Πιο πρόσφατα

1/2/19

Τα ντοκιμαντέρ του φετινού In-Edit: Athens Edition

Lennon και Yoko, Eric Clapton, Joe Strummer, Elvis Presley, Radiohead, Puplp, M.I.A., έως και ο Νίκος Παπάζογλου θα "παρελάσουν" από τις οθόνες του φετινού In-Edit: Athens Edition

IN-EDIT GREECE 2019
ATHENS EDITION
06 - 10 ΦΕΒ 2019
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΣΤΟΡ"

Το ΙN-EDIT Greece 2019 /// AthensEdition επιστρέφει από τις 6 έως και τις 10 Φεβρουαρίου στην καρδιά της Αθήνας.

Το φετινό παγκόσμιο ταξίδι του ΙN-EDIT Festival, πριν συνεχίσει το γύρο του στον κόσμο, ξεκινά από τον κινηματογράφο "ΑΣΤΟΡ". Επόμενες στάσεις, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Ρώμη, το Μπουένος Άιρες, η Θεσσαλονίκη, το Σαντιάγκο, η Μπογκοτά, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Λονδίνο και η Μαδρίτη για να επιστρέψει τον επόμενο Οκτώβριο, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε 16 χρόνια πριν, στη Βαρκελώνη.

Το φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου με δυο μεγάλα ντοκιμαντέρ. Αρχικά το "Eric Clapton: Life in 12 Bars" που παρουσιάζει το πάθος για τη μουσική αλλά και το πάθος για τη ζωή του Eric Clapton θα δώσει τη σκυτάλη στην "επίσημη" ταινία έναρξης της φετινής διοργάνωσης που δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το "Elvis Presley: The King" του βραβευμένου Eugene Jarecki, που παρουσιάζεται σε μία και μόνο προβολή ένα μαγευτικό μουσικό road trip στην καρδιά του αμερικάνικου ονείρου παρέα με τον Elvis Presley.

Τις επόμενες ημέρες το IN-EDIT παρατηρεί από πολύ κοντά τον John Lennon και τη Υοκο Οnο μέσα από ανείπωτες ιστορίες πίσω από τον ιστορικό δίσκο "Imagine", στο ολοκαίνουριο φιλμ "John & Yoko: Above Us Only Sky", παρασύρεται από την ορμή του Queercore κινήματος και την ίδια στιγμή συναντά την Joan Jett να πρωτοπορεί στην ανδροκρατούμενη rock n' roll σκηνή της εποχής, με το "Bad Reputation", ενώ μας μεταφέρει αρκετά χρόνια αργότερα παρακολουθώντας το συναρπαστικό πορτρέτο της Μ.Ι.Α., της πιο ριζοσπαστικής και συνάμα αμφιλεγόμενης φωνής της σύγχρονης pop μουσικής σκηνής.

Από φετινό πρόγραμμα του IN-EDIT, δε θα μπορούσε να λείπει η Brit Pop σκηνή, η οποία εκπροσωπείται από τους Pulp ("PULP: A Film about Life, Death and Supermarkets"). Παλιοί φίλοι, παιδιά, ενθουσιώδεις θαυμαστές και ψαράδες από το Sheffield, μιλούν για το συγκρότημα των common people σε ένα απολαυστικό φιλμ.

Στη συνέχεια το φεστιβάλ ακολουθεί με μανία τους Radiohead στην περιοδεία τους με αφορμή την προώθηση του ιστορικού δίσκου "ΟΚ Computer" και παρακολουθεί τον Joe Strummer της εποχής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τους Clash, στο συγκλονιστικό και ιστορικό φιλμ του Julien Temple: "Strummer: The Future Is Unwritten". Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο χρόνο, με το Desolation Center στα πρώτα νομαδικά πάρτι στις ερήμους της Καλιφόρνιας οπού ιστορικά σχήματα συμμετείχαν σε αυτά τα D.I.Y. lives που μέσα από την καλλιτεχνική τους ελευθερία οδήγησαν στην δημιουργία μεγάλων φεστιβάλ όπως το Burning Man και το Coachella.

Το IN-EDIT όμως είναι παγκόσμιο και πολυσυλλεκτικό. H ιστορία της μουσικής της Αιθιοπίας στο "Ethiopiques: Revolt of the Soul" συνδιαλέγεται με τους μουσικούς της πρωτοποριακής δισκογραφική εταιρείας Blue Note Records και την τεράστια επιρροή που είχε στην Jazz σκηνή, ενώ παράλληλα το φεστιβάλ σκιαγραφεί το πορτρέτο του Milford Graves, του διάσημου μουσικού κρουστών που αποτέλεσε μια μυθική φιγούρα της Free Jazz.


Όσο συναρπαστικές όμως είναι οι μουσικές του IN-EDIT μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, άλλο τόσο συναρπαστικές είναι εκτός, γι’ αυτό και από το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πάρτυ! Το πρώτο ραντεβού δίνεται την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου στον "Μπλε Παπαγάλο" (Μεταξουργείο) για το καθιερωμένο πια Soundcheck Party, στη διάρκεια του οποίου το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζεται σε μορφή soundcheck και το IN-EDIT δοκιμάζει τους ήχους του λίγο πριν την έναρξη.

Την Τετάρτη 06 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την προβολή του road trip για τον Elvis Presley, ο George Zervos με το project του "For Your Love" έρχεται στο φουαγιέ του "ΑΣΤΟΡ" για να μας ταρακουνήσει ενώ το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την βραδινή προβολή του ντοκιμαντέρ για την M.I.A. ανεβαίνουμε στην αγαπημένη "Εφημερίδα ATH" (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα 6) για ένα πάρτι μέχρι τελικής πτώσης όπου τη μουσική θα διαλέξει η μουσικός και DJ Matina Sous Peau.

Τέλος, πριν το φεστιβάλ ρίξει αυλαία, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ για την μεγάλη jazz δισκογραφική εταιρεία Blue Note Records, το φουαγιέ του ΑΣΤΟΡ θα γεμίσει με jazz μελωδίες και αυτοσχεδιασμούς, προσφέροντας μας ένα bonus track έκπληξη.

Το IN-EDIT είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου. Καταγράφει με την ίδια ειλικρίνεια τις στιγμές δόξας αλλά και τις εντάσεις, τις αποτυχίες και τις συγκινήσεις που μόνο η μουσική μπορεί να προκαλέσει. Καταγράφει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής αλλά και την αλλαγή των αποχρώσεών της, ανάλογα με τη χώρα, την πόλη ή τη γλώσσα.

Για 5 ημέρες, το IN-EDIT ταξιδεύει με μουσικές και εικόνες σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας τις πιο σπουδαίες μουσικές ιστορίες. Μαζί του φέτος σε αυτό το ταξίδι, είναι για ακόμα μια χρονιά η Estrella Damm.

Από τις 06 μέχρι και τις 10 Φεβρουάριου, η μουσική και το σινεμά συναντιούνται στην πιο ειλικρινή τους μορφή: το ντοκιμαντέρ.

Stay tuned
Γιατί δε θα δεις πουθενά... τόση μουσική!

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Κανονικό: 7 Ευρώ
Προσφορά (Early Bird Tickets): 6 Ευρώ - Μέχρι και Κυριακή 03 Φεβρουαρίου
Διάθεση των εισιτηρίων γίνεται στα εκδοτήρια του κινηματογράφου "ΑΣΤΟΡ" (Στοά Κοραή), και ηλεκτρονικά μέσω Viva.gr

Διάβασε ακόμη:


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

John & Yoko: Above Us Only Sky
(Michael Epstein, 90', 2018)

Αυτή είναι η ανείπωτη ιστορία του άλμπουμ "Imagine" του John Lennon, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971. Ένας δίσκος γεμάτος μηνύματα για μια πιο ριζοσπαστική αντιμετώπιση των πραγμάτων που παραμένουν ακόμα και σήμερα τόσο επίκαιρα. Η ταινία αποκαλύπτει το βάθος της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ του John και της Yoko και διερευνά πώς η τέχνη, η πολιτική και η μουσική του ζευγαριού είναι εγγενώς συνδεδεμένες.

Elvis Presley: The King
(Eugene Jarecki, 107', 2017)

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Elvis Presley, ο Eugene Jarecki -δυο φορές νικητής στο φεστιβάλ του Sundance- παίρνει την Rolls-Royce του Elvis σε ένα μουσικό road trip από τη μια άκρη της Αμερικής ως την άλλη. Από το Μέμφις έως της Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και ακόμα πιο μακριά, το μουσικό ταξίδι ιχνηλατεί την άνοδο και την πτώση του Elvis ως μια μεταφορά μιας χώρας που άφησε πίσω.

Eric Clapton: A Life in 12 Bars
(Lili Fini Zanuck, 135', 2017)

Μία μοναδική ματιά στη ζωή ενός από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες και συνθέτες όλων των εποχών. Ο ίδιος ο Clapton, μας οδηγεί στα παρασκήνια της ζωής του, σχολιάζει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του και διαβάζει αποσπάσματααπό τα προσωπικά του ημερολόγια όπου αποτυπώνεται το σπάνιο ταλέντο του αλλά και η μάχη που έδωσε με τις εξαρτήσεις και την προσωπική φιλοδοξία.

Radiohead meeting people is easy
(Grant Gee, 100', 1998)

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την περίοδο της προώθησης του δίσκου "OK Computer" -που παρουσίασαν οι Radiohead το 1997- μέσα από ένα κολάζ βίντεο κλιπ, ήχων και παρασκηνιακών διαλόγων καθώς το συγκρότημα βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία η οποία ξεκίνησε 22 Μαΐου του 1997 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας για να ολοκληρωθεί μετά από 104 συναυλίες στο RadioCityMusicHall της Νέας Υόρκης.

Joe Strummer: The Future Is Unwritten
(Julien Temple, 124', 2007)

Από το 1977 οπότε και γίνεται ο τραγουδιστής των Clash, ο Joe Strummer αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα. Χρόνια μετά το θάνατο του, η επιρροή του φτάνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου με αμείωτη ένταση.

Bad Reputation. A documentary about Joan Jett
(Kevin Kerslake, 93', 2007)

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη διαδρομή της Joan Jett, συμβόλου της rock 'n' roll, από τα πρώτα χρόνια μέχρι την εγκαθίδρυση της στη σκηνή ως ο ιδρυτής και βασικό μέλος των The Runaways μέχρι τη μακρά συνεργασία της με τον Kenny Laguna ως Joan Jett & The Black Hearts και τη διαρκή παρουσία της στο σύμπαν της pop κουλτούρας ως μια πρωτοπόρος της ροκ και μέντορας.

Queercore: How to Punk a Revolution
(Yony Leyser, 83', 2017)

Τι συμβαίνει όταν η κοινότητα που χρειάζεστε δεν είναι η κοινότητα που έχετε; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε στον εαυτό σας ότι υπάρχει, ξανά και ξανά, να δημιουργήστε fanzines που θα γαλουχήσουν τις ορδές των queer punk επαναστατών, να γυρίσετε ανατρεπτικές ταινίες και να τις διανείμετε ευρέως. Σιγά - σιγά, η κοινότητα σας μπορεί να γίνει ένας πραγματικός και ριζοσπαστικός καρδιακός παλμός που εξαπλώνεται διεθνώς.

Blue Note Records: Beyond the Notes
(Sophie Huber, 86', 2018)

Από το 1939, η Blue Note Records, ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες της να διευρύνουν τα όρια της δημιουργικότητας και να βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων. Μέσα από ηχογραφήσεις, σπάνια αρχεία και συνομιλίες με τους καλλιτέχνες της Blue Note Records, η ταινία αποκαλύπτει μια κληρονομιά που εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο σημερινό πολιτικό κλίμα.

Matangi/Maya/M.I.A.
(Steve Loveridge, 97', 2018)

Από τον πόλεμο στη Σρι Λάνκα και τη μετανάστευση στο Λονδίνο μέχρι την απόλυτη καταξίωση και την σφοδρή της σύγκρουση με τα media στην Αμερική, αυτή είναι η ιστορία της M.I.A., ειπωμένη μέσα από προσωπικό ανέκδοτο υλικό που καταγράφει ένα αξιοθαύμαστο ταξίδι 22 χρόνων.

PULP: A Film about Life, Death and Supermarkets 
(Florian Habicht, 90', 2014)

Οι Pulp και το Sheffield είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όπως εξηγεί για δύο λεπτά κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο Jarvis Cocker, όλο αυτό δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει πουθενά αλλού. Οι Pulp -ακούσιοι popstars, κόντρα στις προβλέψεις- λένε ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες. Ένα ντοκιμαντέρ-φαινόμενο που παρουσιάζει την ιστορία των Pulp καλύτερα από κάθε άλλη βιογραφία.

Desolation Center
(Stuart Swezey, 93', 2018)

Η ανείπωτη ιστορία μιας σειράς και "αυθόρμητων" καλλιτεχνικών γεγονότων (μουσική, art performance κλπ) στη Νότια Καλιφόρνια που είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι άνοιξαν το δρόμο για μεγάλα γεγονότα και φεστιβάλ (Burning Man, Lollapalooza, Coachella) που έχουν γίνει συνώνυμα της pop κουλτούρας του 21ου αιώνα.

Milford Graves Full Mantis
(Jake Meginsk & Neil Young, 91', 2018)

Το πορτραίτο του διάσημου μουσικού κρουστών Milford Graves. Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την καλειδοσκοπική δημιουργικότητα και την αμείλικτη περιέργεια του Graves. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Milford Graves είναι μια μυθική φιγούρα στη της New Thing / Free Jazz.

Ethiopiques: Revolt of the Soul
(Maciej Bochniak, 71', 2017)

H ιστορία της μουσικής της Αιθιοπίας μέσα από το βλέμμα του Francis Falceto και των μουσικών της Αιθιοπίας. Η ιστορία του φαινομένου -αυτού του μοναδικού στυλ μουσικής- που επηρέασε σημαντικά την ελεύθερη jazz και την pop μουσική του 20ου αιώνα. Μια ιστορία θράσους και θάρρους αυτών των ταλαντούχων μουσικών που δημιούργησαν εντυπωσιακούς ήχους και σπουδαία μουσική, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες.

Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου / Me and My Shadow: A Documentary for Nikos Papazoglou

(Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος, 100', 2017)
Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.