Πιο πρόσφατα

4/10/16

Οι Bailemos μπαίνουν σε άλλη διάσταση [ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ]

Υπάρχει μια ιδιαίτερη μαγεία που κρύβεται στα μεγάλα φεστιβάλ, κι αυτή είναι να ανακαλύπτεις νέες μουσικές και συγκροτήματα που τώρα κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα. Έτσι γνωρίσαμε και τους Bailemos, μπάντα της Θεσσαλονίκης που το πρώτο μεγάλο της βήμα το έκανε στις αρχές του καλοκαιριού στο Schoolwave και ακολούθησε άλλο ένα στην πόλη τους, με το Street Mode Festival, όπου τους ακούσαμε για πρώτη φορά.

Στις 6 Οκτώβρη παρουσιάζουν το πρώτο τους EP, Vibration, στη Μαύρη Τρύπα και εμείς εισβάλαμε σε μία από τις πρόβες τους για να μάθουμε περισσότερα για τη δουλειά τους, για τη μπάντα γενικότερα και για τους ανθρώπους που την απαρτίζουν ειδικότερα.

Προειδοποιούμε βέβαια από τώρα πώς δεν θα βάλουμε τη βαρετή σημείωση "γέλια", γιατί σε αυτήν την περίπτωση το κείμενο θα ξεχείλιζε από τέτοιες σημειώσεις. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και τα παιδιά έδειξαν πώς έχουν την ίδια θετική ενέργεια που έχουν και στη σκηνή.

[Οι Bailemos είναι οι Γιώργος Βαρελάς (μελλόντικα, φωνή), Θανάσης Παναγιωτόπουλος (κιθάρα), Ραφαήλ Τάσιος (κιθάρα, φωνή), Πάνος Παπαδόπουλος (ντραμς), Κωνσταντής Λάσκος (μπάσο), Αντώνης Φωτιάδης (σαξόφωνο), Στέλιος Ιατρίδης (τρομπέτα), Στέλιος Σεκέρογλου (πλήκτρα).]


Summer Rain: Είστε όλοι φοιτητές...

Θανάσης: Και φαντάροι! Έχουμε κι έναν φαντάρο, για λίγο ακόμα. Ο στρατός είναι ο μεγάλος εχθρός της μπάντας, χτυπιόμαστε κάθε χρόνο με το στρατό. Έχουμε αλλάξει ένα σαξόφωνο...

Στέλιος Ι.: Είναι μία μόνιμη κατάρα.

Θανάσης: Την τρομπέτα μας ευτυχώς την κρατάμε εδώ πέρα.

Στέλιος Ι.: Με νύχια και με δόντια κρατήθηκα, πάλεψα με αυτήν την ασθένεια και βγήκα νικητής!

Θανάσης: Και τώρα χάνουμε το Ραφαήλ.

Summer Rain: Πώς έγινε και βρεθήκατε όλοι μαζί;

Θ.: Η ιστορία ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014, όπου είχε live ο ντράμερ μας με μια άλλη μπάντα, η οποία μπάντα άργησε να έρθει. Επομένως, ο Παναγιώτης είπε σε μένα να σηκωθώ να παίξω κιθάρα, ήταν εκεί και ο Γιώργος στο κοινό, είπε και στο Γιώργο να σηκωθεί να τραγουδήσει και να παίξει μελόντικα, και κάπως έτσι, περάσαμε ωραία, τζαμάραμε και είπαμε να το αρχίσουμε.


S.R.: Κι αφού το αρχίσατε ήρθε γρήγορα και το πρώτο EP, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Στέλιος Σ.: Πέρασαν και δυο χρονάκια βέβαια.

Γ.: Γενικά μια μπάντα όμως θέλει 3-4 χρόνια για κυκλοφορία και παρουσίαση. Τότε δεν είχαμε δικό μας χώρο και κάνοντας πρόβες σε μια σειρά από στούντιο, ένα στούντιο είχε κάτι ιδιαίτερο ηχητικά. Στο Blueberry Productions κάναμε τη δουλειά και προσωπικά πιστεύω ότι σε πρώτο βαθμό ήταν καλό το αποτέλεσμα. Αλλά και ο κόσμος κρίνει και θεωρούμε ότι πάει καλά.

Θ.: Ήταν πολύ μεγάλο μάθημα και για μας. Ήταν η πρώτη φορά ουσιαστικά που ακούγαμε τους εαυτούς μας κι ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για το τι παίζουμε και για το τι θέλουμε να παίζουμε.

Στ.Ι.: Ήταν και λίγο ζόρικα. Ήμασταν δηλαδή εφτά άτομα που έπρεπε να ηχογραφήσουμε σε δυο, δυόμισι μέρες όλα τα κομμάτια τέλεια. Υπήρχε αρκετή πίεση.

Θ.: Δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με live εκείνο τον καιρό. Ήταν προετοιμασία για το στούντιο και όσο ήμασταν στο στούντιο κάθε μέρα εκεί. Είχε ο Στέλιος live μία μέρα με μια άλλη μπάντα και ήρθε, έφυγε για το soundcheck, ήρθε ξανά, ηχογράφησε λίγο ακόμα...

Στ.Ι.: Είχα live στο Principal και έπρεπε να κάνω την απόσταση Μαρτίου - Principal τέσσερις φορές σε δύο ώρες.

S.R.: Τα κατάφερες όμως και βγήκε το αποτέλεσμα.

Στ.Ι.: Ναι βγήκε, και είμαστε ικανοποιημένοι τελικά.

Πάνος: Και από τους εαυτούς μας και από τον παραγωγό.



S.R.: Όλοι παίζετε και σε άλλες μπάντες;

Πάνος: Οι περισσότεροι, ναι.

S.R.: Για να βγει το "μεροκάματο";

Στ.Ι.: Και γι αυτό, και γενικά γουστάρουμε να παίζουμε μουσική. Να βρισκόμαστε εφτά άτομα όλοι μαζί για πρόβες, live κλπ είναι σχετικά δύσκολο. Δεν μπορούμε να βρούμε live που να υποστηρίζουν εφτά άτομα εύκολα, ούτε εμείς οι ίδιοι να βρούμε ένα πρόγραμμα που θα βολεύει για πρόβες τακτικά. Θέλουμε να παίζουμε μουσική, επομένως θα βρεις κι ένα άλλο σήμα να καλύπτει άλλες ανάγκες.

Πάνος: Πολλοί παίζαμε με άλλες μπάντες, και τώρα παίζουμε κάποιοι.

Στ.Ι.: Γενικά αυτή είναι η ζωή του μουσικού. Δεν μπορείς να είσαι μόνιμα σε μια μπάντα.

S.R.: 6 Οκτώβρη έχετε και την παρουσίαση στη Μαύρη Τρύπα.

Γ.: Παρόλο που ο Στέλιος λέει ότι δεν μας χωράνε οι σκηνές, μας χώρεσε και το Rover, θα μας χωρέσει και η Μαύρη Τρύπα. Το πολύ πολύ να ανέβει ο Στέλιος πάνω στο μόνιτορ αλλά δεν μας πειράζει!

Στ.Ι.: Το επόμενο βήμα είναι να χωρέσουμε στο Passenger ξανά!

Γ.: Στη Μαύρη Τρύπα προσπαθούμε να το τρέξουμε καλά, να έρθει κόσμος, κυρίως να ακούσει το EP και νέος κόσμος.


Στέλιος Σ.: Πέρα από τον κόσμο που σκάει στα live και αρκετά μαζικά κιόλας. Τώρα είμαστε σε φάση προβών για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γ.: Θα ανοίξουν οι Lostre Community και θα υπάρχουν κάποιες γκεστ εμφανίσεις την ώρα που θα παίζουμε εμείς.

S.R.: Άλλα live υπάρχουν;

Γ.: Το επόμενο live θα είναι στο Υπόγειο, 12 Νοέμβρη, και αυτόν τον καιρό πέρα από καινούριες διασκευές είναι να βγάλουμε και κάποια καινούρια δικά μας κομμάτια. Υπάρχουν στα σκαριά κάποιες δουλειές στην αρχή τους.

Στ.Ι.: [Θέλουμε] Να ενδιαφερθούμε όμως και για να παίξουμε σε σκηνές της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, θέλει αρκετή δουλειά. Ο χειμώνας είναι μεγάλος, θα έχουμε αρκετά πράγματα.

Γ.: The Winter is coming, αλλά αισιόδοξοι είμαστε.

S.R.: Έχετε αρκετές εμφανίσεις, στο Schoolwave, στο Street Mode, έχετε γυρίσει και σε άλλες πόλεις. Που βρήκατε τον πιο ζεστό κόσμο;

Γ.: Μάλλον στο Schoolwave.

Θ.: Τα παιδιά ήταν αποφασισμένα ότι θα περάσουνε τέλεια.

Π.: Και χωρίς να μας ξέρουν ήταν φουλ τρελαμένοι με φουλ ενέργεια.

Στ.Ι.: Εγώ πάλι πιστεύω ότι σαν τη Σαλονικάρα δεν έχει, αλλά αφού το λένε όλοι, εντάξει, θα πω Schoolwave.

Θ.: Και το Street Mode ήταν ωραίο. Κι εκεί πολύς κόσμος που δεν μας ήξερε, αλλά μας έμαθε. Παρατηρήσαμε ότι στην αρχή ήταν ίσως πιο διστακτικό το κοινό, αλλά προς το τέλος που είναι και τα πιο ζωηρά μας τραγούδια λύθηκαν.


S.R.: Κάνετε και μια ιδιαίτερη διασκευή στο Manu Chao, το Sidi H'Bibi, που δεν την ακούμε συχνά.

Γ.: Από Mano Negra.

Στ.Ι.: Ποιος τρελός θα πει αυτά τα lyrics; Εγώ το λέω sidi habibi.

Γ.: Όταν διαλέγουμε κάποιες διασκευές, θέλουμε να μην είναι τόσο γνωστές. Αυτό το κάνουν όλοι. Κάνεις κάτι διαφορετικό, γι αυτό γράφεις και τη δική σου δουλειά.

S.R.: Ανεξάρτητοι κι εσείς, μόνοι σας το ηχογραφήσατε ουσιαστικά το EP, μόνοι σας κάνετε τις πρόβες, μόνοι σας φροντίζετε και το χώρο εδώ. Πόσο δύσκολο -εύκολο δεν το λες- είναι να επιβιώσετε σαν ανεξάρτητη μπάντα;

Στ.Ι.: Εύκολο δεν είναι, αλλά στην τελική είναι όλα θέμα χημείας μεταξύ μας. Αν έχουμε ένα ζόρι θα το τραβήξουμε όλοι και από τη στιγμή που είμαστε δεμένοι σαν μπάντα και σαν κλίμα, όλα αυτά βγαίνουν πολύ πιο εύκολα από ότι αν γινόταν πιο "μοναχικά". Δεν μπορώ να πω ότι περνάμε πολύ δύσκολα, δεν έχουμε υποστήριξη από κάποιον, αλλά το παλεύουμε όλοι μαζί σαν ομάδα.

Γ.: Για αρχή προσπαθούμε να βγάζουμε τα έξοδα μας, με κάθε τρόπο, αλλά όλα αυτόνομα.

Στ.Σ.: Δεν είναι απαραίτητο κι ότι κάποια εταιρεία θα σε στηρίξει. Η εταιρεία απλά πουλάει και μπορεί να σε ζορίσει και περισσότερο.

Γ.: Μια εταιρεία που σε παίρνει επειδή όντως αναγνωρίζει ότι είσαι καλός, και το σέβεται αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει. Να κάνεις διασυνδέσεις είναι καλό, όσο δεν σε τρώει αυτό το πράγμα.

Θ.: Τώρα την πονάμε τη μπάντα. Όταν δίνεις ένα κομμάτι από το δικό σου ζόρι, το αγαπάς και κάπως περισσότερο αυτό που κάνεις. Δεν έχω βρεθεί στην άλλη πλευρά να δω πώς είναι, αλλά τώρα το καθετί που θα γίνει για τη μπάντα ανεβάζει λίγο τη μπάντα μέσα μας.



Γ.: Ίσως το να έχεις κάποιον να αναλάβει τις "δύσκολες" δουλειές, να σου κλείνει τα live κλπ., να σου αφήνει περισσότερο χώρο για το μουσικό κομμάτι. Να κάνεις focus εκεί κι αντί να παίρνεις τηλέφωνα να κλείσεις live, να δουλεύεις στο σπίτι τη μουσική σου.

Στ.Ι.: Δεν είμαστε επαγγελματίες, βέβαια αυτό δεν μας αφήνει χρόνο για να πιούμε και τις μπύρες που πίνουμε εδώ, έξω από τις πρόβες. Ο Γιώργος και ο Θάνος συνέχεια ψάχνουν άτομα για να κλείσουμε live, για να κλείσουμε support. Ταυτόχρονα ο καθένας ξεχωριστά προσπαθούμε να αυτοβελτιωθούμε.

S.R.: Κάτι τελευταίο, που είναι και επίκαιρο, πώς την παλέψατε με την επίσχεση (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 28 Σεπτέμβρη);

Στ.Ι.: Ο Αντώνης έχει γίνει ταξιτζής αυτές τις μέρες.

Στ.Σ.: Όχι απλά ταξιτζής, σοφέρ μας!

Με την τελευταία φράση και εν μέσω χειροκροτημάτων σαν να προσγειώσαμε ομαλά το αεροπλάνο της ska/ reggae/ dub -όπως είναι η στάνταρ απάντηση στην ερώτηση "τι παίζουν οι Bailemos;"- ανανεώσαμε το ραντεβού για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και την παρουσίαση του Vibration στη Μαύρη Τρύπα.

υ.γ. Μην ξεχνάτε να υποστηρίζετε τη νέα ανεξάρτητη σκηνή, αυτή είναι το μέλλον της μουσικής.

*Οι live φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Loco Παπαευθυμίου από την εμφάνιση των Bailemos στο 8ο Street Mode Festival. Περισσότερα εδώ.

Συνέντευξη - φωτογραφίες: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.