Πιο πρόσφατα

28/2/15

Για πάντα θα θυμάσαι την πρώτη φορά...

Αναδημοσίευση από το 3pointmagazine.gr

Η πρώτη φορά πονάει πάντα, και για πάντα, όπως λέει κι ένα τραγούδι. Μπορεί οι Τρύπες να μην περιλαμβάνονται στη λίστα που ακολουθεί, όμως ο στίχος τους ταιριάζει γάντι στο συγκεκριμένο αφιέρωμα.
Από τους Beatles και τους Velvet Underground μέχρι τους Black Keys και τους Arctic Monkeys, όλες οι μεγάλες μπάντες έζησαν κάποια στιγμή την "πρώτη φορά" πάνω στη σκηνή. Το 3pointmagazine βρήκε κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις πρώτες συναυλίες αγαπημένων συγκροτημάτων και σας τις παρουσιάζει.

The Velvet Underground

velvet underground

12 Νοεμβρίου 1965 και οι Velvet Underground ετοιμάζονται για την πρώτη τους συναυλία, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους ντέμο. Πρόκειται να εμφανιστούν στο Summit High School του Τζέρσεϊ, με την πληρωμή τους να είναι 75$ και τον ντράμμερ Angus McLise να παραιτείται μαινόμενος, υποστηρίζοντας ότι ξεπουλιούνται.

Sex Pistols

SexPistols


Από μικροί στα... βάσανα, οι Sex Pistols στην πρώτη τους συναυλία έκαναν αυτό που ξέρουν καλά: Τα έσπασαν. Κυριολεκτικά. Το κακό βέβαια είναι πως ο εξοπλισμός που κατέστρεψαν δεν ήταν δικός τους αλλά του headlining συγκροτήματος εκείνης της βραδιάς, των Bazooka Joe. Τουλάχιστον πριν τη σύρραξη που προκλήθηκε το κοινό πρόλαβε να ακούσει και κανα δυο διασκευές σε Who και Small Faces.

Arctic Monkeys

Arctic Monkeys 2006

27$ ήταν οι αμοιβή των Arctic Monkeys στο πρώτο τους live, πίσω στο 2003. Πολύ πριν την επιτυχία του AM, η Grapes Pub στο Σέφιλντ υποδεχόταν τους νεαρούς τότε Monkeys, οι οποίοι μεταξύ άλλων είχαν παίξει το Hotel Yorba των White Stripes και το Teenage Kicks των Undertones. Στη σετλιστ υπήρχαν και κάποια πρώιμα δικά τους κομμάτια, αν κάνετε κάποια αναζήτηση ίσως βρείτε κάπου το Ravey Ravey Ravey Club.

The Beatles

Beatles


Η πρώτη ever συναυλία των Beatles έγινε το '57, όταν ακόμη λεγόταν The Quarrymen, στο Liverpool's Cavern Club, χωρίς όμως των McCartney, ο οποίος ήταν σε κατασκήνωση προσκόπων. Ως πλήρεις και με το όνομα που έγιναν γνωστοί έπαιξαν πρώτη φορά το '61, στο ίδιο μέρος, με τον George Harrison να μπαίνει "με το ζόρι" στο χώρο, αφού φορούσε τζιν.

Black Keys

BlackKeys


Οκτώ(!) άτομα παραβρέθηκαν στην πρώτη συναυλία των Black Keys "και οι μισοί ήταν φίλοι μας" όπως θυμάται ο Patrick Carney. Για την ιστορία, το live έλαβε χώρα στις 20 Μαρτίου 2002, στο Beachland Ballroom & Tavern του Κλήβελαντ.

Oasis

Oasis


Άλλο ένα συγκρότημα που ξεκίνησε χωρίς ένα βασικό μέλος: Η πρώτη συναυλία των Oasis έγινε χωρίς τον Noel Gallagher, καθώς ο ίδιος τότε περιόδευε (ως τεχνικός) με τους Inspiral Carpets. Παρόλο που δεν ασχολούταν πολύ με αυτό, πίστευε πως το συγκρότημα που δημιούργησε ο μικρός του αδερφός θα ήταν ιδανικό για κάποια κομμάτια που είχε γράψει.

Muse

Muse


"Καταστροφική" ήταν η πρώτη φορά και για τους Muse. Σε μια "Μάχη Συγκροτημάτων" Broadmeadow Sports Centre το Φεβρουάριο του '94 ο Matt Bellamy... τρελάθηκε, σπάζοντας την κιθάρα του και τον ενισχυτή. Ένας άντρας της ασφάλειας προσπάθησε να τον σταματήσει, αυτός όμως ξέφυγε και... συνέχισε να καταστρέφει.

The Cure

Cure


24 Απριλίου 1977 και στη σκηνή του Saint Edward's Hall του Κρόλεϊ ανεβαίνουν οι Easy Cure, με frontman τον Peter O'Toole. Μια σίγουρα σημαντική στιγμή στην ιστορία τους, καθώς λίγο αργότερα ο O'Toole παρέδωσε τα ηνία στον Robert Smith και η μοίρα και των δυο άλλαξε για πάντα.

The Doors

Doors


Ήταν 19 Νοεμβρίου 1965 και οι Doors έπαιζαν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της Hughes Aircraft, όπου δούλευε η μητέρα του Ray Manzarek. Βέβαια οι απαιτήσεις ήταν αυστηρές, και το συγκρότημα έπρεπε να συμβιβαστεί σε κλασσικές τζαζ επιλογές και παρόμοια κομμάτια. "Ήταν η πρώτη φορά που ο Jim ανέβαινε στη σκηνή", θυμάται ο Robby Krieger, "αλλά με κάποιο τρόπο τα καταφέραμε. Είχε πλάκα!".

Led Zeppelin

LedZeppelin


Η πιο γνωστή από τις ιστορίες του κειμένου, αυτή που θέλει τους Led Zeppelin να παίζουν πρώτη φορά μόλις μετά από 15 ώρες συνολικής πρόβας, στο Gladsaxe της Δανίας. Για τον Jimmy Page ήταν ένα πείραμα για να δουν αν ήταν καθόλου καλοί, και μάλλον ήταν. Πέραν των διασκευών που ακούστηκαν, σε εκείνο το live παίχτηκαν και κάποιες ωμές, πρώιμες μορφές τραγουδιών του ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Nirvana

Nirvana


Ένα πάρτι σε σπίτι ήταν η πρώτη φορά που οι Kurt Cobain, Krist Novoselic και Aaron Burckhard (στις προ-Grohl ημέρες) ήρθαν σε επαφή με το κοινό, στις 7 Μαρτίου 1987. Το βασικό μέρος της εμφάνισης τους ήταν διασκευές, κυρίως στους Led Zeppelin.

Radiohead

Radiohead


Πριν γίνουν γνωστοί, πριν καν γίνουν Radiohead, οι On A Friday έκαναν το πρώτο τους live το '86 στο Club Avocado της Οξφόρδης. Αυτό που έχουν να θυμούνται, σύμφωνα με τον Johnny Greenwood, είναι το πόσο καλά πήγε και το πόση μπύρα ήπιαν. Όσο για το ίδιο το live; Ας πούμε απλά πως δεν είχαν και πολύ σχέση με τον μετέπειτα εαυτό τους.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.