Πιο πρόσφατα

2/8/18

Ο Marky Ramone κρατάει την πανκ ζωντανή

Με λιγότερο από έναν μήνα να απομένει πλέον για το φετινό Street Mode Festival, ο Summer Rain προχωρά σε μια σειρά αφιερωμάτων σε καλλιτέχνες και ρεύματα της street κουλτούρας που θα βρεθούν στην επετειακή 10η έκδοση του φεστιβάλ #StreetModeON

Ο Marc Steven Bell είναι ένας από τους σημαντικότερους -αν όχι ο σημαντικότερος- ντράμμερ στην ιστορία της πανκ και ήταν εκεί από την αρχή της. Όταν λοιπόν μας δημιουργήθηκε η ιδέα για μια σειρά αφιερωμάτων στους καλλιτέχνες και τα ρεύματα που φιλοξενεί το Street Mode Festival, δεν γινόταν παρά να ξεκινήσουμε από αυτήν την εμβληματική φιγούρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ο Marky Ramone είναι το μοναδικό εν ζωή μέλος των Ramones που εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame και έλαβε το Grammy Lifetime Achievement Reward. Βέβαια, είχε ήδη "φτιάξει" το όνομα του κι έτσι δεν ήταν δύσκολο για το συγκρότημα να τον προσεγγίσει το 1978. Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα στο hard rock σχήμα των Dust, μαζί με τους Kenny Aaronson στο μπάσο και Richie Wise στην κιθάρα, με τους οποίους μάλιστα κυκλοφόρησε και δυο άλμπουμ, το ομότιτλο Dust και το Hard Attack το 1971 και 1972 αντίστοιχα. Μετά το Hard Attack όμως, το ενδιαφέρον του Marky κέντρισε η πανκ, η οποία ακόμα τότε έπαιρνε μορφή και ήταν σε "βρεφικό" στάδιο.

Στα τέλη του 1972, μετά το θάνατο του ντράμμερ των New York Dolls, Billy Murcia, ο Marky Ramone αποφάσισε να κάνει οντισιόν για το θρυλικό συγκρότημα. Εκεί όμως ήταν και ο Jerry Nolan, με τον ίδιο τον Marky να θυμάται: "Γνωριζόμασταν με τον Jerry. Όταν ο Billy πέθανε πήγα στη σοφίτα που οι New York Dolls έκαναν οντισιόν [...] βασικά έπαιξα υπερβολικά -βάζοντας όλα αυτά τα γεμίσματα που δεν ήταν απαραίτητα. Και ο Jerry απλά κράτησε το ρυθμό σωστά. Οπότε ο Jerry πήρε [τη δουλειά] κι εγώ όχι".

Αυτό φυσικά και δεν τον πτόησε, μιας και την επόμενη χρονιά, ως μέλος των Estus, κυκλοφορούσε το ομότιτλο άλμπουμ με παραγωγό τον πρώτο παραγωγό των Rolling StonesAndrew Loog Oldham. Παρόλο που ούτε αυτή η περιπέτεια δεν κράτησε αρκετά, στα μέσα των 70s ο Marky Ramone συνεργάστηκε με τους Richard Hell and the Voidoids, παίζοντας στο πρώτο τους άλμπουμ, Blank Generation. Κάπου εκεί, βρήκε το "λιμάνι του", όταν ο Dee Dee Ramone του ζήτησε να πάρει τη θέση του Tommy στους Ramones, πρόταση που αποδέχτηκε αμέσως και πήρε το -διάσημο πλέον- προσωνύμιο Marky Ramone.

Το συγκρότημα είχε ήδη βέβαια κυκλοφορήσει τα δυο πρώτα του άλμπουμ και η φήμη του είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, τουλάχιστον στους χώρους της underground σκηνής, όπου όλοι μιλούσαν για κάτι τύπους που ήξεραν πως να παίζουν πανκ με τον δικό τους τρόπο. Έτσι όταν ο Marky ενσωματώθηκε, η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το Road to Ruin, την ίδια στιγμή που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξεκινούσε η βρετανική πανκ να καταλαμβάνει το προσκήνιο με μπροστάρηδες τους φασαριόζηδες Sex Pistols και τους Clash με τον χαρισματικό ηγέτη τους, Joe Strummer.


Μετά από πέντε χρόνια, πολυάριθμες συναυλίες, πέντε άλμπουμ (Road to Ruin, Rock 'n' Roll Highschool, End of the Century, Pleasant Dreams και Subterranean Jungle) και έπειτα από επέμβαση των τριών υπολοίπων μελών, Dee Dee, Joey και Johnny Ramone, ο Marky οδηγείται στην αποχώρηση από το συγκρότημα λόγω σημαντικού προβλήματος με το αλκοόλ.

Επέστρεψε βέβαια θριαμβευτικά το 1987, καθαρός και νηφάλιος, με τον παραπάνω λογαριασμό να φτάνει συνολικά τα 10 full length albums και περισσότερες από 1700 συναυλίες, μέχρι και το 1996 όπου το συγκρότημα διαλύθηκε οριστικά. Βέβαια η επαφή του με τους υπόλοιπους της... οικογενείας Ramones δεν χάθηκε, ούτε μουσικά, καθώς το 1996 μαζί με τον Dee Dee δημιούργησαν τους Ramainz -λογοπαίγνιο με τους Ramones και το remains, απομεινάρια-, παίζοντας live τραγούδια των Ramones, ενώ το 2000 συμμετείχε στο σόλο άλμπουμ του Joey Ramone, Don't Worry About Me. Μάλιστα όπως ο ίδιος ο Joey είχε δηλώσει, ο Marky ήταν ο αγαπημένος του ντράμμερ μαζί με τον Keith Moon.

Φυσικά, ήδη από το 1994, ο Marky είχε και τη δική του μπάντα, τους Marky Ramone & The Intruder, με τους οποίους κυκλοφόρησε μάλιστα και δυο full length albums, ένα ομότιτλο και το The Answer to Your Problems?. Ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες, με τον ίδιο στο προσκήνιο ή και όχι, με μια από αυτές που ξεχωρίζουν να είναι η συνεργασία του με τους Misfits το 2003, για τον δίσκο τους Project 1950, στο οποίο υπήρχαν και άλλες σημαντικές συμμετοχές όπως του Dez Cadena των Black Flag.


Τα τελευταία χρόνια ο Marky Ramone έχει σχηματίσει τους Marky Ramone's Blitzkrieg, συνεργαζόμενος με γνωστούς vocalists όπως οι Andrew W.K. και Michale Graves, με τους οποίους γυρίζει όλον τον κόσμο ασταμάτητα κι ακούραστα. Έχει μάλιστα επισκεφθεί αρκετές φορές τη χώρα μας σε γεμάτα venues, όπου η ιστορία των Ramones και του πανκ κινήματος ξαναζωντανεύει.

Με αυτό το σχήμα ο Marky Ramone έρχεται και φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για μια εμφάνιση στην επετειακή 10η έκδοση του Street Mode Festival, του σημαντικότερου φεστιβάλ στη Βόρεια -και όχι μόνο- Ελλάδα, όπου μάλιστα φέτος θα είναι τετραήμερο με συμμετοχές από περισσότερα από 100 acts. Για την ακρίβεια, το πρόγραμμα του φεστιβάλ μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τους:



 ΠΕΜΠΤΗ 30/8
New Model Army, Dub INCLa Pegatina, Yawning ManThe Herbaliser Soundsystem4QuestionsΓιάννης Αγγελάκας & 100°C1000modsΤζαμάλSocial WasteBad MoviesΕισβολέαςSleepin Pillow, ΜέμφιςΚακό Συναπάντημα, TwinsanityFer De LanceCorethebandFolk 'n' Roll

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/8
Phil Campbell & The Bastard Sons, Therapy?Dog Eat DogDope D.O.D.Monkey3Jaya The Cat, Doll SkinToo Many T's, RepetitorBalothizerVodka JuniorsΤαφ ΛάθοςVillagers of Ioannina CityRNSΝέγρος Του Μοριά ΝΤΜ57Kareem KalokohBlend Mishkin - Roots EvolutionNaxatrasΆλλος Κόσμος, BeggarsΛoco Musik

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/9
Electric SixThe Real McKenziesThe GodfathersSamsara Blues Experiment, KalamataReplicuntsPanx RomanaΠαύλος Παυλίδης & B-MoviesPlanet of ZeusΜιθριδάτηςFundracar63 HighΦιΒήταΣίγμαBaildsaΘραξ ΠανκcSolmeisterDeaf RadioΚροταλίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/9
Marky Ramone's BlitzkriegTalcoOcean WisdomStoned JesusLionizeConquering LionThe Great MalarkeyRoadkillSodaSkillerLocomondoThe Last DriveNightstalkerΜωρά στη ΦωτιάΒέβηλος12ος ΠίθηκοςOldschool RednexBloody HawkΑρνάκιαCoyote's ArrowPuta Volcano, SKG's Dub Alliance



Μπες σε #StreetMode με τα αφιερώματα του Summer Rain στους καλλιτέχνες και τα ρεύματα της street κουλτούρας που θα παρελάσουν από το φεστιβάλ! Μείνετε συντονισμένοι και για το μαραθώνιο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στο φεστιβάλ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του!

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.