Πιο πρόσφατα

24/11/15

Vinicio Capossela "Rebetiko Gymnastas" στη Θεσσαλονίκη!

Η ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ παρουσιάζει τον

VINICIO CAPOSSELA 
μαζι του οι: Δημητρης Μυστακιδης και Μανώλης Πάππος
rebetiko gymnastas

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, (ΛΑΔΑΔΙΚΑ)

Ο Vinicio Capossela είναι ένας καλλιτέχνης που μόνο αν τον δεις ζωντανά καταλαβαίνεις την ιδιαιτερότητα και τη λάμψη του. Δωρικός και ταυτόχρονα αισθαντικός, αισθάνεσαι ότι ξεπήδησε από άλλη εποχή. Αν δε παραβρεθείς σε συναυλία του στη γενέτειρα του την Ιταλία, γίνεσαι μάρτυρας μίας πανέμορφης γιορτής με μικρούς και μεγάλους να χορεύουν κάτω από τους ήχους του δικού τους "Tom Waits", όπως συνηθίζουν να τον αποτελούν.

Ο Capossela όμως είναι και βαθύς γνώστης και λάτρης της ρεμπέτικης μουσικής. Ο ίδιος έχει αναφέρει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, πως οι Έλληνες οφείλουν να ακούν αυτή τη μουσική, αν θέλουν να συνεχίζουν να βρίσκουν το λόγο να αντέξουν τις συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Είναι αυτός που το 2012 κυκλοφόρησε και το άλμπουμ "Rebetiko Gymnastas", ένα δίσκο στον οποίο, ο σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης "αγκαλιάζει" μοναδικά, με τη βοήθεια Ελλήνων "δασκάλων" του είδους, όπως ο μπουζουξής, Μανώλης Πάππος το ρεμπέτικο, πλάθοντας μέσα από γνωστά αγαπημένα κομμάτια, το δικό του μουσικό σύμπαν, βασισμένο στις αυθεντικές συνθέσεις.  Ο Vinicio Capossela τολμάει μάλιστα να τραγουδήσει Ελληνικά, χωρίς να αισθάνεσαι στο άκουσμα τους, ότι ψελλίζει σκόρπιες φράσεις που απομνημόνευσε. Αντίθετα δείχνει να μετρά τη κάθε λέξη και να τραγουδά με την ίδια ψυχή και λαχτάρα, είτε αυτά είναι Ελληνικά είτε Ιταλικά.

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στη ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, θα υποδεχτεί τον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη σε μία πραγματική γιορτή, με πολλούς και αγαπημένους καλεσμένους, ο οποίος θα έρθει παρέα με το "Τεφτέρι" του, το συγγραφικό του πόνημα εμπνευσμένο από την Ελλάδα αλλά και την ρεμπέτικη μουσική.

Από Vinicio Capossela

Η μουσική, ο μουσικός χρόνος, διαιρείται σε τέταρτα. Συνήθως το πρώτο τέταρτο είναι σε θέση χρόνου, ενώ το δεύτερο είναι σε άρση. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρώτο τέταρτο κράτησε αρκετά για μένα, ένα πραγματικό κυνήγι, μια εκστρατεία καμωμάτων. Τώρα θέλω να αλλάξω τέμπο, να αρχίζω να συχνάζω στον χρόνο της άρσης: να αφαιρέσω, να στεγνώσω, να γίνω λιτός, να μειώσω τα πάντα στην ουσία, γιατί όπως λένε, αυτό είναι το μεγαλύτερο προτέρημα καθώς γερνάς: η ωριμότητα να ξεχωρίζεις το σημαντικό από το ασήμαντο.


Κοιτάζω πίσω και ξαναβλέπω ορδές Ουσάρων, στολές, συνθηκολογίες, εκστρατείες ενάντια στις λεγεώνες φαντασμάτων της διαδρομής... all' attaque (στην επίθεση)! Κι έπειτα, τις νεανικές μου φιλίες και αγάπες, τους πικρούς αποχωρισμούς, την χαμένη αγνότητα, διαλυμένη, πιάνα με λόγχες, κολικούς της φαντασίας. Κουβέντες από αλλού, ταγκό, μόρνες, μπολερό. Κι έπειτα φορτουνιασμένες θάλασσες, θάλασσες σκοτεινές, υποθαλάσσια πλάσματα, τον Οδυσσέα, τον Ιωνά, τον Πολύφημο, ανόητες φωτιές αναμμένες στα πανιά, σαν κεριά και μετά ταβέρνες, μάγκες, ρεμπέτες, μαριάκι, καντάδες, τις σιωπές της Αμερικής, freak shows, γίγαντες, μάγους, ιπτάμενες αλωνιστικές μηχανές, εφευρέτες των σκάφανδρων, γυμνούς δύτες, αυτοκίνητα σε κούρσα, σωματοφύλακες, σάπιες αμερικές, κι έπειτα χαμένους φίλους, παιδιά που δεν απέκτησα, εγκατελελημένα χωριά, ληστές ταχυδρομείου, σταθμούς χωρίς τρένα, βουνίσιους χορούς, το μικρό κρυμμένο στο μεγάλο. Εν τέλει, να 'μαστε μπροστά στο σταυροδρόμι, το σημείο στροφής στο ορεινό πέρασμα: εδώ τελειώνει ο χρόνος της θέσης, εδώ αρχίζει ο χρόνος της άρσης.

Το άλμα το κάνω τον χρόνο που δημοσίευσα το βιβλίο μου. Στο εξώφυλλο υπάρχει ένα ρολόι με τους δείκτες του σταματημένους. Έτσι και στην μουσική, για μια μικρή στιγμή θέλω να σταματήσω τους δείκτες κι εγώ. Σταματημένους στο πρώτο τέταρτο του τετάρτου. Ας πούμε στις μία και ένα τέταρτο (24+1 =25) και εκεί να αρχίσω να περιστρέφω την γεωγραφία αντί του χρόνου, γύρω από αυτό το σταματημένο τέταρτο. Να μας αφιερώσουμε ένα γύρο πόλκας, σε όλη την ήπειρο, ένα είδος παιχνιδιών χωρίς σύνορα. Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία. Μια χούφτα ημερομηνιών, στις οποίες γρήγορα θα προσθέσουμε κι άλλες, πιο συναισθηματικές, σε τόπους όπου η καρδιά σταμάτησε για να τα αφουγκραστεί από μόνη της, όπως η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα.


Θα είναι ένας χορός με κάποιο ξεχωριστό καλεσμένο, κομμάτια από πέρλα, τυχαίες συναντήσεις που μερικές φορές ο δρόμος χαρίζει στον οδοιπόρο, κι ένα μουσικό σχήμα λιτό και οστεώδες, δεμένο από το πέρασμα του χρόνου. Ρεπερτόριο ελεύθερο. Ανθολογικό. Μια ρωγμή στον χρόνο. Θα ξεγελάσουμε τον χρόνο κάνοντας τον να αιωρείται στην θέση, πριν από την άρση. Τον επόμενο χρόνο θα την βρούμε όμορφα, ή ακόμα καλύτερα, Σκοτεινά. Αλλά για τώρα, λίγο Qu' Art του αιώνα. Έν δύο, έν δυο. Εμπρός, αν ο Θεός το θέλει, για το Παρίσι. Ξεκινά πάντα από εκεί, το λίκνο του ονείρου.

Vinicio Capossela

INFO
Ζωντανή Μαύρη Τρύπα 
Βαίου 5, Πλατεία Μοριχόβου, Λαδάδικα
Προσέλευση: 21:30    
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 10€, Προπώληση: 8€
Σημεία Προπώλησης: Έντεχνο - Σάρωθρον - Καφέ Διώροφο (Καλαμαριά), Stereodisc
On line: viva.gr & viva.gr και σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης viva.(ΙΑΝΟΣ, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOT, MEDIA MARKT, RELOAD) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.