Πιο πρόσφατα

19/10/14

Η πρώτη χρονιά χωρίς πλατινένιο δίσκο το 2014!

Ο θεσμός της απονομής πλατινένιου δίσκου έκανε την αρχή του το 1976. Από τότε μέχρι σήμερα κάθε χρόνο διάφοροι καλλιτέχνες κέρδιζαν την τιμή να γίνει ένα άλμπουμ τους πλατινένιο, εκτός από... φέτος. Όπως όλα δείχνουν το 2014 είναι η πρώτη χρονιά που δεν θα απονεμηθεί κανένας πλατινένιος δίσκος. Βέβαια τα στοιχεία, προερχόμενα από το Forbes, αφορούν τις ΗΠΑ, όμως βοηθούν στην εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από την RIAA  (Recording Industry Association of America) στους καλλιτέχνες των οποίων κάποιο άλμπουμ έχει ξεπεράσει το 1 εκ. πωλήσεων.

Μπορεί το 2014 να μην έχει τελειώσει ακόμα και οι πωλήσεις να αυξάνονται στο τέλος κάθε χρονιάς, μόλις δυο άλμπουμ όμως έχουν τα φόντα να γίνουν πλατινένιοι, το ομώνυμο της Beyonce και το Pure Heroine της Lorde, και τα δυο όμως ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει ούτε τις 800 χιλ. πωλήσεις. Το μοναδικό άλμπουμ της χρονιάς που έγινε πλατινένιο είναι το soundtrack της animated ταινίας Frozen, το οποίο όμως εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία.

Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον οι καταναλωτές στρέφονται περισσότερο προς μεμονωμένα τραγούδια και singles, με ήδη 60 τραγούδια να έχουν γίνει πλατινένια για το 2014. Ακόμη και αυτός ο αριθμός όμως είναι 20% μικρότερος από την περυσινή χρονιά.

Διαβάστε εδώ αντίστοιχες έρευνες για την αύξηση των πωλήσεων βινυλίου και τη μείωση σε αυτές των CD.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.