Πιο πρόσφατα

10/12/17

Sküma - Sküma

Οι Sküma από το Ηράκλειο Κρήτης κάνουν δυνατό μπάσιμο στον κόσμο της ελληνικής heavy σκηνής και δείχνουν πως θα μας απασχολήσουν για καιρό

Οι Sküma προέρχονται από το Ηράκλειο Κρήτης, και πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο EP τους, το είναι ομώνυμο και αποτελείται από πέντε κομμάτια που κινούνται σε ένα ιδιαίτερο φάσμα, περικλείοντας μέσα του ως βασικούς άξονες την heavy metal και τη stoner.

Το EP ξεκινά με το ομώνυμο κομμάτι, Sküma, με μια heavy-metalική εισαγωγή και σκοτεινή ατμόσφαιρα, με τις κιθάρες να έχουν τον πρώτο λόγο και τον ηλεκτρισμό να εισβάλλει στον χώρο δηλώνοντας με θάρρος και θράσος ότι για τα επόμενα 20 λεπτά του ανήκεις.

Η εισαγωγή του Panda 4 είναι βγαλμένη από τα 90s, σαν κάτι να 'χει από Kyuss, σαν κάτι από την αισθητική των 1000Mods, λίγο πριν ο metal χαρακτήρας του συγκροτήματος κάνει ξανά την εμφάνιση του, μπλεγμένος με το χαοτικό stoner και τα σπαραχτικά φωνητικά, δημιουργώντας ένα σύμπαν μάλλον δυστοπικό.




Από την άλλη, το Insomnia ξεκινάει όπως θα μπορούσες να το περιμένεις, σαν να έρχεται από μακριά, έναν κόσμο ονειρικό, σαν να πλανάται στον αέρα, εξαιρετικά ατμοσφαιρικό και με την εκπληκτική ενέργεια που περικλείει ολόκληρο το EP αυτή τη φορά να βγαίνει όχι από το σώμα, αλλά από το στομάχι, άκρως εσωτερικευμένη και έτοιμη να εκραγεί.


Το groove του μπάσου σε βάζει στο T.F.B., ισορροπώντας με πολύ καλοδουλεμένο τρόπο μεταξύ metal και stoner, χωρίς να απομακρύνεται από κανένα από τα δυο καμία στιγμή, με μια θεατρικότητα που θυμίζει Nick Cave και μια ατμοσφαιρικότητα που σε παρασύρει στη δίνη της.


Το EP ολοκληρώνεται με ένα bonus track, το οποίο έχει τον τίτλο Underneath the World και ξεκινά με μια νότα αμερικανικού νότου και κάτι που θυμίζει μπλουζ, καθώς εξελίσσεται σε ένα Clutch-ικό κομμάτι, στο πιο σκοτεινό και ατμοσφαιρικό του.


Συνολικά, οι Sküma μας παρουσιάζουν ένα δυναμικό ντεμπούτο, γεμάτο ηλεκτρισμό και ενέργεια, πότε εσωτερική και πότε πλήρως εξωτερικευμένη, με πάντα παρούσα την ψυχεδέλεια και την ατμοσφαιρικότητα, σκοτεινό αλλά ελκυστικό, ιδανικό ξεκίνημα -αν πέσουμε μέσα στην προβλέψεις μας και είναι ανάλογη και η εξέλιξη του συγκροτήματος, αυτή είναι η αρχή μιας ακόμα εξαιρετικής ελληνικής heavy μπάντας.


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.