Πιο πρόσφατα

25/11/15

Φοίβος Δεληβοριάς - Καλλιθέα

Είναι το πρόσωπο του μήνα, για να μην πούμε ολόκληρου του δεύτερου μισού του 2015, με το νέο του άλμπουμ να σηματοδοτεί μια σειρά εμφανίσεων στις οποίες θα μας το παρουσιάσει και ζωντανά. Τι είναι όμως αυτή η Καλλιθέα που θα μας παρουσιάσει ο Φοίβος Δεληβοριάς;

*Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε, μπείτε στο Jumping Fish και βάλτε το άλμπουμ να παίζει, εκτός αν έχετε ήδη προλάβει να το προμηθευτείτε.

Σίγουρα δεν είναι μόνο ένα σύνολο τραγουδιών, πότε ήταν άλλωστε όταν πρόκειται για τον συγκεκριμένο δημιουργό; Είναι ένας δίσκος - ταινία, από αυτές που συνηθίζει να μας προσφέρει, που σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές και σε άλλα μέρη. Όπως κι ο ίδιος λέει όμως, δεν είναι ένας δίσκος νοσταλγικός, αλλά ένας δίσκος που κοιτάει κατάματα το παρελθόν, λίγο πριν κλείσει την πόρτα για να προχωρήσει μπροστά.


Ολόκληρο το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στο πατρικό του Φοίβου Δεληβοριά, στην Καλλιθέα φυσικά, με τη "σπιτική ζεστασιά" να είναι φανερή στο παίξιμο των τραγουδιών αλλά κυρίως στον τρόπο που ο ίδιος τραγουδάει. Ευτυχώς δεν είναι φανερή και στην παραγωγή, η οποία είναι υψηλής ποιότητας. Από τη μία πλευρά ρομαντικός, από την άλλη ωμός, με τον δικό του τρόπο... ωμότητας, καλυμμένης πίσω από τη μουσική, αλλά ολοφάνερης αν δώσεις σημασία στον στίχο. Αυτή η ωμότητα η οποία κάνει τα τραγούδια του να ξέρουν πως ακριβώς να μιλήσουν σε κάθε καρδιά.


Με τραγούδια τα οποία... έχει ζήσει και ζει, ο Φοίβος Δεληβοριάς κάνει αυτό που θα θέλαμε όλοι να κάνουμε: Βάζει soundtrack στη ζωή του, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Μικρές ιστορίες δικές του, ή άλλων ανθρώπων, τις οποίες αφηγείται με τέτοιο τρόπο που κάνει τον καθένα να τις αισθάνεται δικές του. Ακόμη και το Κουνελάκι που έγραψε για την κόρη του, το Θα σε Ξαναδώ που έγραψε για τον φίλο του και δημοσιογράφο Νίκο Ράλλη, ή το Knight Riders για τον κολλητό του στο σχολείο. Σίγουρα αρκετοί από εμάς αισθάνονται δικές τους τις ιστορίες του Μπάσταρδου Γιου, του Περιπτέρου, το οποίο είναι βγαλμένο στιχουργικά και μουσικά από τη δεκαετία του '80, ίσως και του Ξένου. Και όσοι παρακολουθούν τον Φοίβο Δεληβοριά από παλιά, δεν γίνεται να προσπεράσουν την επανηχογράφηση ενός τραγουδιού αγαπημένου και από τον ίδιο: Η Κική Κάθε Βράδυ, στο ίδιο πιάνο και στο ίδιο δωμάτιο, όπως πριν από ακριβώς 20 χρόνια.


Συνολικά, πρόκειται για ένα άλμπουμ "ραδιοφωνικό", για τις ώρες που μάταια θα ψάχνεις πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, ή για τις μικρές ώρες, που δεν σε παίρνει με τίποτα ο ύπνος. Συμβουλή μας: Συνοδέψτε την ακρόαση του με έναν ζεστό καφέ (εξάλλου Χριστούγεννα έρχονται, και ο Φοίβος Δεληβοριάς είναι ο πιο... χριστουγεννιάτικος καλλιτέχνης) ή ένα ποτήρι κρασί, όχι λευκό, όχι ακριβό.

Να θυμίσουμε πως πέραν του Φοίβου Δεληβοριά, για το άλμπουμ εργάστηκαν ο Χρήστος Λαϊνάς, στην παραγωγή, η... ενδόξως μπάσταρδη μπάντα του (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης), ο Δημήτρης Μπόρσης και ο Πέτρος Κουμπλής που επιμελήθηκαν το artwork και τη φωτογραφία. Το άλμπουμ κυκλοφορεί μέσω της Inner Ear Records και μπορείτε να το παραγγείλετε - κατεβάσετε από εδώ.


Δείτε λεπτομέρειες για την παρουσίαση της Καλλιθέας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.