Πιο πρόσφατα

11/11/14

Playing with Melina - Πειράζοντας τη Μελίνα

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι σκορπισμένοι στην ιστορία που αποκτούν με την ζωή τους, το χαρακτήρα τους και τον τρόπο τους μια μυθική μορφή. Η Ελλάδα είχε την τύχη ανά τους αιώνες να φιλοξενήσει, ειδικά στο κόσμο των τεχνών, κάποιες ιστορικές μορφές που θα μας σημαδεύουν και θα μας συντροφεύουν ανά τους αιώνες. Μία από αυτές τις μορφές, που κοιτά μέχρι και σήμερα με ένα χαμόγελο και ένα μπουκέτο λουλούδια τους πολίτες της Αθήνας να περνάνε βιαστικοί από μπροστά της στον σταθμό μετρό της Ακρόπολης, είναι η Μελίνα Μερκούρη.

Στο δίσκο Playing with Melina – Πειράζοντας τη Μελίνα που κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 2014 η Μελίνα Μερκούρη παρέα με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Joe Dassin και πολλούς άλλους μας θυμίζει το ελληνικό σινεμά και την κληρονομιά του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Μεταφορείς αυτών των μουσικών στο σήμερα είναι μερικοί από τους καλύτερους αντιπροσώπους της Ελληνικής electronica: Κ. Βήτα, Cayetano, Olga Kouklaki, Marsheaux, Mikro, Monsieur Minimal, Niadoka, Nikonn, ΝΤΕΙΒΙΝΤ, Papercut, (ph)2, Stavento, Serafim Tsotsonis και FANTASTIKOI HXOI, ενώ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία και ο Γάλλος Kid Loco.

Είναι λοιπόν μια συνταγή στην οποία η επιτυχία είναι σίγουρη και άκρως εντυπωσιακή. Βλέπουμε έναν δίσκο με 11 απίστευτα remix και 4 καινούργια κομμάτια που δανείζονται τη εκφραστική φωνής της Κας Μερκούρη από ομιλίες και συνεντεύξεις και οι καλλιτέχνες που τα υπογράφουν δίνουν στην πρωταγωνίστρια τους το δικό τους ευχαριστώ και το δικό τους λουλούδι. Τα έχει όλα αυτός ο δίσκος: νοσταλγία, ερμηνεία, ιστορία, κινηματογράφο, μπουζούκι, μουσικούς θησαυρούς, εγκάρδιο στίχο και επανάσταση.

Όλοι οι καλλιτέχνες κατάφεραν να φέρουν κάτι δικό τους στο κάθε μοναδικό κομμάτι διατηρώντας όμως τις μουσικές που συνόδεψαν ιστορικές παραστάσεις και ταινίες του προηγούμενου αιώνα. Κάποια όμως κομμάτια είναι αυτά που ειλικρινά κλέβουν την ανάσα.

Ο Papercut με το remix του Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι μας ταξιδεύει στη Στέλλα που τραγουδά με πόνο καρδιάς στη μαγευτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και των ελληνικών έγχορδων αλλά αφήνει και το δικό του μοναδικό στίγμα της σημερινής electronica.


Το The Calling όπου ο FANTASTIKOI HXOI φέρνει τη φωνή της επανάστασης σε όλο τον κόσμο όταν η Μελίνα Μερκούρη μας ζητά μέσα από το χρόνο την προσοχή μας – "We need your concern, we need your attention" – δίνει ένα άλλο ύφος στον δίσκο, προσκαλεί την αφύπνιση και την αλληλεπίδραση του κοινού με αυτούς τους στίχους.


To Melina's Song μας δίνει την ώριμη πια φωνή της Μελίνας Μερκούρη σε μια μονομαχία του ηθοποιού με τον άνθρωπο, του χαρακτήρα με τον θρύλο. Το πάθος και η δύναμη που βγαίνουν από αυτό το κομμάτι μας δείχνουν ακριβώς τι ήταν η γυναικά που ενέπνευσε αυτό το υπέροχο έργο ηλεκτρονικής μουσικής του 2014.


Στο remix του τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι βλέπουμε τη Μελίνα Μερκούρη να ανεβαίνει στη σκήνη του Καρόλου Κουν και να ερμηνεύει Τένεσσυ Γουίλιαμς, Λεωφορείον ο Πόθος στην απίστευτη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και με τους αποκαρδιωτικούς στίχους του Νίκου Γκάτσου ενώ σήμερα χάνεται στο ρυθμό που της δίνει ο Cayetano για να την ξαναβρούμε εμείς μέσα μας.


Ο Kid Loco μας ξαναγνωρίζει στο τραγούδι La Fumee Des Cigarettes (Όταν συμβεί στα πέριξ) και μας τραβάει σε ένα κύμα από το Παρίσι στην Αθήνα, το τότε και το σήμερα και από τη μουσική του Τσιτσάνη σε αυτή του Γάλλου καλλιτέχνη.


Τέλος, νομίζω όλος ο δίσκος μπορεί να γίνει μια φράση "μαγευτικά... καταστροφή". Αυτό σημαίνει στη Μελίνα Μερκούρη ότι γεννήθηκε Ελληνίδα και αυτό μας θυμίζει με τον απίστευτο μοναδικό του τρόπο ο Monsieur Minimal σε ένα κομμάτι που κλείνει υπέροχα αυτό το ταξίδι.


Τίποτα όμως δεν φτάνει για να καταλάβει κανείς αυτό που λένε τα δεκαπέντε αυτά κομμάτια. Τι περιμένετε; Πηγαίντε να πειράξετε τη Μελίνα!

Άγγελος Μπάκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.