Πιο πρόσφατα

17/12/14

Πρώτες Λέξεις: Θ. Καραμουρατίδης - Ο. Ιωάννου & Σ. Μάλαμας - Νατάσσα Μποφίλιου

Στην είδηση της συνεργασίας τους όλοι περιμέναμε την κυκλοφορία του άλμπουμ. Εξάλλου το λιγότερο ως ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο project. Ο Θέμης Καραμουρατίδης υπογράφει τη μουσική, ο Οδυσσέας Ιωάννου τους στίχους και ο Σωκράτης Μάλαμας με τη Νατάσσα Μποφίλιου την ερμηνεία. Μαζί όμως τραγουδούν τρία από τα δέκα συνολικά κομμάτια του δίσκου, προς αποφυγήν υπερβολής. Σε ένα τραγούδι συμμετέχει και το συγκρότημα Takim.

Το άλμπουμ ξεκινά με μια μουσική "επική", η οποία θα παρέπεμπε ίσως περισσότερο σε ερμηνείες του Μάλαμα. Παρ' όλα αυτά, γρήγορα καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για τη Νατάσσα Μποφίλιου. Τα Όνειρα Θα Γυρίσουν ο τίτλος του κομματιού. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνουμε πως και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι κάνουν αυτόν το δίσκο για να "δοκιμάσουν" τα ταλέντα τους.



Στη συνέχεια έρχεται ο Μάλαμας με το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, σε φόρμες που έχουμε περισσότερο συνηθίσει. Το Καλοκαίρι από τη Νατάσσα, επίσης σε μελωδίες που παραπέμπουν περισσότερο σε άλλες δουλειές της, για να έρθει το πρώτο ντουέτο του άλμπουμ.

Η Μνήμη: Ένα λαϊκό τραγούδι από αυτά που συνηθίζει να μας προσφέρει κατά καιρούς ο Θέμης Καραμουρατίδης, το οποίο με τις ερμηνείες των δυο αποκτά υπόσταση ικανή να σταθεί δίπλα σε άλλα παρόμοια κομμάτια. Ένα ακόμη ντουέτο, με τη συμμετοχή και των Takim, ακολουθεί, με τον τίτλο Ανάποδα, αυτή τη φορά σε ύφος που θυμίζει ίσως τα πρώτα βήματα του Θανάση Παπακωνσταντίνου, όταν η Μελίνα Κανά ερμήνευε τον Τρυγητή και τα Έρημα Κορμιά. Σίγουρα κάτι στο οποίο δεν έχουμε συνηθίσει την Νατάσσα Μποφίλιου.

Αν μπορούμε να χωρίσουμε σε δυο μέρη το άλμπουμ, θα λέγαμε πως το δεύτερο μέρος ξεκινά με το τρίτο και τελευταίο ντουέτο των δύο: Το Ποτάμι, το πρώτο single που ακούσαμε από το δίσκο, είναι περισσότερο "Καραμουρατίδης" και "Μποφίλιου", δείχνει όμως και αυτό την... πολυμορφικότητα του δίσκου.

Η συνέχεια δίνεται με το πιο ατμοσφαιρικό Το Όνομα Μου, από τη Νατάσσα Μποφίλιου, όπου δίνεται κυρίως βάση στους στίχους, με το κομμάτι ουσιαστικά να απαγγέλεται, με κάποια τραγουδιστικά σημεία και με το πιάνο να συνοδεύει.

Η μπαλάντα Η Θάλασσα από τον Σωκράτη δίνει τη θέση της στη Φλόγα, σε πιο δυναμικούς ήχους, από τη Νατάσσα. Και για το κλείσιμο, άλλο ένα ατμοσφαιρικό τραγούδι, αυτή τη φορά με τη φωνή του Μάλαμα, Τα Μεγάλα Πλοία.

Ακούγοντας όλο το άλμπουμ, κάπως συνοπτικά και γρήγορα, καταλαβαίνουμε αυτό που περιμέναμε: Ένα άλμπουμ των δημιουργών του, του συνθέτη και του στιχουργού δηλαδή. Όμως, σκεφτείτε πόσο διαφορετικό θα ήταν αν ήταν κάποιοι άλλοι πέραν του Μάλαμα και της Μποφίλιου στις ερμηνείες.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και οι τέσσερις δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, ρισκάρουν, όχι πολύ όμως, ίσα ίσα για να δουν μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες τους. Ο Οδυσσέας Ιωάννου γράφει στίχους κατάλληλους για τον Θέμη Καραμουρατίδη. Ο Θέμης Καραμουρατίδης γράφει μουσική που δένει με τις φωνές του Μάλαμα και της Μποφίλιου. Ο Μάλαμας και η Μποφίλιου τραγουδούν, κάποια από τα κομμάτια ίσως σε "αντίθετους ρόλους", για να δοκιμαστούν και οι ίδιοι μαζί με τους δημιουργούς.

Σίγουρα οι αντιδράσεις που φέρνουν οι Πρώτες Λέξεις ποικίλουν. Εξίσου σίγουρα θα είναι ένας δίσκος που θα ακούμε για πολύ καιρό.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Ο Σωκράτης Μάλαμας βρίσκεται αυτόν τον καιρό στη Θεσσαλονίκη (λεπτομέρειες εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.