Πιο πρόσφατα

28/7/16

Η μουσική είναι μία και είναι στο Φεστιβάλ Φέγγαρος

Το συναυλιακό καλοκαίρι του 2016 θα το θυμόμαστε για καιρό για πολλούς λόγους. Ένας ακόμη προστίθεται στη λίστα, αυτή τη φορά στην Κύπρο. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Φέγγαρος στο χωριό Κάτω Δρυς, στην επαρχία Λάρνακας που επιστρέφει για έκτη συνεχόμενη χρονιά με πολλά και σημαντικά ονόματα στο line up, όπως η Joss Stone, ο Παύλος Παυλίδης & οι B-Movies, οι Electric Litany, οι Noise Figures, οι Σωτήρες του Φώτη Σιώτα, οι Super Stereo κ.α.

Σε μια προσπάθεια να συστηθούμε και να μυηθούμε στο Φέγγαρος, ζητήσαμε τη βοήθεια των πλέον αρμόδιων: Του Λευτέρη Μουμτζή, καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, ο οποίος συμμετέχει και με τη μουσική του ιδιότητα με τους νεοσύστατους Σωτήρες και Low Spark, τον συνοδοιπόρο του στους Σωτήρες, Βασίλη Μπαχαρίδη και τον Θανάση Τζίνγκοβιτς, ιδρυτή των Super Stereo στο μακρινό, πλέον, 2005.

Μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο του φεστιβάλ που "μεγαλώνει με οργανικό και φυσιολογικό τρόπο χωρίς υπερβολές" μας προσέφερε ο Λευτέρης Μουμτζής, σημειώνοντας πως "To φεστιβάλ σίγουρα έχει καθιερωθεί ως το πιο μεγάλο εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ όπου το κοινό μπορεί να δει ζωντανά σημαντικούς καλλιτέχνες, αλλά και να ανακαλύψει καινούρια άγνωστα συγκροτήματα και καλλιτέχνες". Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τους Super Stereo, οι ίδιοι πάντως είναι ενθουσιασμένοι στην ιδέα της παρθενικής τους εμφάνισης στο φεστιβάλ: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι κυρίως γιατί αυτή η πρώτη μας φορά θα είναι σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, με τόσες ωραίες συμμετοχές και με τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από μας έχουμε ξανάρθει στην Κύπρο παίζοντας με άλλα project. Το γεγονός όμως ότι αυτή την φορά ερχόμαστε με τους Super Stereo και ειδικά στο Φέγγαρο είναι κάτι διαφορετικό και το περιμέναμε καιρό".


Για το κοινό του φεστιβάλ που ενδεχομένως δεν γνωρίζει τους Super Stereo, ο Θανάσης Τζίνγκοβιτς φρόντισε να μας κατατοπίσει με το δικό του τρόπο: "Αν είχα πάει σε μια συναυλία και μας έβλεπα χωρίς να μας ξέρω και ύστερα ένας φίλος με ρωτούσε τι είδα θα του έλεγα πως είδα τρεις τύπους και δυο τύπισσες που έπαιζαν κάτι δικά τους, είχαν αρκετά πλήκτρα, ένας τραγουδούσε στα ελληνικά, που και που πετούσε και καμιά χαζομάρα, μου θύμιζαν λίγο... και λίγο... (εδώ ο καθένας βάζει ότι έχει ακούσει και του φαίνεται κοντινό). Είχαν κι ένα περίεργο όργανο με μια κεραία και η μία τύπισσα κουνούσε τα χέρια της μπροστά αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανε, ωραίο ήταν πάντως, άμα δεν είναι ακριβό λέω να πάρω κι εγώ ένα για το σπίτι για να δω πως θα αντιδράσει ο γάτος μου.

Για να βοηθήσω λίγο παραπάνω όμως θα πω ότι μας αρέσουν πολύ μπάντες όπως οι Beatles, dEUS, Pixies, Pavement, Blur, Beck, Radiohead, Tame impala αλλά και οι Xaxakes, Τρύπες, o Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Κηλαηδόνης, τα Ημισκούμπρια κτλ. Όλα αυτά λοιπόν κι άλλα πολλά ανακατεύονται από μόνα τους στο μυαλό μας και το άθροισμα μας κάνει Super Stereo".



Ένα άκρως ενδιαφέρον κράμα που δένει με το βιολί και τη φωνή του ο Φώτης Σιώτας είναι και οι Σωτήρες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται και από μια επιπλέον ιδιαιτερότητα αφού είναι "ακροβολισμένοι" στα τρία από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: "Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καλές αποστάσεις μεταξύ μας. Ο καθένας ζει την δική του καθημερινότητα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον άλλο. Ο Φώτης με τον Κωστάκη αν και παιδιά της Σαλονίκης ζούνε πλέον στην Αθήνα, ο Λευτέρης ζει στη Λευκωσία κι εγώ [Βασίλης Μπαχαρίδης] Σαλονίκη. Κοινώς για να κανονίσουμε πρόβες πρέπει να το μελετήσουμε καλά, σε σχέση με τα προγράμματα μας, αρκετό καιρό πριν. Το καλό είναι ότι πάντα υπάρχει διάθεση οπότε βγαίνει άκρη"Το φετινό φεστιβάλ θα είναι το πρώτο και για τους Σωτήρες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν μόλις πριν λίγο καιρό, αποτελούνται όμως από μουσικούς γνωστούς εδώ και χρόνια, οι οποίοι δημιουργούν ένα ξεχωριστό δέσιμο: "Με τον Φώτη και τον Κωστάκη γνωριζόμαστε και έχουμε γίνει φίλοι μέσα από την μουσική αρκετά χρόνια τώρα. Παίξαμε μαζί κατά καιρούς σε διάφορα πρότζεκτ. Ο Λευτέρης αν και πιο πρόσφατη γνωριμία δεν χρειάστηκε πολύ για να δέσουμε και παικτικά αλλά και σαν παρέα. Όσο "καλοί" ή "γνωστοί" μουσικοί και να είμαστε, η παρέα παίζει πάντα το μεγαλύτερο ρόλο στο δέσιμο".

Σε ό,τι αφορά την πρόκληση της πρώτης αυτής εμφάνισης "προσωπικά θα ήθελα να μας δω όπως ήμασταν και στις πρόβες μας ή στην ηχογράφηση του δίσκου, με την καλή και χαλαρή διάθεση να παίξουμε μουσική. Κάτω και γύρω από το πατάρι, νομίζω ότι θα είμαστε αρκετά απορροφημένοι με το παίξιμο και δεν μας βλέπω να προλαβαίνουμε να δούμε κ πολλά πράγματα... Είναι και το παρθενικό μας μην ξεχνάμε! Μακάρι να γουστάρει ο κόσμος όσο και εμείς"! Μια πρώτη διαβεβαίωση σε αυτό, προσφέρει ο Λευτέρης Μουμτζής αφού "από τη δική μου εμπειρία όσοι καλλιτέχνες έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια να παίξουν στο Φέγγαρο, έχουν φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και είχαν τα καλύτερα να πουν για τη διοργάνωση. Είναι επίσης πολύ θετικοί στο να δώσουν συνεντεύξεις και να προωθήσουν το φεστιβάλ το οποίο μας τιμά".



Πώς ανταποκρίνεται όμως ο ίδιος στο διπλό ρόλο (τριπλό αν υπολογίσουμε ξεχωριστά τα δυο συγκροτήματα με τα οποία συμμετέχει) που έχει αναλάβει;

"Είναι μια αρκετή τρελή διαδικασία αλλαγής ρόλων μέσα στο τριήμερο αλλά και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του φεστιβάλ. Χρειάζεται φοβερή ισορροπία μεταξύ ευθυνών και... ανευθυνότητας". Βέβαια, τέτοιες διοργανώσεις ποικίλλουν αποτελέσματος, "άλλοτε φεύγεις με την καλύτερη εντύπωση, άλλοτε ξενερωμένος. Είναι τί θα σου κάτσει και φυσικά σε τί διάθεση είσαι" μας λέει ο Βασίλης Μπαχαρίδης, αν κρίνουμε όμως από τον ενθουσιασμό τους για το Φέγγαρος, με ευκολία μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στην πρώτη κατηγορία, με τον Θανάση Τζίνγκοβιτς να βρίσκει κάτι όμορφο στις πολλές και διαφορετικές μουσικές που θα ακουστούν το τριήμερο:

"Νομίζω πως έτσι οφείλει να είναι ένα φεστιβάλ, να βάζει δίπλα δίπλα μουσικές ας πούμε ετερόκλητες, αλλά τελικά πόσο διαφορετικές κι ετερόκλητες μπορεί να είναι; Η μουσική είναι μία και πάντα έτσι ήταν, σήμερα ακόμα περισσότερο. Το να βάζουμε ταμπέλες είναι χρήσιμο μόνο για να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν φυσικά και φεστιβάλ με συγκεκριμένες θεματικές, metal, reggae, jazz αλλά κι αυτό είναι επίσης κάτι ωραίο".

Το Φέγγαρος συνεχίζει απτόητο και αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, αντιστρόφως ανάλογα με την οικονομική, πολιτική, ακόμα και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί, η οποία όμως για το Θανάση Τζίνγκοβιτς περνά σε δεύτερο ρόλο: "Οι άνθρωποι που διοργανώνουν τέτοια φεστιβάλ το ίδιο θα έκαναν πιστεύω και στις "καλές εποχές". Αν κάποιος στήνει ένα φεστιβάλ με γνώμονα πρώτα την αισθητική του κι όχι το κέρδος (το οποίο συνήθως δεν υπάρχει), ενώ συχνά σ' αυτήν την χώρα συμβαίνει το αντίθετο, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.



Πιστεύω πως στους ανθρώπους που διοργανώνουν τέτοιες δράσεις βλέπουμε κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό μας, με την έννοια ότι και εμείς με το ίδιο κριτήριο λειτουργούμε. Ξεκινάμε να στήσουμε ένα δίσκο ξέροντας ότι θα χρειαστεί να βάλουμε χρήματα από την τσέπη μας και κανείς δεν πετάγεται να πει: "καλό το ρεφραίν ρε Θανασάκη αλλά βάλε κι ένα σαντούρι, πουλάει". Θα χαρώ όμως να έχουμε φτιάξει έναν δίσκο που να το γουστάρει ο κόσμος και να έρθει στο live. Εξάλλου είναι πολύ συχνό [φαινόμενο] οι άνθρωποι που στήνουν αυτά τα φεστιβάλ να είναι κι ενεργοί μουσικοί με δικά τους project που κάποια στιγμή καταφέρνουν (ευτυχώς για μας) να οργανωθούν και να φτιάξουν εξ αρχής ένα φεστιβάλ όπως το ονειρεύτηκαν. Δεν είναι υπέροχο;"

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου. Τι επιφυλάσσει όμως το μέλλον για τους ανθρώπους του; Για τους διοργανωτές της Λουβάνα είναι μάλλον ξεκάθαρο: "Το μυαλό μας είναι εντελώς συγκεντρωμένο στο φεστιβάλ αυτή τη στιγμή. Στο σύντομο μέλλον κοιτάζουμε για μια κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του γκρουπ The Low Spark και, ελπίζω, αρκετή ξεκούραση"!

Ένα πλάνο έχουν στο μυαλό τους οι Σωτήρες: "Ένας δίσκος που μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί, πολύ όρεξη για live και ό,τι ήθελε προκύψει. Για τον καθένα ξεχωριστά; Γεροί να 'μαστε, να μπορούμε να κάνουμε πράγματα...", ενώ μεταξύ στούντιο και εμφανίσεων... πλανώνται και οι Super Stereo: "Συναυλίες, αλλά κυρίως κυκλοφορία ενός τρίτου δίσκου που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κι ελπίζουμε πως μέσα στο χειμώνα που έρχεται να είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας τον παρουσιάσουμε".


Super Stereo και Σωτήρες εμφανίζονται τη 2η μέρα του φεστιβάλ, μαζί με τη Joss Stone, ενώ οι Low Spark, το δεύτερο συγκρότημα με το οποίο εμφανίζεται ο Λευτέρης Μουμτζής, την 3η ημέρα θα μοιραστεί τη σκηνή με τους Electric Litany, The Noise Figures κ.α. Μπορείς να βρεις το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ και πληροφορίες για τα εισιτήρια εδώ.

Και μην ξεχνάς, η μουσική είναι μία και από την Παρασκευή 29 έως την Κυριακή 31 Ιουλίου θα πλημμυρίσει τον αέρα του χωριού Κάτω Δρυς, στη Λάρνακα.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.