Πιο πρόσφατα

18/4/16

6ο Φεστιβάλ Αριστερής Ανασύνθεσης (1η μέρα), 15/4/2016

*Πολλές γραμμές και πολλά κείμενα θα μπορούσαν να αφιερωθούν στον πολιτικό ρόλο της Αριστερής Ανασύνθεσης και του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Αρ.Αν. Ο Summer Rain, ως καθαρά μουσικός ραδιοφωνικός σταθμός, επιλέγει να επικεντρωθεί στο μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ, κάνοντας μια αναφορά στις πολιτικές συζητήσεις, χωρίς σχολιασμό.

Το 6ο Φεστιβάλ Αριστερής Ανασύνθεσης έλαβε χώρα στην Αποθήκη 8 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το διήμερο 15 & 16 Απριλίου, με τη συμμετοχή την πρώτη μέρα του Μίλτου Πασχαλίδη, της Μιρέλας Πάχου και της μπάντας που τους συνοδεύει και των Speakeasies Swing Band. Πριν τις συναυλίες πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα: "Μέτωπο - Ανατροπή - Άλλος δρόμος: Συζητάμε για την Αριστερά της εποχής μας" με μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Σωτήρης, Θέμης Τζήμας.

Λίγο πριν τις 22.30 και με το χώρο της Αποθήκης 8 να δίνει ήδη την αίσθηση μεγάλου συναυλιακού χώρου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και οι μουσικοί του εμφανίστηκαν στη σκηνή, κάτι που μας ξένισε λίγο είναι η αλήθεια, καθώς συνήθως τα "ονόματα" βγαίνουν στο τέλος. Μέχρι να μας καλησπερίσουν και να... φτάσουν στην Ιθάκη, η Αποθήκη γέμισε με περισσότερο από δυο χιλιάδες κόσμου που δημιούργησαν μια απίστευτη ατμόσφαιρα με τον Μίλτο να λέει ότι "Λάθος συναυλίες ηχογραφούσαμε".


Και μάλλον είχε δίκιο, γιατί αυτή ήταν ίσως η καλύτερη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, τουλάχιστον από αυτές στις οποίες έχουμε παρευρεθεί. Το κοινό έκανε τόση "φασαρία" τραγουδώντας, που περισσότερες φορές από όσες θυμόμαστε η μπάντα σταμάτησε να παίζει για να απολαύσει τις χιλιάδες φωνές που τραγουδούσαν τον Ακροβάτη, τις Κακές Συνήθειες, τις Βαριές Κουβέντες, μέχρι και τον Ερωτόκριτο. Στο τελευταίο μάλιστα, είδαμε τον Μίλτο να σκύβει στον Πάρι Περυσινάκη και να του φωνάζει ότι πρώτη φορά ζει κάτι τέτοιο.

Η Μιρέλα Πάχου, με το χαμόγελο και τη φωνή της, που νομίζω πως ήταν λίγο πιο βραχνή αυτή τη φορά από προηγούμενες, έδωσε τη δική της πινελιά με τραγούδια τόσο δικά της όσο και διασκευές, από εκείνες που αγαπάμε να ακούμε. Στο Because of the Night είδαμε και το Μίλτο να επιστρέφει στη σκηνή, για να αναλάβει τις δεύτερες φωνές μαζί με το Δημήτρη Μουτάφη και λίγο αργότερα Μιρέλα και Μίλτος μας χάρισαν μαζί ακόμη μια ανατριχιαστική εκτέλεση του Τι Να Θυμηθώ.


Μετά από μια γεμάτη, σχεδόν τρίωρη συναυλία και ένα αρκετά μακροσκελές encore, ήταν η σειρά των Speakeasies. Δυστυχώς -από τη μια πλευρά- αρκετός κόσμος προτίμησε να μην ακούσει τη μπάντα, ευτυχώς όμως -από την άλλη- υπήρχε περισσότερος χώρος για χορό. Γιατί, τι swing συναυλία θα ήταν αν δεν είχες χώρο να χορέψεις; Εξάλλου, όπως φάνηκε, οι Speakeasies έχουν το δικό τους φανατικό κοινό που τους ακολουθεί και... μεταφέρει κάθε χώρο που εμφανίζονται σε αμερικάνικο club των 50s.


Ένα μεγάλο πάρτι και ταξίδι στην εποχή που το swing μεσουρανούσε, αλλά και σε προηγούμενα και επόμενα χρόνια, πάντοτε με το χορευτικό ύφος και άποψη που τους χαρακτηρίζει. Με αστείρευτη ενέργεια, όρεξη και τεράστια χαμόγελα οι Speakeasies μας κατέστησαν αδύνατο να μην κουνηθούμε έστω και λίγο. Το show δεν έμεινε μόνο στη σκηνή, αφού ακριβώς από κάτω κοπέλες με κορδέλες στα μαλλιά και πολύχρωμα φορέματα και αγόρια με φαβορίτες και "καβουράκια" έκαναν την αρχή και κάλεσαν όλον τον κόσμο που ακόμα ήταν αρκετός μέσα στην Αποθήκη 8 σε ένα μεγάλο πάρτι με κοινό γνώμονα την ανεβασμένη διάθεση και το χορό που... συνεχίζεται ακόμα.


Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες της βραδιάς εδώ.

*Δείτε εδώ ρεπορτάζ από τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ.

Κείμενο - φωτογραφίες: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.