Πιο πρόσφατα

26/9/16

1000Mods - Repeated Exposure To...

Τελικά οι 1000Mods είναι υπερτιμημένοι από αυτούς που τους γουστάρουν, ή υποτιμημένοι από τους επικριτές τους; Αυτό το ερώτημα ήρθε, ελπίζουμε, για να απαντήσει η τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, το Repeated Epoxsure To... που κυκλοφορεί σήμερα.

"Χαμένοι" -με θετικό πρόσημο πάντα στη λέξη- περισσότερο από ποτέ στον ψυχεδελικό τους χαρακτήρα, κάτι που φανερώνεται από την πρώτη νότα του εισαγωγικού κομματιού, Above179, όπως και οι επιρροές τους από ανθρώπους και μουσικές που προηγήθηκαν της stoner, αλλά έστρωσαν το δρόμο όπως, χιλιάδες φορές έχει ειπωθεί, οι Black Sabbath. Κιθάρες με μπλουζ χαρακτήρα και ο χαρακτηριστικός ήχος του μπάσου μας βάζουν από νωρίς για καλά στον κόσμο των Mods.

Ακολουθεί το Loose, δεύτερο single που έφτασε στα αυτιά μας και μεγαλύτερο κομμάτι σε διάρκεια, μαζί με το Son. Κομμάτι που ξεκινά γκρεμίζοντας ό,τι υπάρχει τριγύρω, κάνει μια παύση με τη μπλουζ επιρροή τους να προσπαθεί να βγει μπροστά με τον αισθησιασμό και τη σεξουαλικότητα της, και ολοκληρώνεται με δυναμισμό και μουσικά... κολπάκια, τα δικά τους αναλογικά "εφέ". Σχεδόν ειρωνικά το επόμενο είναι το μικρότερο σε διάρκεια κομμάτι του άλμπουμ, τα τρεισήμισι σχεδόν λεπτά του Electric Carve -τι σου θυμίζει αυτό;- αρκούν όμως για να σε ξεσηκώσουν. Ανυπομονούμε να το ακούσουμε live.


Το The Son, πρώτο single που ακούσαμε από το άλμπουμ και επίσης σχεδόν εννιάλεπτο, ξεκινάει αντίθετα από ότι το Loose. Μόνο η κιθάρα σε αργό μπλουζ ρυθμό, λίγο πριν σε ανατινάξει. Πάλι πέφτουμε προς τη μέση του κομματιού, με το ίδιο κιθαριστικό riff συνοδεία αυτή τη φορά των τυμπάνων και μάλλον απότομη αλλαγή σε έναν ήχο αρκετά οικείο από πρότερες δουλειές της μπάντας, που κορυφώνεται όσο πλησιάζει προς το τέλος.

Στο A.W. βρίσκουμε όλη τη γκρούβα του δίσκου κρυμμένη σε ένα κομμάτι, ένα κομμάτι που άνετα θα μπορούσε να προσαρμοστεί και σε πιο "κλασσικά" ροκ στάνταρ. Στην απόλυτη αντίθετη, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η σειρά των κομματιών είναι τόσο προσεγμένη και στοχεύει να σε κρατάει καθηλωμένο όσο και το γράψιμο τους, ακολουθεί το On a Stone, το πιο μαύρο και βαρύ ίσως κομμάτι του άλμπουμ, με την απαραίτητη βρωμιά πάντα.


Μιλώντας για αντιθέσεις, η σειρά πιθανότατα θα χαλούσε αν το επόμενο δεν ήταν το Groundhog Day. Από τα πιο μπλουζ κομμάτια όχι μόνο αυτού του δίσκου αλλά γενικά της μπάντας κι άλλη μια σύνθεση που έχουμε απορία να δούμε τι ανταπόκρισης θα τύχει συναυλιακά. Ως φυσική εξέλιξη, το άλμπουμ κλείνει με το Into the Spell. Μια ψυχεδελική stoner μπαλάντα -αν υπάρχει τέτοιο πράγμα- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανά στιγμές, ένα χαρακτηριστικά "μοδικό" κομμάτι -αυτό υπάρχει- σε άλλες, στη μεγαλύτερη διάρκεια του για να είμαστε ακριβείς.

Συνολικά, νομίζω πως οι 1000Mods με το Repeated Exposure To... απαντούν στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή. Ίσως επιφανειακά να έχουμε ένα άλμπουμ που μοιάζει αρκετά με το Vultures, δεν είναι όμως όμοιο του, αλλά η συνέχεια του. Τα Μόδια είναι ένας οργανισμός που εξελίσσεται και αναπτύσσεται, ίσως όχι πολύ γρήγορα, σίγουρα όμως εντυπωσιακά με τον τρόπο τους. Πρώτη απόδειξη, τα συνεχώς καλύτερα live τους. Δεύτερη, αυτό το άλμπουμ που ήδη έχει βάλει πλώρη για μόνιμο στις λίστες μας και στο repeat στα αυτιά μας.


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.