Πιο πρόσφατα

20/9/18

The Godfathers: "Θα ηρεμήσουμε όταν θα 'μαστε δυο μέτρα κάτω από τη γη"

Ο εμβληματικός frontman των Godfathers, Peter Coyne, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον Summer Rain γύρω από το rock 'n' roll, την κληρονομιά του συγκροτήματος και το ρόλο της μουσικής τόσο στη ζωή τους όσο και ως καθρέφτη της κοινωνίας

English version here.

Στο ερώτημα "ποια μπάντα σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη φράση rock attitude" μπορείς να δώσεις πολλές απαντήσεις, αλλά σίγουρα μια από τις πρώτες που θα σκεφτείς απαντά στο όνομα The Godfathers. Γεννημένοι το 1985 από τα αδέλφια Peter και Chris Coyne, οι Godfathers αποτελούν μία από τις μπάντες ορόσημα τόσο για το rock 'n' roll από τα 80s και έπειτα, όσο και για μουσικά ρεύματα όπως η πανκ και η new wave, από τα οποία έχουν επηρεαστεί και τα έχουν επηρεάσει όσο λίγοι. Δίσκοι τους όπως τα Hit by Hit, Birth, School, Work, Death, More Songs About Love and Hate, Unreal World θεωρούνται κλασσικοί, ενώ οι πιο πρόσφατες δουλειές τους μετά την επανένωση τους το 2008 ακολουθούν το χαρακτήρα της εποχής παραμένοντας πάντα πιστές στις ρίζες του συγκροτήματος.

Οι Godfathers ήρθαν στη χώρα μας αρχές του μήνα ως headliners του 10ου επετειακού Street Mode Festival, με τον εμβληματικό frontman τους, Peter Coyne, να μιλά στον Summer Rain για όλα: Για το ίδιο το Street Mode, για την κληρονομιά του συγκροτήματος και τη θέση τους στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ μπήκαμε "στα βαθιά" σε μια συζήτηση που περιστράφηκε κατά κύριο λόγο γύρω από το μουσικό είδος που αντιπροσωπεύουν επάξια: Το rock 'n' roll.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που η punk είχε ήδη "εξελιχθεί" στη new wave, οπότε, είναι ασφαλές να πούμε ότι βιώσατε την αποκαλούμενη "άνοδο και πτώση" και των δυο ειδών. Αλλά έχει πράγματι επέλθει η πτώση;

Λοιπόν, οι Godfathers δεν είναι punk συγκρότημα, είμαστε ένα rock 'n' roll γκρουπ, αλλά σίγουρα αρέσουμε στους punk rockers. Νομίζω [αυτό συμβαίνει] επειδή παίζουμε αιχμηρό υλικό κι έχουμε επαναστατική φυσιογνωμία - είμαστε αυθεντικοί, "the real deal". Με punk φεστιβάλ όπως το Rebellion στη Μ. Βρετανία (στο οποίο παίξαμε πέρυσι σε ένα πανέμορφο θέατρο στο Μπλάκπουλ) η punk σκηνή στη Μ. Βρετανία, την Ευρώπη και την Αμερική είναι αρκετά δυνατή. Η punk μουσική ή η new wave θα είναι πάντα τεράστια επιρροή σε κάθε είδους νέες μπάντες και σκηνές.

Η σύγχρονη "εναλλακτική" μουσική χρωστάει πολλά στην punk και τη new wave. Συμφωνείτε με αυτήν τη διαπίστωση;

Ναι, συμφωνώ οπωσδήποτε. Κάθε τι νέο προέρχεται από κάτι παλαιότερο που προηγήθηκε -έτσι λειτουργεί η μουσική. Αν αγνοείς ό,τι προηγήθηκε είσαι χαζός.

Παρά τις καταβολές σας, πάντοτε προσπαθείτε να εξελίσσετε τον ήχο σας. Θεωρείτε ότι το να ακολουθείς συνεχώς τα ίδια βήματα σε οδηγεί τελικά σε αδιέξοδο;

Πάντοτε προσπαθούμε να μένουμε πιστοί στις rock 'n' roll ρίζες μας αλλά και να επεκτεινόμαστε όσο προχωράμε μπροστά. Το rock 'n' roll είναι για μένα glam rock, ψυχεδέλεια, πανκ, μπλουζ, κάντρι, ροκαμπίλυ, ποπ και πολλά άλλα μουσικά στυλ που αγαπώ. Οπότε υπάρχουν πολλές διαφορετικές μουσικές μορφές να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις και να ταξινομήσεις και να επηρεαστείς από αυτές. Σίγουρα έχουμε βάλει όλες αυτές τις επιρροές και περισσότερες στο πιο πρόσφατο άλμπουμ των Godfathers, A Big Bad Beautiful Noise -είναι γεμάτο σπουδαία τραγούδια και διαφορετικές μουσικές υφές σε κάθε κομμάτι, έτσι που όταν το ακούς για πρώτη φορά δεν ξέρεις ακριβώς τι θα γίνει στη συνέχεια. Είναι ένα άλμπουμ για το οποίο είμαι αρκετά περήφανος. Είναι οι Godfathers αλλά με πιο σκληρό, σύγχρονο ήχο.


Ήταν αδιέξοδο όταν αποφασίσατε να διαλυθείτε, πίσω στο 2000;

Ναι, δυστυχώς υπήρχαν πολλοί τσακωμοί και όχι αρκετό γράψιμο οπότε αποφασίσαμε να τελειώσουμε το συγκρότημα. Μόνο που, φυσικά, δεν ήταν αυτό το τέλος!

Τι σας οδήγησε στην επανένωση, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια;

Προσωπικά μου έλειψαν οι ζωντανές εμφανίσεις, τα ταξίδια γύρω από τον κόσμο και να γράφω τραγούδια -μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό να είσαι σε συγκρότημα. Οπότε επαναφέραμε την αρχική σύνθεση των Godfathers και κυκλοφορήσαμε μια expanded έκδοση του ντεμπούτο άλμπουμ μας, Hit by Hit, και περιοδεύσαμε άνα τον κόσμο για να το προωθήσουμε. Και όταν πια αυτό το line up έφτασε στη φυσική του κατάληξη, ο αδερφός μου Chris [Coyne] κι εγώ αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη μπάντα. Ζεις μόνο μια φορά και πρέπει να πάρεις όσα περισσότερα μπορείς, σωστά;

Από τότε έχετε κυκλοφορήσει δυο full length albums -περίπου ένα ανά πενταετία, σε αντίθεση με το ένα άλμπουμ σχεδόν κάθε χρόνο [όπως παλιότερα]. Θα λέγατε ότι είστε πιο ήρεμοι τώρα, έχει φύγει η πίεση του να γράφεις συνεχώς νέα μουσική;

Δεν υπάρχει πίεση για να γράψουμε νέα τραγούδια -είναι πάντα ευχαρίστηση. Το κόλπο είναι να προσπαθείς να γράψεις πολύ καλύτερα τραγούδια απ' ότι πριν και πραγματικά πιστεύω πως τα κομμάτια στο A Big Bad Beautiful Noise είναι περισσότερο από ισότιμα με τραγούδια δίσκων όπως το Hit by Hit, Birth School Work Death, More Songs About Love and Hate και Unreal World, [άλμπουμ] που κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι αυθεντικοί κλασσικοί δίσκοι. Και σίγουρα δεν έχω ηρεμήσει όπως κάποιος που με έχει δει στη σκηνή τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να σας πει! Θα ηρεμήσω όταν πεθάνω και θα είμαι δυο μέτρα κάτω από τη γη.


Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου όταν βλέπετε φωτογραφίες ή βίντεο από τα ένδοξα 80s και 90s;

Χαρούμενες εποχές! Έχω κάποιες υπέροχες αναμνήσεις από εκείνες τις εποχές, συνάντησα και "άραξα" και πέρασα χρόνο με κάποια είδωλα μου όπως ο Iggy Pop, οι Ramones και ο David Bowie. Έχω απολαύσει μια αρκετά καλή ζωή και δεν έχω παράπονα.

Το πιο πρόσφατο δείγμα δουλειάς σας είναι ακριβώς ότι φανερώνει και ο τίτλος. Λίγο πιο ηλεκτρικό και λίγο πιο σκοτεινό σε σχέση με αυτό το οποίο σκεφτόμαστε ακούγοντας το όνομα Godfathers. Θα λέγατε ότι η μουσική σας ακολουθεί τους πιο "ηλεκτρισμένους" και σκοτεινούς καιρούς που ζούμε τώρα;

Ω ναι, σίγουρα! Η καλύτερη rock 'n' roll μουσική είναι καθρέφτης της κοινωνίας και πρέπει να αντανακλά αυτήν την κοινωνία. Είναι επικίνδυνες εποχές για όλους αυτές και η μουσική και τα τραγούδια των Godfathers προσπαθούν να συλλάβουν τη διάθεση της εποχής. Αλλά πρέπει να είναι και συναρπαστική και διασκεδαστική, είναι rock 'n' roll και στην τελική είναι διασκέδαση. Είμαστε όλοι παράγωγα του περιβάλλοντος μας, ειδικά μπάντες σαν τους Godfathers.


Το attitude που έχετε παραμένει όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο, οπότε θα ήταν ορθό να πούμε ότι το rock 'n' roll είναι τρόπος ζωής και όχι απλά μουσικό είδος;

Ναι, ναι, ναι. Ο μάνατζερ των Rolling Stones, Andrew Long Oldham, είχε γράψει στο ντεμπούτο άλμπουμ τους πίσω στο 1967, ότι δεν είναι απλά μια μπάντα αλλά τρόπος ζωής και αυτό είναι απόλυτα σωστό. Η rock 'n' roll με βοήθησε σε εποχές που δεν είχα χρήματα πολύ περισσότερο από τα χρήματα σε εποχές που δεν είχα rock 'n' roll. Νιώθω τόσο ζωντανός όταν τραγουδάω και ουρλιάζω και παίζω ζωντανά με τους Godfathers -δεν μπορείς να υπερνικήσεις αυτό το συναίσθημα. Το rock 'n' roll πάντα λέει "γαμώ τα αφεντικά και τους πολιτικούς" και έτσι θα έπρεπε [να κάνει]!

Που βρίσκει το rock 'n' roll το πραγματικό του νόημα: Στο στούντιο, στη σκηνή, ή μήπως είναι έξω στους δρόμους;

Παντού! Πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν είχα την υπέροχη μουσική για να με βοηθά να περνώ τη μέρα -είτε δημιουργώντας την εγώ ο ίδιος με τα υπόλοιπα μέλη των Godfathers, είτε ακούγοντας κάποιον άλλο να το κάνει. Πραγματικά θα ήμουν χαμένος χωρίς αυτή -θα υπήρχε μια μεγάλη, μεγάλη τρύπα στη ζωή μου αν δεν ήταν εκεί [η μουσική].


Μιλώντας για το stage, πάντα δίνετε show γεμάτα ενέργεια. Από που πηγάζει όλο αυτό;

Βασικά είμαι αρκετά ντροπαλό άτομο, αλλά βγάζω πολλή, πολλή ένταση πάνω στη σκηνή. Κάποιος είχε πει "τι τρέχει με τον τραγουδιστή σας; Μοιάζει σαν να θέλει να σκοτώσει κάποιον" (γέλια)! Με τους Godfathers προσπαθούμε και παίζουμε σε κάθε συναυλία σαν να είναι η τελευταία και κάποια μέρα θα είναι η τελευταία μας. Είμαστε σαν βαμπίρ, αντλούμε κάποια από την ενέργεια μας από το κοινό και μετά τους την επιστρέφουμε επί εκατό! Μας αρέσει να αφήνουμε τους ανθρώπους που έρχονται να δουν τους Godfathers να παίζουν ζωντανά εντελώς αναζωογονημένους και ενθουσιασμένους, εντελώς ικανοποιημένους και πάνω απ' όλα χαρούμενους. Είναι τόσο σπουδαία δουλειά να ζεις από αυτό.

Επιστρέψατε στην Ελλάδα αρχές του μήνα για να εμφανιστείτε στο επετειακό Street Mode Festival. Τι κρατάτε από αυτήν την εμπειρία;

Αγαπάμε το ελληνικό κοινό, είναι υπέροχο να παίζεις γι αυτούς και διασκεδαστικό να περνάς χρόνο μαζί τους μετά [από τη συναυλία]. Έχουμε κάποιους καλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη που ανυπομονούσαμε να συναντήσουμε. Το Street Mode είναι φανταστικό.

Διάβασε ακόμη:


* Η κεντρική φωτογραφία είναι του Λάμπρου Loco Παπαευθυμίου από την εμφάνιση των Godfathers στο 10ο Street Mode Festival. Περισσότερα εδώ.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.