Πιο πρόσφατα

18/4/19

Sober on Tuxedos: "Η Τέχνη είναι επανάσταση"

Οι Sober on Tuxedos μιλούν στον Summer Rain λίγο πριν τη συναυλία τους με τις Ρόδες United στο Ίλον Plus

Δεν μπαίνουν σε καλούπια, αρνούνται τις ταμπέλες αλλά την ίδια στιγμή ακολουθούν ένα σταθερό μονοπάτι με αναλλοίωτη την ταυτότητα τους. Οι Sober on Tuxedos είναι μια περίπτωση συγκροτήματος που δεν τους απασχολεί πως θα χαρακτηρίσουν και τι θα πουν για τη μουσική τους, απλά παίζουν αυτό που νιώθουν πως τους εκφράζει.

Αύριο (19/4) θα βρεθούν στη σκηνή του Ίλιον Plus σε ένα πάρτυ -όπως οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν- παρέα με τις Ρόδες United και τους Dead South Dealers. Μια συναυλία που αγγίζει δυο διαφορετικές άκρες της μουσικής αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο κοντά.

Οι Sober on Tuxedos μίλησαν στον Summer Rain για αυτήν τη συναυλία, αλλά και για τα όσα εκφράζουν οι ίδιοι μέσα από τη μουσική τους, για το "θολό τοπίο" της ελληνικής δισκογραφίας αλλά και την άνοδο της "εναλλακτικής" heavy σκηνής, και για την τέχνη που αποτελεί από μόνη της επανάσταση.

Ας ξεκινήσουμε από την αφορμή να κάνουμε αυτήν την κουβέντα: Το live σας με τις Ρόδες United στο Ίλιον Plus. Πρώτα απ' όλα, πως προέκυψε σαν ιδέα αυτή η -παράταιρη θα μπορούσε κανείς να πει- συνεργασία;

Κάνουμε ένα κοινό πάρτυ με τις Ρόδες και τους Dead South Dealers και δεν βρίσκουμε τίποτα το παράταιρο σε αυτό.

Προφανώς δεν είστε μια μπάντα που θέλει να παίζει μόνο πλάι σε συγκροτήματα του δικού της "είδους"...

Μας κατατάσσουν σε ένα είδος είναι η αλήθεια.
Εμείς βέβαια το λέμε απλά, μουσική.

Τι μετρά περισσότερο για εσάς; Το τι μουσική παίζεις ή το τι εκφράζεις μέσα από αυτή;

Αυτό που εκφράζεις μέσα από την μουσική, ορίζει και την μουσική που παίζεις.


Τι εκφράζουν οι Sober on Tuxedos μέσα από τη μουσική τους;

Ό,τι εσείς καταλαβαίνετε, ακούγοντας την.

Οι δρόμοι της πόλης, με όλα τα καλά και τα στραβά τους, αποτελούν έμπνευση για εσάς;

Είμαστε επαρχιωτόπαιδα! Τι είναι οι δρόμοι της Πόλης;

Κάπου διάβασα ότι δουλεύετε στο νέο σας άλμπουμ, το οποίο μάλιστα θα είναι αρκετά διαφορετικό και πιο "δεμένο". Ισχύει;

Βρισκόμαστε λίγο πριν μπούμε στο στούντιο για ηχογραφήσεις. Η μπάντα πλέον έχει ένα πιο μεστό ήχο. Τώρα για το αποτέλεσμα θα μας πείτε όταν κυκλοφορήσει ο δίσκος. Θα είναι διαφορετικό, αλλά πιο Sober από ποτέ.

Αποτελεί γεγονός ότι τα ελληνικά συγκροτήματα, του λεγόμενου “εναλλακτικού” ήχου τουλάχιστον, δεν βγάζουν συχνά άλμπουμ -και όχι επειδή δεν έχουν υλικό, αλλά λόγω των πρακτικών δυσκολιών. Ποια εμπόδια έχετε συναντήσει/ συνεχίζετε να συναντάτε εσείς σε ό,τι αφορά τη δισκογραφία;

Αν και το τοπίο της δισκογραφίας έχει αλλάξει δραματικά, δεν έχουμε συναντήσει πρακτικά εμπόδια σε αυτό το κομμάτι. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, όπως επίσης και οι ανάλογες λύσεις.

Πριν από μερικά χρόνια είχε έρθει η συμμετοχή του Στέλιου σε γνωστό show. Σας βοήθησε αυτό στην πορεία του συγκροτήματος; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά που κρατάτε από αυτήν την εμπειρία;

Μόνο θετικά έχουμε να κρατήσουμε.

Από τα τέλη περίπου των 00s, βαριά αρχές 10s, η ελληνική stoner/ heavy σκηνή, μέρος της οποίας αποτελείτε κατά κάποιο τρόπο κι εσείς, έχει σημειώσει εξαιρετικά σημαντική ανάπτυξη, σε σημείο που πλέον θεωρείται αιχμή του δόρατος στην εγχώρια σκηνή. Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρόλος των Sober on Tuxedos σε αυτήν την ανάπτυξη;

Μακάρι να έχουμε βοηθήσει. Δεν μπορούμε να  ορίσουμε εμείς το Αν και το Πόσο. Αυτό θα κριθεί από τον κόσμο και από τον χρόνο.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η έκρηξη συγκροτημάτων αποτελεί ένα είδος μουσικής και κοινωνικής "επανάστασης";

Η Τέχνη είναι Επανάσταση. Δεν την προκαλεί.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.