Πιο πρόσφατα

8/2/17

Marvel Zeroes - Circus of Karma

Περιμέναμε αυτό το δίσκο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια (ούτε εκλογές να ήταν). Κυκλοφόρησε, και το αποτέλεσμα κρίνεται πολύ καλύτερο από όσο θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Οι Marvel Zeroes κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, Circus of Karma, το ακούσαμε, και σας το παρουσιάζουμε.

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι σε έχουν ήδη παρασύρει στο ρυθμό τους. Το ομώνυμο του δίσκου Circus of Karma συστήνεται εντυπωσιακά, επιβεβαιώνει ότι... karma is a bitch και οι Marvel Zeroes μια alternative μπάντα που ήρθε για να μείνει. Το κομμάτι, εκτός από τον τίτλο του άλμπουμ, αποτέλεσε και έμπνευση του πανέμορφου artwork, με το "τσίρκο του κάρμα" κρυμμένο στη χαίτη του λιονταριού (...this time you will be the one who's diving in the lion's mouth).

Ακολουθεί το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε από τους Marvel Zeroes, όταν είχε συμπεριληφθεί στην αντιφασιστική συλλογή Μια Απάντηση, πρωτοβουλία των KollektivA και της Ελληνοφρένειας, Human... Right?. Πολύ περισσότερο εμπλουτισμένο μουσικά, με κιθάρα και φωνητικά σε πρώτο ρόλο και τα χαρακτηριστικά πλήκτρα των Marvel Zeroes να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό ηχόχρωμα.

Σε πιο ροκ, σχεδόν πανκ ροκ, στυλ έρχεται το Beast in Me. Για να είμαστε ακριβείς, σκέψου μια σύμπραξη Green Day με Pearl Jam, και θα έχεις μια σχεδόν ικανοποιητική εικόνα του τι εννοούμε. Σ' αυτό το κομμάτι παρατηρούμε και τον τραγουδιστή, Δημήτρη Γεωργουλίδη, να "παίζει" με τη φωνή του και να δοκιμάζει να πάει ένα επίπεδο ακόμα πιο πάνω, πείραμα που κρίνεται κάτι περισσότερο από επιτυχημένο.


Σε παρόμοιο ύφος ακολουθεί και το Voices in my Head, με "υποβαθμισμένα" πλήκτρα -σπάνιο για τους Marvel Zeroes- και φωνητικά και κιθάρα να δίνουν έναν πιο ροκ και groovy χαρακτήρα. Από την άλλη, με τα πλήκτρα και τα εφφέ που προσφέρουν έρχεται το Corner of your Eye. Από τα τραγούδια στα οποία η μπάντα επιλέγει να δώσει έμφαση στους στίχους, με όλα τα όργανα να λειτουργούν συνοδευτικά, αν και στο ίδιο επίπεδο σε ένταση.

Στο A Dream to Dream Upon, εντοπίζουμε το πιο "γλυκό" κομμάτι του δίσκο. Εύθυμο και δυναμικό μουσικά, σε αντίθεση με τους αισιόδοξους-δεν-τους-λες στίχους.

Ξεκινάει ως μπαλάντα με πιάνο κι εκρήγνυται. Ο λόγος για το Safe from Fall, το κομμάτι που μας εντυπωσίασε περισσότερο από όλα η στούντιο -σε σχέση πάντοτε με τη live- εκτέλεση του. Κάτι από Foo Fighters, ειδικά στα ορχηστρικά σημεία και στον ομαλό και παράλληλα εντυπωσιακό τρόπο που έρχονται τα ξεσπάσματα.

Σχεδόν εμβατηριακά τύμπανα και groovy κιθάρα σε βάζουν στον κόσμο του Walking on your Knees. Κι αυτό μας θύμισε σε σημεία Foos, με συνεχόμενες εναλλαγές από πλήκτρα σε κιθάρα, πλήκτρα - κιθάρα μαζί, τύμπανα, τύμπανα - φωνή, φωνή που η χροιά της εδώ θυμίζει μάλιστα, ηθελημένα ή όχι, εκείνη του Dave Grohl (ή μήπως ήταν του Eddie Vedder;), ενισχύοντας την παραπάνω εντύπωση.

Με έντονο ροκ ύφος και πινελιές μπλουζ πίσω να... αχνοφαίνονται, έρχεται το πιο βαρύ κι ατμοσφαιρικό ίσως κομμάτι του δίσκου, Key to the Cage, λίγο πριν το Bridges to Burn, που αποτελεί και τον επίλογο. Το ντεμπούτο των Marvel Zeroes κλείνει με ένα κομμάτι εξίσου βαρύ κι ατμοσφαιρικό με το Key to the Cage, με την ίδια χροιά στη φωνή που αναφέραμε παραπάνω, με τα πλήκτρα να έρχονται από πίσω και να δίνουν έναν spooky χαρακτήρα με τον τρόπο που επιλέγει εδώ να παίξει ο Chris Koim.

Στην αρχή γράφουμε ότι περιμέναμε για πολύ καιρό αυτό το άλμπουμ, το ίδιο σίγουρα και οι συντελεστές του. Είχαμε ξεχωρίσει το ταλέντο των Marvel Zeroes και την αγάπη για τη μουσική τους από την πρώτη φορά που τυχαία τους είχαμε δει live, δεν περιμέναμε όμως ότι θα μας έδιναν ένα εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από την πρώτη τους δισκογραφική προσπάθεια. Το Circus of Karma αποτελεί ένα ιδανικό ντεμπούτο, προσεγμένο, σταθερό σε απόδοση, χωρίς να πέφτει σε κανένα σημείο. Κυκλοφορεί στις 31 Μαρτίου και την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί ζωντανά στον πολυχώρο WE.


Βρες τους Marvel Zeroes στο Facebook.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.