Πιο πρόσφατα

2/8/18

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης πληγέντων από τις πυρκαγιές @ Σκοπευτήριο Καισαριανής, 2/8/2018

Η αλληλεγγύη μίλησε και η μουσική τράνταξε όσους ακόμα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου #forthevictimsoffire

Πόσες φορές σκέφτηκες πως για την τραγωδία της ανατολικής Αττικής δεν υπάρχουν λόγια. Πόσες ακόμα φορές σκέφτηκες ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απαλύνεις τις πληγές που έχουν ανοίξει. Κι όμως, υπάρχουν. Η αλληλεγγύη και η μουσική, συνδυασμένες, είναι δυο δυνάμεις ανίκητες και το είδαμε κι εμπράκτως, την Τετάρτη 2 Αυγούστου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Σε έναν ιστορικό χώρο, πραγματοποιήθηκε μια ιστορική συναυλία αλληλεγγύης, με συγκροτήματα από πολλά διαφορετικά ρεύματα, κυρίως από την hip hop και την underground σκηνή. Με τον κόσμο να ξεπερνά τις 20.000 (δικές μας εκτιμήσεις) καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας, από τις 7 δηλαδή, και σε αντίθεση με πολλές παρόμοιες συναυλίες που έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να περνούν δίπλα από το κουτί ενίσχυσης αγνοώντας το επιδεικτικά, χθες δεν παρατήρησα ούτε έναν να το αποφεύγει -αντίθετα, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που κάποιοι προσέφεραν περισσότερα από την προαιρετική συνεισφορά του πεντάευρου.



Μια τραγική αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη συγκυρία, τραγική για την αιτία που συγκεντρωθήκαμε όλοι εκεί, αλλά ευχάριστη για όλους τους όμορφους ανθρώπους που γέμισαν σχεδόν όλα τα σημεία του πανέμορφου χώρου. Εκεί ήταν οι 1000Mods, άρτι αφιχθέντες μάλιστα από περιοδεία στο εξωτερικό, οι θρύλοι Nightstalker, Last Drive και Panx Romana, εκεί ήταν έντονο το hip hop χρώμα με τους Ψυχόδραμα 07, Razastarr, Λόγο Τιμής, JKOne και DJ Wheel M, Anser, εκεί ήταν και οι Fundracar αλλά και οι Θραξ Πανκc, δυο μπάντες "γνώριμες" του κοινού σε συναυλίες αλληλεγγύης.


Θα μπορούσαμε να σπαταλήσουμε πολλές γραμμές γράφοντας για το πόσο έχουν εξελιχθεί και πόσο ωραίο show προσφέρουν οι 1000Mods, για το ότι οι Nightstalker θα μπορούσαν να ξεκινήσουν δική τους θρησκεία, για τους Last Drive και τους Panx Romana που είναι ακόμα σαν εικοσάρηδες στη σκηνή, για την εντυπωσιακή ενέργεια όλων των hip hop καλλιτεχνών, αλλά και των Fundracar, και φυσικά για το μοναδικό φαινόμενο των Θραξ Πανκc. Η ουσία όμως δεν βρίσκεται εκεί, όχι τουλάχιστον στη χθεσινή συναυλία, σε αυτό το άτυπο φεστιβάλ που στήθηκε.



Γιατί αυτή η συναυλία στήθηκε με αφορμή τις πιο φονικές πυρκαγιές στην ελληνική ιστορία, δεύτερες πιο φονικές παγκοσμίως, με -αυτή τη στιγμή που μιλάμε- περισσότερους από 90 νεκρούς και πλήθος αγνοουμένων. Με οικογένειες ξεκληρισμένες. Με πολλά παιδιά να καίγονται ζωντανά. Περισσότερο δράμα μάλλον δεν είναι αναγκαίο, δεν τρεφόμαστε εξάλλου από το αίμα των συνανθρώπων μας κι όλοι γνωρίζουμε τι έγινε, δεν χρειάζεται να γράψουμε κάποιο χρονικό. Αυτό που θέλουμε να γράψουμε είναι ότι αυτή η συναυλία, όπως και οι αντιδράσεις του κόσμου όλες τις προηγούμενες ημέρες -παρά τα οργανωτικά προβλήματα- δείχνει πως η αλληλεγγύη υπάρχει. Αλλά αδέλφια, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να τη δείξουμε σε τέτοιες καταστάσεις, μα καθημερινά, από τον άστεγο και τον πρόσφυγα που θα βοηθήσουμε, ακόμη και με μια καλή κουβέντα που θα πούμε σε κάποιον άνθρωπο που εργάζεται 12 ή 14 ώρες την ημέρα. Η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια είναι το μόνο μας όπλο, ας μην το ξεχνάμε κι ας το χρησιμοποιούμε.


υ.γ. Φυσικά ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά της διοργάνωσης, που έτρεξαν κάτι πραγματικά τεράστιο και το οργάνωσαν με τόσο καλό τρόπο παρά τον ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους κι ένα μπράβο στην άμεση διάθεση των εσόδων σε όσους τα έχουν ανάγκη, χωρίς μεσάζοντες και "πλάγιους δρόμους".

* Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες της βραδιάς εδώ.

Κείμενο - φωτογραφίες: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.