Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή έναρξη, το In-Edit Festival Athens Edition συνεχίζεται σήμερα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με έξι ακόμα προβολές
Μετά την εντυπωσιακή έναρξη του με πέντε προβολές ισάξιου ενδιαφέροντος και το... μαραθώνιο πάρτυ στο ισόγειο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με τους παραγωγούς του Pepper 96.6, το In-Edit Festival Athens Edition συνεχίζεται σήμερα με έξι ιδιαίτερες προβολές, όπου η κάθε μια, με το δικό της τρόπο, έχει κάτι σημαντικό να πει στο κοινό.
Για όσους λοιπόν θέλουν να περάσουν το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής τους με μια δόση μουσικής, μια δόση ιστορίας, και μια δόση κινηματογράφου, το πρόγραμμα της Κυριακής 5 Νοεμβρίου, δεύτερης συνολικά ημέρας του φεστιβάλ, είναι το εξής:
Κεντρική Σκηνή (Main Stage)
Landfill Harmonic - 17:00
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years - 18:45
Placebo: Alt. Russia - 21:30
Μικρή Σκηνή (Upper Stage)
Bill Evans. Time Remembered - 18:00
I Called Him Morgan - 20:00
Sepultura Endurance - 22:00
Landfill Harmonic
Brad Allgood / Graham Townsley, 84', USA, 2015
Το ντοκιμαντέρ αυτό (Landfill Harmonic: Η ορχήστρα των σκουπιδιών) ακολουθεί την ορχήστρα της Cateura, μίας μικρής πόλης της Παραγουάης. Η ορχήστρα αυτή έχει μία μικρή ιδιαιτερότητα: τα όργανα που χρησιμοποιεί είναι φτιαγμένα από σκουπίδια. Όταν η ιστορία της γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο, η ορχήστρα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μαέστρου Favio Chavez οι μικροί μουσικοί βρίσκονται στον παράξενο κόσμο των μεγάλων συναυλιών και των μεγάλων ακροατηρίων.
Όταν όμως μία φυσική καταστροφή χτυπάει την Παραγουάη, ο Favio πρέπει να βρει ένα τρόπο να προφυλάξει την ορχήστρα και ταυτόχρονα να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία για την μικρή τους πόλη. Μία ωδή για τη δύναμη της μουσικής και του ανθρώπου.
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
Ron Howard, 137', USA, 2016
Με το θρυλικό ντεμπούτο τους στο The Ed Sullivan Show το 1954, οι Beatles μάγεψαν τις Η.Π.Α. και οι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί παντού, μεταμορφώνοντας την ποπ κουλτούρα για πάντα. Το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Ron Howard εξερευνά την ιστορία των Beatles μέσα από τις συναυλίες τους, από τα πρώτα χρόνια τους στα μικρά κλαμπ του Λίβερπουλ μέχρι τις παγκόσμιες τουρνέ σε γεμάτα στάδια σε όλον τον κόσμο.
Η ταινία παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και καινούριες συνεντεύξεις με τον Paul McCartney, τον Ringo Starr και άλλους, για να απεικονίσει την τρέλα της απίστευτης ανόδου του συγκροτήματος, καθώς και το μεγάλο βάρος που αυτή σήμαινε για τα 4 μέλη.
PLACEBO: ALT. RUSSIA
Charlie Targett-Adams, 71', UK, 2016
Για περίπου δύο δεκαετίες, από την κυκλοφορία δηλαδή του πρώτου τους δίσκου, οι Placebo, εκφράζουν με την μουσική τους μία εναλλακτική κουλτούρα που αδιαφορεί για το φύλο, την ηλικία και τη φυλή. Όταν όμως συμπληρώνοντας 20 χρόνια από το ξεκίνημά τους, έκαναν μία περιοδεία σε όλη τη Ρωσία, βρέθηκαν απέναντι σε μία αντισυμβατική κουλτούρα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της μουσικής. Στον κόσμο ενός εσωστρεφούς καθεστώτος που επιβάλει εξωφρενικούς περιορισμούς στους καλλιτέχνες και εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, οι Placebo μας οδηγούν σε έναν κόσμο που επιμένει να δημιουργεί.
Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ, που ακολουθεί το ταξίδι του συγκροτήματος, κατά μήκος 10 ρωσικών πόλεων. Ο μπασίστας και κιθαρίστας της μπάντας, Stefan Olsdal, αφηγείται ένα ταξίδι που προσφέρει μία αποκαλυπτική ματιά στις ποικίλες κουλτούρες των μεγάλων πόλεων της Ρωσίας αλλά και στις δυνάμεις που τις καταπιέζουν. Τα μέλη του συγκροτήματος συναντούν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και μουσικούς, σε μία προσπάθεια να χαρτογραφήσουν το δημιουργικό τοπίο της Ρωσίας.
Bill Evans. Time Remembered
Bruce Spiegel, 84', ΗΠΑ, 2016
Ανάμεσα στους κορυφαίους πιανίστες της τζαζ μουσικής, λίγοι παραμένουν μέχρι σήμερα τόσο επιδραστικοί όσο ο Bill Evans. Η εμφάνισή του, στα τέλη της δεκαετίας του '50, εισήγαγε μία νέα διάσταση στη τζαζ μουσική, που θα καθήλωνε εξίσου τους μουσικούς και τους ακροατές. Ενώ πολλοί από τους πιανίστες της μετά-μπίμποπ περιόδου επικεντρώθηκαν στο πόσο γρήγορα μπορούσαν να παίξουν, ο Evans επικεντρώθηκε στο στο πόσο αργά μπορούσε να παίξει και το κοινό τον λάτρεψε γι' αυτό. Μέλος των συνόλων Miles Davis και Bill Evans Trio, συνέθεσε μερικά από τα πιο σπουδαία κομμάτια του 20ου αιώνα και για πολλούς επαναπροσδιόρισε την ιδέα της τζαζ μουσικής.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει χρονολογικά τη ζωή του Evans, όχι μόνο του μουσικού αλλά και του ανθρώπου. Μέσα από συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών του, το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει μία μουσική πορεία και μία ζωή γεμάτες λάμψη, τραγωδία, πρωτοπορία που άφησαν ανεξίτηλο ίχνος στη μουσική.
I called him Morgan
Kasper Collin, 92', Σουηδία/ΗΠΑ, 2016
Ο τρομπετίστας Lee Morgan δολοφονήθηκε σε ηλικία 33 ετών, από τη γυναίκα του, στο τζαζ κλαμπ όπου εμφανιζόταν. Μία συναρπαστική αφήγηση της ζωής του ταλαντούχου και ευγενή μουσικού, αλλά και εκείνης της ιδιότροπης συζύγου του, μέσα από μαρτυρίες φίλων και συνεργατών, μέσα από φωτογραφίες και μουσικά κομμάτια, από το ξεκίνημα μέχρι την μοιραία νύχτα.
Ένα ντοκιμαντέρ για τη τζαζ μουσική που είναι την ίδια στιγμή ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ και μία σπουδή στην μαύρη κουλτούρα. Τα πρωτοσέλιδα του τέλους παρουσιάζονται στην αρχή: Ο τρομπετίστας της τζαζ που δολοφονήθηκε σε ηλικία 33 ετών, από τη γυναίκα του, μέσα στο κλαμπ που εμφανιζόταν. Αρχική πρόθεση του ντοκιμαντέρ λοιπόν, είναι να αφηγηθεί τη σύντομη ζωή του τόσο ταλαντούχου μουσικού, από τη στιγμή που ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Dizzy Gillespie σε ηλικία 16 ετών. Μέλος της Ivy League, ο Lee Morgan διακρίθηκε αριστεύοντας σε ό,τι καταπιανόταν: συμμετέχοντας στους Jazz Messengers του Art Blakey μέχρι την καθιέρωση του χαρακτηριστικού ήχου της δισκογραφικής Blue Note ("Ήξερε να αφηγείται ιστορίες με τη μουσική").
Παράλληλα, αποκαλύπτεται και η πολύπλοκη ζωή της κυρίας Morgan, μέσα από μία εκτενή ηχογραφημένη συνέντευξή της. Η μυστηριώδης γυναίκα, μιλάει για το παρελθόν της, την καθοριστική γνωριμία της με τον Morgan, την σχέση αγάπης που τους συνέδεε και την μοιραία νύχτα της δολοφονίας. Αλκοόλ, καυγάδες, καταχρήσεις, και βέβαια τζαζ μουσική συνθέτουν το πλαίσιο της αφήγησής της. Σόλο για τρομπέτα.
Sepultura Endurance
Otavio Juliano, 100', Βραζιλία, 2017
Οι Sepultura είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα της heavy metal μουσικής και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι επίσης το πιο πετυχημένο heavy metal συγκρότημα της Βραζιλίας και ίσως το πιο σημαντικό heavy metal συγκρότημα της δεκαετίας του '90. Κάνοντας περιοδείες για περίπου 30 χρόνια, δημιουργώντας ένα ασύγκριτο προσωπικό στυλ και επηρεάζοντας γενιές μουσικών και συγκροτημάτων, αυτοί οι Βραζιλιάνοι απέδειξαν ότι δεν αστειεύονται. Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 12 άλμπουμ και έχουν κατακτήσει δεκάδες διακρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για το ταξίδι των Sepultura, που ξεκίνησαν από τη Βραζιλία για να κατακτήσουν τον κόσμο, ο σκηνοθέτης, Otavio Juliano βρέθηκε να ακολουθεί το συγκρότημα σχεδόν αδιάκοπα, ανάμεσα στο 2010 και το 2016, μία περίοδο εντάσεων και θριάμβων για την μπάντα, που κλείνει πλέον 30 χρόνια. Τίποτα δεν μένει κρυφό: το ντοκιμαντέρ διατρέχει την μακρά ιστορία των Sepultura, τους μύθους που τη συνοδεύουν, τις διαφωνίες, τις αλλαγές στη σύνθεση, συνεντεύξεις και σπάνιο υλικό, που παρουσιάζει τόσο προσωπικές στιγμές αλλά και στιγμές μεγαλείου για τους σκληροπυρηνικούς μουσικούς, πάνω στη σκηνή.
Διάβασε ακόμα:
Τι θα δούμε σήμερα στο In-Edit Festival Athens Edition (4/11)
Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Thank you, and may the force be with you.