Πιο πρόσφατα

18/11/16

Metallica - Hardwired... to Self-Destruct

Οκτώ χρόνια περίμενες τη μέρα που οι Metallica θα ανακοίνωναν νέο άλμπουμ. Η μέρα εκείνη ήρθε, συνοδευόμενη από το "πολύ" Hardwired, που σίγουρα αν δεν είσαι σε αυτούς που ξέρουν όλη τη δισκογραφία τους από μνήμης, για λίγο μπερδεύτηκες για το αν ήταν καινούριο ή παλιό κομμάτι. Οι προσδοκίες μεγάλωσαν, το ίδιο και η ανυπομονησία, ειδικά μετά τα Moth into Flame και Atlas, Rise!. Από σήμερα (18/11) το άλμπουμ είναι στα ράφια, αλλά, πριν τρέξεις να το αγοράσεις ρίξε μια ματιά σε όσα γράψαμε αφού καθίσαμε και το ακούσαμε ολόκληρο, περισσότερες από μία φορές.

Το Hardwired αποτελεί και το πρώτο κομμάτι του 2πλου άλμπουμ, και σε ανατινάζει από την πρώτη του νότα, είσαι σίγουρος ότι οι Metallica παίζουν ξανά το thrash που τους έκανε θρύλους. Για να σε βεβαιώσουν, δεύτερο ακολουθεί περήφανα το Atlas, Rise! με ένα εντυπωσιακό κιθαριστικό σόλο και τον Lars Ulrich να δίνει τα ρέστα του στο background.

Ένα κλικ πιο κάτω σε ταχύτητα, αλλά εξίσου δυνατό στα αυτιά μας, το Now that We're Dead, που έχει κι αυτό τις... στιγμές του, λίγο πριν έρθει το Moth into Flame, που είναι ολόκληρο στιγμές, ως ένα σχεδόν εξάλεπτο κομμάτι - ξυλίκι.





Το Dream no More μας μπέρδεψε λίγο, αλλά δεν σταθήκαμε και ιδιαίτερα σε αυτό, αν εξαιρέσουμε τις σχεδόν περίτεχνες αλλαγές ταχύτητας. Στο Halo on Fire δεν μας γίνεται ξεκάθαρο αν πρόκειται για το παιχνίδι Halo, όπως και δεν μας γίνεται ξεκάθαρο γιατί τα πιο μπαλαντοειδή σημεία του κομματιού είναι μάλλον πολύ ελαφριά, σε ένα ενδιαφέρον κατά τα άλλα κομμάτι που ψιλογλιτώνει το μέσον του άλμπουμ από μια πιθανή κοιλιά (ξέρεις, από εκείνες που μας συνηθίζουν οι Metallica των late 90s).



Τα επικά τύμπανα με τα οποία ξεκινάει το Confusion, πρώτο στο δεύτερο δισκάκι, μας δείχνουν ποιοι ήταν τα "αφεντικά" στο γράψιμο των κομματιών (θυμήσου και το... παράπονο του γενεθλιάζοντα Kirk Hammett πριν λίγες ημέρες), ενώ είναι και το κομμάτι του δίσκου στο οποίο το συγκρότημα επικεντρώθηκε περισσότερο στη μουσική, η οποία κάτι έχει να πει. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, το Manunkind, με το λογοπαίγνιο στον τίτλο και το drum solo του Lars Ulrich κάπου στη μέση.



Here Comes Revenge: Metallicίστικος τίτλος, metallicίστικο κομμάτι, από εκείνα που βαριούνται να εμβαθύνουν αλλά αρκούν για να καταλάβεις ποιοι είναι οι τύποι πίσω από το τζάμι. Δεύτερο μεγαλύτερο (7 και κάτι λεπτά) κομμάτι του άλμπουμ μετά το Halo on Fire που διαρκεί κάτι παραπάνω από 8 λεπτά (επίσης κάτι ανεξήγητο με την περίπτωση του).

Am I Savage? αναρωτιούνται οι Metallica, ναι είστε θα πούμε εμείς, αν και θα το περιμέναμε διαφορετικό το συγκεκριμένο κομμάτι, πιο γρήγορο, με περισσότερα και πιο δυνατά ξεσπάσματα. Anyways, γουστάραμε. Προς το τέλος του άλμπουμ, ξεχωρίζει ένα κομμάτι με μουσική Metallica, αλλά στίχους διάσπαρτους των Motörhead, στο εντυπωσιακό tribute Murder One της μπάντας στο θεό, με συγχωρείτε, στο Lemmy ήθελα να γράψω.



Για το τέλος μας επιφύλασσαν το Spit Out the Bone, που ξεκινάει εντυπωσιακά με το... οπλοπολυβόλο του Lars Ulrich, θυμίζοντας και λίγο Hardwired, ηθελημένα ή μη. Άλλο ένα thrash κομμάτι βγαλμένο από τα "νιάτα" των Metallica, για να κλείσει το άλμπουμ όπως ξεκίνησε και να μας αφήσει μια αίσθηση ικανοποίησης.

Ας είμαστε ειλικρινής. Οι Metallica ανακάλυψαν την Αμερική, περισσότερες φορές μάλιστα απ' ότι θυμόμαστε, αλλά πλέον δεν έχει μείνει κάτι άλλο να ανακαλύψουν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το Hardwired... to Self-Destruct είναι κακός δίσκος. Ίσα ίσα, παρόλη την κριτική και την οκταετία που χρειάστηκε για να γραφτεί αυτό το άλμπουμ, θα μπορούσαμε να πούμε άνετα ότι οι Metallica κατάφεραν να κάνουν ένα άλμπουμ σχεδόν αντάξιο της ιστορίας τους, που την περικλείει μέσα του όμως ολόκληρη, και τις κορυφαίες και τις "άσχημες" στιγμές. Θα θέλαμε λίγο να σταθούμε και στα φωνητικά του James Hetfield, πιο ώριμα από ποτέ από τη μία, αλλά με τη φωνή του να παραμένει απόλυτα χαρακτηριστική και ανατριχιαστική, καθώς και στο μειωμένο ρόλο των Hammett - Trujilo, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μεν εξαιρετικά -αλίμονο, δεν είναι τυχαίοι μουσικοί-, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να μείνουν τόσο "στην απ' 'εξω".

Ελπίζουμε το επόμενο άλμπουμ να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο και τον πιο φανατικό του συγκροτήματος, αλλά περισσότερο ελπίζουμε να έρθει σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Ολόκληρη η tracklist:

Disc 1
1. Hardwired
2. Atlas, Rise!
3. Now that We're Dead
4. Moth into Flame
5. Dream no More
6. Halo in Fire

Disc 2
1. Cofusion
2. ManUnKind
3. Here Comes Revenge
4. Am I Savage?
5. Murder One
6. Spit Out the Bone

Οι Metallica έδωσαν χθες στην κυκλοφορία βίντεο για όλα τα κομμάτια του δίσκου. Τα συγκεντρώσαμε και σας τα παρουσιάζουμε εδώ.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.