Πιο πρόσφατα

25/9/15

Όσα δεν ξέρεις (και θα ήθελες να μάθεις) για το Nevermind των Nirvana

Αναδημοσίευση από το 3pointmagazine.gr

Σαν σήμερα, στις 24 (ή 23, ανάλογα σε ποια πλευρά του χάρτη είσαι) Σεπτεμβρίου, κυκλοφορεί το δεύτερο από τα τρία και πιο ιστορικό άλμπουμ των Nirvana, το Nevermind. Ήταν η εποχή που τα -κάθε είδους- προβλήματα είχαν μπει για τα καλά στη ζωή του Kurt Cobain, με σημαντικότερο τον ίδιο και την πορεία που ακολουθούσε μέχρι την αυτοκαταστροφή του.
Ήταν όμως και η περίοδος που το συγκρότημα γνώρισε τη μεγαλύτερη του επιτυχία και εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στα αστέρια, με "αιχμή του δόρατος" το ιδιαίτερα επαναστατικό, για την εποχή, Smells like Teen Spirit και ακολούθως τα υπόλοιπα κομμάτια ενός άλμπουμ που θα σημάδευε ολόκληρη την πορεία της grunge. Ο λόγος; Ότι το άλμπουμ ξέφυγε από τα στενά όρια της grunge και του Σιάτλ και άνοιξε νέους ορίζοντες, έβαλε νέους στόχους στα συγκροτήματα της σκηνής.

Αυτά βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστά και δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Εδώ είμαστε για να δούμε την άλλη πλευρά του άλμπουμ, όσα γινόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκείνη την εποχή. Βάλτε λοιπόν το cd να παίζει, και ξεκινάμε:

Το διάσημο αγόρι στο εξώφυλλο του Nevermind, το οποίο στοιχειώνει εκείνη η εμπειρία ακόμα και σήμερα στα 20κάτι του, παραλίγο να είναι κορίτσι. Ο Kirk Weddle, φωτογράφος του εξωφύλλου, τράβηξε διάφορες φωτογραφίες, ξεχωρίζοντας μία με ένα μικρό κοριτσάκι. Η παραγωγή όμως ήταν ξεκάθαρη: "Θέλουμε το πουλί" ("We want the dick").

Nevermind Baby
Nevermind Baby: Το Nirvana Baby 20 χρόνια μετά.

Το άλμπουμ επρόκειτο αρχικά να ονομαστεί Sheep, βασιζόμενο στις απόψεις του συγκροτήματος και, κυρίως, του Cobain. Ευτυχώς αυτό άλλαξε. Δυστυχώς ανορθόγραφα, αφού στην αγγλική γλώσσα δεν υφίσταται με κανέναν τρόπο το Nevermind ως μία λέξη, αλλά πάντα ως δύο.

Αυτό ήταν και το πρώτο άλμπουμ με τον Dave Grohl στα τύμπανα, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να είναι ο έβδομος ντράμερ του συγκροτήματος από το 1987 που δημιουργήθηκε. Όπως φάνηκε, ήταν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, ο διάδοχος των Aaron Buckhard (1987/88), Dale Crover (1988/90), Chad Channing (1988/90) κ.ά. Ο τελευταίος μάλιστα συνυπήρξε με τον Grohl, ηχογραφώντας σε κάποια ντέμο για το Nevermind, μόνο όμως στο Poly προκρίθηκε και κρατήθηκε το παίξιμό του.


Λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ Kurt Cobain και Courtney Love παντρεύτηκαν. Καλεσμένοι ήταν τρεις υπάλληλοι της παραγωγής, ο Dave Grohl, ο "προμηθευτής" (μην ρωτήσετε τι προμηθευτής) του συγκροτήματος, αλλά έλειπε ο έτερος Nirvana, Krist Novoselic ο οποίος δεν διατηρούσε τότε και τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Λίγο αργότερα είχε στο πλευρό του και τον Dave Grohl, όταν ο Kurt τους ανακοίνωσε ότι απαιτεί μεγαλύτερο μέρος της "πίτας" από τα έσοδα του άλμπουμ και το συγκρότημα κόντεψε να διαλυθεί, για χάρη του κέρδους αλλά και... για τα μάτια του υποκινητή του ξανθομάλλη ρόκερ, της ξανθομαλλούσας συναδέλφου του. Ή τουλάχιστον αυτό λένε οι "κακές γλώσσες".

Cobain Love_Wedding
Ο Dave Grohl με το ζεύγος Cobain – Love στο γάμο τους, και οι νεόνυμφοι μόνοι τους.


Η επιτυχία του Nevermind "ανάγκασε" τους Guns N' Roses να ζητήσουν από το συγκρότημα να αναλάβει τα opening acts της κοινής τους περιοδείας με τους Metallica το '92. Ως απάντηση πήραν ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι, αφού σύμφωνα με τον Cobain "είναι πραγματικά ατάλαντοι άνθρωποι και γράφουν σκατά μουσική".

Από την άλλη πλευρά, ένα αρκετά αμφιλεγόμενο συγκρότημα για την ποιότητα της μουσικής τους, οι KISS, βρίσκονται στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Αν δείτε καλά τη φωτογραφία, θα προσέξετε(;) τους KISS όπως παρουσιάζονται στο εξώφυλλο του Love Gun. Αιτία η μεγάλη αγάπη που τους είχε ο Cobain μεγαλώνοντας.

Kiss_Nirvana
Οι KISS εμφανίζονται ξεκάθαρα στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ.


Ως είθισται, μετά την κυκλοφορία του Nevermind, η παραγωγή διοργάνωσε ένα πάρτι για το συγκρότημα. Μόνο που η τριάδα δεν είδε το τέλος του, αφού τους έδιωξαν. Από το πάρτι που έγινε γι' αυτούς. Όπως φάνηκε, είχαν πάει ήδη λίγο "χαρούμενοι" και κόντεψαν να διαλύσουν το χώρο πριν τους δείξουν το δρόμο για την έξοδο.

Και για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο, ας πούμε απλά πως ο Quentin Tarantino μετά την επιτυχία του Nevermind είχε προσεγγίσει ο ίδιος τον Kurt Cobain, σύμφωνα πάντα με την Courtney Love, για να παίξει το ρόλο του Lance, του ντίλερ ηρωίνης στο Pulp Fiction, με την ίδια να παίζει τη γυναίκα του. Βέβαια, αυτή είναι η μια πλευρά της ιστορίας αφού ο τρελός, πλην χαρισματικός, σκηνοθέτης υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν ζήτησε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ήξερε καν το ζευγάρι.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.