερε να αναγνωριστεί ως "Ο δίσκος της χρονιάς" σε αρκετά περιοδικά, μπλογκς και εφημερίδες στην Ελλάδα. Ο δίσκος απογείωσε την καριέρα του Sillyboy ως μουσικό παραγωγό και ακόμα και σήμερα θεωρείται κλασικός από πολλούς μουσικόφιλους στην Ελλάδα. Το 2012 με το άλμπουμ τους "Nature of Things", απέκτησαν διεθνή αναγνώριση. Το τραγούδι "Supply Chain" έλαβε μέρος στον Vinyl District διαγωνισμό "TVD500", και κέρδισε τη κυκλοφορία 7" δίσκου βινυλίου στην Αμερική, δίνοντας την ευκαιρία στον Sillyboy να ακουστεί το τραγούδι του σε αμερικάνικο ραδιοσταθμό και να τραβήξει την προσοχή του τρεις φορές υποψήφιου για Grammy παραγωγού, Cheryl Pawelski.

To 2015 επέστρεψε με τον 3ο του δίσκο "Stalker", ο οποίος κυκλοφόρησε από τη φημισμένη δισκογραφική εταιρία Klik Records. Το βίντεο του για το τραγούδι "Do it Again" έκανε πρεμιέρα στο καναδέζικο περιοδικό Exclaim Magazine. To 2018 σηματοδοτεί την επιστροφή του Αθηναίου παραγωγού με full band. Τα τραγούδια "Come Closer" και "Muscle Cars" που ήδη κυκλοφόρησαν σαν singles αποκαλύπτουν ίσως την πιο ολοκληρωμένη και συναισθηματική του δουλειά μέχρι τώρα.

Arcadian Child (CY)

Οι Arcadian Child γεννήθηκαν το 2013 στη Λεμεσό. Ψυχεδελικοί, ωμοί και απρόβλεπτοι, δημιουργούν ένα ηλεκτρισμένο αμάλγαμα rock, έντασης και κάθαρσης ξεκινώντας από τις ανατολίτικες ρίζες και καταλήγοντας στις παρυφές του δυτικού psych. Σκοτεινοί, ντύνουν την μουσική τους με στίχους που ταλαντεύονται μεταξύ ειρωνείας, αυτοκριτικής και περισυλλογής. Τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Afterglow", το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από την ελληνική και διεθνή νεο-ψυχεδελική κοινότητα. Τον Ιανουάριο του 2018 υπέγραψαν με την καλιφορνέζικη Rogue Wave Records, επωνυμία της Ripple Music με την οποία θα κυκλοφορήσουν τον καινούριο τους δίσκο μέσα στο 2018.

Balothizer (GR)

Οι Balothizer είναι ένα δυναμικό ηλεκτρικό τρίο, το οποίο δημιουργήθηκε στους δρόμους τoυ Haringey, στο Βόρειο Λονδίνο. To Haringey, όντας ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά μέρη του κόσμου, είναι γεμάτο με νέα συγκροτήματα, το οποίο έχουν δημιουργηθεί πέρα από οποιαδήποτε εθνικά ή πολιτισμικά όρια. Οι Balothizer είναι ένα από αυτά τα συγκροτήματα Το project ήταν μια ιδέα του μπασίστα, τραγουδιστή και κρουστού Παύλου Μαυροματάκη (Electric Litany, The Turbans) και του λαουτάρη και κιθαρίστα Νίκου Ζιάρκα (Valia Calda). Έχοντας ήδη εκτεταμένη δράση στην Κρητική λαϊκή σκηνή του Λονδίνου, ο Παύλος (Pav Mav) και ο Νίκος προσέλαβαν το δεξιοτέχνη Stephen J Payne (Jools Holland, Jose Feliciano, Future Sound Cartel), ένα Λονδρέζο πολυοργανίστα με βαθύ ιστορικό στην world music και τα δυτικά ιδιώματα, για να φέρει την δύναμη που χρειάζεται σε αυτή το καινούριο και συναρπαστικό είδος το οποίο ονομάζουν Post Cretan. Με την σύνθεση της μπάντας έτοιμη οι Balothizer ξεκίνησαν μια σειρά από δυναμικές συναυλίες, περιοδείες και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη, παραδίδοντας τον μοναδικό τους ήχο με ενέργεια και αγριότητα, δημιουργώντας έτσι μια πιστούς ακόλουθους. Και αυτοί οι ακόλουθοι μαζί με τα μέλη του γκρουπ εμπνεύστηκαν τη φράση που ορίζει τώρα αυτό το μοναδικό και ισχυρό είδος μουσικής... Κρητική Μουσική από την Κόλαση!

BLACK ANIS (CY)

Οι BLACK ANIS είναι ένα πενταμελές συγκρότημα που σχηματίστηκε στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2016. Η μουσική τους ορίζεται ως ένα αποσταγμένο μείγμα sounthern bliues-rock με στοιχεία trip-hop, ανακατεμένα συνεκτικά σε ένα στερεό ήχο. Η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο τους single "Do not Leave Me" τον Μάιο του 2016 και το πρώτο τους μουσικό βίντεο "Lay Me Down" τον Φεβρουάριο του 2017, αντίστοιχα. Δύο χρόνια, μετά την δημιουργία τους, τον Μάρτιο του 2018, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους άλμπουμ με τίτλο "Resonance 21:16".

Το συγκρότημα περιλαμβάνει τους Ορέστης Σάββα και Κυριάκο Χριστοδουλίδη στις ηλεκτρικές κιθάρες, τον Ξάνθο Παττίχη στην μπάσο, τον Φρίξο Πρωτόπαπα στα τύμπανα και την Adriana Di Antonio στα φωνητικά.

Το όνομα της μπάντας είναι εμπνευσμένο από μια φυλή που λέγεται "ani", η οποία περιγράφει τη μοναδικότητα και την ελευθερία του ίδιου του είδους, καθώς και την αραβική ετυμολογία της λέξης "Αnis" που ορίζεται ως σύντροφος, τρυφερή-καρδιά και στενός φίλος.

Mighty Sugarcane (CY)

Οι MIGHTY SUGARCANE είναι ένα ηλεκτρονικό groove-based σχήμα που αποτελείται από τον Μάριο Τακούσιη στα πλήκτρα, τον Cahit Kutrafali στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Στέλιο Ξυδιά στα τύμπανα. Η μπάντα συνδυάζει τις επιρροές της τζαζ με τους ήχους των πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής μουσικής και θα παίξει ένα μείγμα από τελευταίες συνθέσεις.

Belua (CY)

Belua είναι μια εναλλασσόμενη κολεκτίβα μουσικών που αντλεί στοιχεία από την αμερικανική φολκ, την μπλουζ και την ψυχεδέλεια, και υφαίνει ατμοσφαιρικές ιστορίες που κινούνται και επεκτείνονται, με ταξιδιάρικες κιθάρες και καταπραϋντικά φωνητικά. Το ξεχωριστό ύφος τους στην τραγουδοποιία αντλεί επιρροές από γκρουπ όπως τους Fleet Foxes, All Them Wıtches και Syd Arthur.

Οι Belua κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους "As good a time as any" στις αρχές του 2016 με τη Louvana Records, ηχογραφημένα και παραγόμενα από την κιθαρίστα και τραγουδίστρια της μπάντας Μικαέλα Τσαγγάρη, ενώ το δεύτερο τους άλμπουμ είναι στο στάδιο της ηχογράφησης. Το υπόλοιπο της σειράς περιλαμβάνει τους Λοΐζο Παφίτη στην κιθάρα, Μάριο Μιχαήλ στο μπάσο, Νικόλα Μελή στα πληκτρολόγια και Λευτέρη Λευκάτη στα τύμπανα.

Eleni Era (DE)

Η Κύπρια μουσικός Ελένη Ηρακλέους ζει στο Βερολίνο τα τελευταία 10 χρόνια. Μετά τις σπουδές της στο πιάνο και τη μουσική διδασκαλία, εμφανίστηκε για αρκετά χρόνια στους σημαντικότερους χώρους της κλασικής μουσικής της Γερμανίας, όπως ο Konzerthaus και η Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Παρόλο που η Ελένη βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή ως κλασσική πιανίστρια συναυλιών, και τώρα διευθύνει τη χορωδία των κοριτσιών του Βερολίνου, επέλεξε μια διαφορετική κατεύθυνση για τη δικιά της μουσική. Τα τραγούδια της συνδυάζουν φολκ μελωδίες και πλούσιες ακολουθίες συγχορδιών πιάνου με μεταξένια χορωδιακά φωνητικά loops.

"Οι οικείες μελωδίες της μπορούν να σκιαγραφήσουν μια ολόκληρη ιστορία. Κάθε συναίσθημα μεταφράζεται σε μουσική, διατηρώντας παράλληλα μια υπέροχη ελαφρότητα" (Monika Reidenbach)

Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Schlossmediale της Ελβετίας, στο Λευκωσία Loop Festival και στο Φεστιβάλ Fengaros στην Κύπρο. Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία της είναι μια σειρά ζωντανών βίντεο με τίτλο "eleven63 sessions", σε παραγωγή της Louvana Records. Τα βίντεο δίνουν μια μικρή γεύση του επερχόμενου ντεμπούτο άλμπουμ της, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 από την Louvana Records.

Lemesios (CY)

Ο Κωνσταντίνος Λεμέσιος είναι Κύπριος συνθέτης και τραγουδιστής. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο Dysphasia, για τις ανάγκες του οποίου δημιουργήθηκε το εξαμελές σχήμα LEMESIOS. Το ύφος της μπάντας έχει ως βάση τη rock μουσική, με αρκετά στοιχεία film scoring, progressive rock και ηλεκτρονικής.

Avgi (CY)

Η AVGI είναι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από τη Λευκωσία, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργήσει ένα πολύ πιστό fanbase στην τοπική σκηνή της Κύπρου. Στη μουσική της, συνδυάζει ήπια, ατμοσφαιρικά στοιχεία, με συναισθηματικά φορτισμένα ξεσπάσματα.

Επιστρέφει στο Φέγγαρο όπου είχε εμφανιστεί ξανά το 2016. Κλήθηκε να παίξει αφού ένας φίλος των διοργανωτών την άκουσε να τραγουδά στο κάμπινγκ του φεστιβάλ την προηγούμενη χρονιά! Το ντεμπούτο της άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2018.

Το ζωντανό σχήμα αποτελείται από τhν Αυγή Σταύρου - τραγούδι, τον Μέμνωνα Αρέστη - κιθάρα, τον Μάρκο Ιωάννου - τύμπανα και τον Βύρωνα Αθηνοδώρου - μπάσο.

Duru Duru (DJ) (GR)

Η Duru Duru ξεκίνησε να ασχολείται με το djing το 2006, παίζοντας σε πολλά bar του κέντρου της Θεσσαλονίκης.  Στα σετ της, αρέσκεται να μην περιορίζεται σε είδη και σε tags, να αυτοσχεδιάζει ανάλογα με τον κόσμο, το μέρος και τη διάθεσή της και συχνά να συνδυάζει φαινομενικά "ασυνδύαστα" είδη μεταξύ τους. Σαν μουσικός είναι μέλος των Johnny Carbonaras (psychedelic-surf-punk), με τους οποίους παίζει theremin και περιοδεύει στην Ευρώπη. Επίσης, είναι μέλος των Super Stereo (alternative-indie rock), των Tuflon (groove-cinematic-noise jazz), ενώ παίζει και με την Ανθή Κύρκου (weird pop-classical).

Blue Lagoon (DJ) (GR)

Ο DJ, visual artist και ιδρυτικό μέλος του Kormoranos (μια εταιρία που προωθεί μουσικά events, με έδρα την Αθήνα), Blue Lagoon έχει παίξει αμέτρητα bars, clubs, parties και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, συχνά φιλοξενώντας ανοίγοντας ή κλείνοντας τις εμφανίσεις πολλών διεθνών καλλιτεχνών όπως οι Erol AlkanBusy P., Red Axes, Madlib, Breakbot, Diplo, Nancy Whang, Eric Duncan, Jacques Renault, Peaches, Skream, Max Tundra, Mykki Blanco, The Fiery Furnaces and Maurice Fulton.

Black Athena (DJ) (GR)

Οι Black Athena είναι οι σημαιοφόροι του μαύρου διαγαλαξιακού ήχου μέσα στο χρόνο. Έχοντας σαν αφετηρία το "The F0nk" πηδούν από πλανήτη σε πλανήτη κηρύττοντας το ευαγγέλιο της μουσικής τους, με τη βοήθεια ενός ασημένιου τουρμποκίνητου SL1200MK2. Φανταστείτε τον J Dilla, τον Moodymann και τον Matt 'Jam' Lamont εγκλωβισμένους σε ένα ασανσέρ μιας πολυκατοικίας στη Φωκίωνος Νέγρη. Αυτός είναι ο ήχος των Black Athena το 2020. Οι Black Athena είναι πλάσματα της νύχτας, ζουν στα FM του Αθήνα 9.84 κάθε Σάββατο και Κυριακή 10 με 12 το βράδυ και σε μερικά από τα καλύτερα bars και clubs της αρχαίας πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.