Πιο πρόσφατα

8/2/15

Illusion: "Μόνο αν αλλάξουμε τον εαυτό μας θα βελτιώσουμε την πραγματικότητα γύρω μας"

Από το Αγρίνιο στην Αθήνα και στην "επίσημη" γέννηση του συγκροτήματος το 2013. Οι Illusion κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο το πρώτο τους άλμπουμ, που φέρει το όνομα τους, και ξεκινούν το '15 δυναμικά.

Μιλήσαμε μαζί τους για όλα αυτά, για τις επιρροές τους, για την καθημερινότητα ενός ροκ συγκροτήματος στη σύγχρονη Ελλάδα αλλά, φυσικά, και για το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Πώς ξεκινήσαν οι Illusion; Τι σημαίνει το όνομά σας;

Δημιουργηθήκαμε το 2004 στο Αγρίνιο με αφορμή ένα μαθητικό φεστιβάλ συγκροτημάτων που γινόταν κάθε χρόνο. Είχαμε πάει τυχαία στον χώρο της συναυλίας και μας μπήκε η ιδέα να δουλεψουμε για να συμμετάσχουμε κι εμείς στο επόμενο. Οι πρώτες μας πρόβες ηχογραφούνταν σε κασσετόφωνο στο σαλόνι του κιθαρίστα. Χαρακτηριστκά θυμόμαστε να παλεύουμε με το Die, die my darling από Metallica!

Το όνομα Illusion σημαίνει "ψευδαίσθηση", η επιλογή του όμως έγινε κυρίως γιατί είναι μικρό κι εύηχο. Το διαλέξαμε από μια λίστα με προτάσεις για όνομα που μας είχε δώσει μια φίλη.

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές και τα ακούσματά σας;

Οι βασικές μας επιρροές προέρχονται από το βρετανικό κι αμερικάνικο ποπ/ροκ κυρίως των 90’s. Κοινά μας ακούσματα αποτελούνε οι Nirvana, Libertines, Muse, Jack White και έχουν επηρεάσει αρκετά την μουσική μας. 

Θα ήθελα ο καθένας σας να μου πει τον δίσκο-αφορμή για την ενασχόλησή του με τη μουσική.

Γιάννης: Ο πρώτος δίσκος που αγόρασα ήταν το Kill 'em all από Metallica. Μπορεί να μην με επηρεάζει πλέον άμεσα στη συγγραφή κομματιών αλλά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτομαι κι αντιλαμβάνομαι τη μουσική. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι πάντως που με επηρέασαν αργότερα ίσως και πιο πολύ.

Γιώργος: Πρώτη φορά στα 8 μου άκουσα από τον πατέρα μου το The Dark Side of the Moon από Pink Floyd. Η επόμενη κίνησή μου ήταν να αναπαράγω να τους ήχους των τυμπάνων με τις κουτάλες και λοιπά κουζινικά. Μέσα από τα βίντεο τους επίσης άρχισα να αντιλαμβάνομαι και την έννοια της μπάντας και ήθελα πολύ να ανήκω κι εγώ σε ένα τέτοιο σύνολο.

Αλέξανδρος: Εγώ θα σου πω δύο δίσκους! Αυτός που μου έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθώ με την μουσική ήταν το The Dark Ride από Helloween, αλλά ένας άλλος καθόρισε πολύ περισσότερο την πορεία που ακολούθησα μετέπειτα. Πρόκειται για το Dig Out Your Soul από Oasis, που ακούω με ευχαρίστηση ολόκληρο ακόμη και σήμερα.


Αν και μετράτε λίγα χρόνια ζωής, ως φαίνεται, έχετε κιόλας κυκλοφορήσει το ντεμπούτο σας album. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Μπορεί να ξεκινήσαμε όπως είπαμε το 2004, αλλά η σοβαρή ενασχόληση ξεκίνησε μόλις το 2013, που μπήκε κι ο Γιώργος στο συγκρότημα. Aμέσως νοικιάσαμε δικό μας στούντιο και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε παλιό και νέο υλικό. Στην αρχή είχαμε στο μυαλό μας την κυκλοφορία ενός ΕΡ 3-4 κομματιών αλλά αποφασίσαμε να το προσπαθήσουμε για ολοκληρωμένο δίσκο. Είχαμε ενδοιασμούς για το κατά πόσο θα προλαβαίναμε να συνθέσουμε τόσο πολλά κομμάτια, αλλά τελικά ολοκληρώθηκαν μέσα σε μια περίπου εβδομάδα και τα υπόλοιπα! Η ηχογράφηση έγινε με τους ίδιους καταιγιστικούς ρυθμούς, αφού ξεραμε από πριν τι ζητάγαμε και ολοκληρώθηκε σε 2 ημέρες.

Η μουσική σας βγάζει ένα νεύρο, μία ένταση. Είναι τελικά η μουσική μεταξύ άλλων ένα μέσο εκτόνωσης;

Προφανώς και είναι μέσο εκτόνωσης! Αποζητάμε πάντα από τα κομμάτια μας να βγάζουν μια ένταση και μια δυναμική. Είναι κάτι που θέλουμε να βγαίνει και στα live μας,  αν δεν αφήσουμε την ψυχή μας κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή το θεωρούμε αποτυχία.

Περιγράψτε μου μια μέρα των Illusion στο studio.

Μπαίνουμε μέσα, ανοίγουμε φώτα κι ενισχυτές, κουρδίζουμε τα όργανα και ξεκινάμε πάντα με συζήτηση. Μιλάμε για όλα τα πράγματα που αφορούν την μπάντα αλλά και την καθημερινότητά μας. Αφού βάλουμε μια σειρά και μοιράσουμε διάφορες δουλειές που πρέπει να γίνουν, ξεκινάμε και παίζουμε χαλαρά για ζέσταμα. Κάποιες φορές ξεκινάμε και χτίζουμε μια καινούρια ιδέα, άλλες πάλι δουλεύουμε ένα έτοιμο riff που έχει γραφτεί από κάποιον πριν την πρόβα κι άλλες απλά ξαναπαίζουμε το υπάρχον υλικό. Μέχρι να πεινάσουμε και να αρχίσουμε το φαΐ και την κουβέντα πάλι! Γενικότερα οι πρόβες μας μπορεί να είναι από πολύ χαλαρές έως και πολύ αυστηρές ανάλογα την περίσταση. Επίσης πάντα τις γράφουμε και ξανακούμε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου κάνει κλικ μετά!

Όπως έχουμε δει, έχετε ήδη κυκλοφορήσει 2 video clip για τα τραγούδια σας Something New και Lies No More . Πιστεύετε ότι η οπτικοποίηση των τραγουδιών βοηθά στην προώθηση του υλικού μιας μπάντας;

Η εικόνα ενός καλλιτέχνη πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντική με την δουλειά του! Ένα βίντεο στο YouTube είναι το πρώτο πράγμα που θα ψάξει κάποιος που θέλει να δει ποιος είσαι, από τον απλό ακροατή μέχρι και κάποιον διοργανωτή φεστιβάλ. Δεν είναι μόνο τα βίντεο, φυσικά, είναι πολλά πράγματα που συνθέτουν την εικόνα μας, αλλά ίσως είναι το πιο βασικό κομμάτι. 


Ως συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, φαίνεται πως το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι σύμμαχός σας στην όλη αυτή διαδικασία για να μοιράσετε το υλικό σας στον κόσμο;

Το διαδίκτυο έχει γίνει το πιο σημαντικό μέσο για να δείξεις την δουλειά σου. Ειδικά όταν είσαι ανεξάρτητος καλλιτέχνης, σε πρώτη φάση ίσως είναι και το μοναδικό. Η μεγάλη του δύναμη βρίσκεται στην αμεσότητα και στην δυνατότητα επιλογών που έχει στα χέρια του ο χρήστης. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά και προσεγμένες κινήσεις για να καταφέρεις να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου, αλλιώς κινδυνεύεις να χαθείς μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφοριών του. Πάντως όποιο μέσον και να επιλέξεις, η ποιότητα της δουλειάς σου είναι αυτή που θα κρίνει το πού θα φτάσεις.

Ποια τα σχέδια που κάνετε για το μέλλον; 

Πάντα θέλουμε να εξελισσόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να κάνουμε την μουσική μας να ακούγεται σε καινούριο κοινό. Το όνειρό μας είναι κάποια στιγμή να παίζουμε στην Ευρώπη και, γιατί όχι, στα μεγάλα της φεστιβάλ.

Από εκεί και πέρα ασχολούμαστε και με τον δεύτερο δίσκο μας, τον οποίο σε λίγους μήνες θα μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε. Ήδη παίζουμε κάποια κομμάτια του και στα live μας.

Τα τελευταία λόγια δικά σας!

Επειδή στην χώρα μας έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία χρόνια θέλουμε να πούμε στους νέους να μην χάνουν την ελπίδα τους και να δουλεύουν συνεχώς για το καλύτερο. Το πιο δύσκολο είναι να να αλλάζουμε τον εαυτό μας, μόνο έτσι όμως μπορούμε να βελτιώσουμε την πραγματικότητα γύρω μας.

Όποιος θέλει να ενημερώνεται για τα νέα μας και για επερχόμενα live, μπορεί να μας ακολουθήσει στα social media και την ιστοσελίδα μας, τα οποία κι ανανεώνουμε συνεχώς!

Illusion Official Site
FB PageYouTubeInstagram

Ελπίδα Πουρναρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.