Πιο πρόσφατα

25/4/17

Puta Volcano - Harmony of Spheres

Σε λίγες μέρες έρχεται το 2ο full length album των Αθηναίων heavy rockers Puta Volcano, μετά το The Sun του 2015. Το Harmony of Spheres κυκλοφορεί στις 28 Απριλίου ψηφιακά, σε βινύλιο και CD. Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία του, το ακούσαμε και σας το παρουσιάζουμε, κομμάτι προς κομμάτι.

Είναι Alice in Chains; Είναι Queens of the Stone Age; Είναι το Dune, κι είναι το εισαγωγικό κομμάτι του άλμπουμ. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, με τραχιά riffs και εσωτερικά ξεσηκωτικό, σου δίνει από την πρώτη νότα να καταλάβεις ότι η επόμενη περίπου μια ώρα μόνο βαρετά δεν θα περάσει.

Με την επιβλητική φωνή της Luna να σε οδηγεί να κλείσεις τα μάτια, αφήνεσαι και αιωρείσαι ανάμεσα σε 'απόκοσμες' -πάντα με θετικό πρόσημο στη λέξη, σκληρές μελωδίες, αστερισμούς και σύννεφα. Αυτό είναι το Bird.

Ακολουθεί το κομμάτι που αποτελεί και το πρώτο single του δίσκου: Το Jovian Winds, με μια QOTSA-ική εισαγωγή, ηλεκτρισμό, ταχύτητα και δύναμη σ' αρπάζει από τους αστερισμούς και τα σύννεφα και σε πετάει στο κάγκελο κάποιας συναυλίας των Puta Volcano να παθαίνεις αυχενικό (περισσότερα για το κομμάτι εδώ).


Με κάτι από Muse (ναι, Muse, καλά διάβασες) στην εισαγωγή, έντονη grunge, post grunge, όπως θέλεις πες το, αισθητική και ένα σκοτεινό περίβλημα που φανερώνεται καθαρά στο δεύτερο μισό του κομματιού έρχεται το Zeroth Law.

Κι αν το προηγούμενο μας θύμισε στην εισαγωγή του φωνητικά των Muse, το Neon μας δίνει ένα ορχηστρικό μπάσιμο της σχολής Kyuss, λίγο πριν σε φέρει χωρίς να το καταλάβεις να σκίζεις ιμάτια και να δίνεις εαυτόν στο pit. Τόσο απλά, ή όχι και τόσο, μιας και όπως όλα τα κομμάτια του δίσκου δίνει αυτό το τρομερό αποτέλεσμα μέσω πολλών layers που δένουν με αξιοσημείωτη χημεία.

Στο Moebius που δεν θα προφέρεις ποτέ σωστά οι Puta Volcano πηγαίνουν ένα βήμα ακόμα πιο βαθιά στο desert rock τους, κρατώντας παρ' όλα αυτά grunge φωνητικά, δημιουργώντας ένα κάτι περισσότερο από ενδιαφέρον δίπολο κι ένα ακόμα εξαιρετικό κομμάτι.

Afterglow: Ακόμη πιο distorted φωνητικά, ακόμα περισσότερος ηλεκτρισμός από τις κιθάρες, ακόμα περισσότερο ξύλο από τα τύμπανα, ακόμα πιο εκρηκτικό, ή, έστω, από τα πιο εκρηκτικά κομμάτια του δίσκου, πάει πακέτο με το ταπεραμέντο της μπάντας.


Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με το Infinity, και πως αλλιώς θα μπορούσε; Αν το Dune μας έδωσε αρχικά μια γεύση του χαρακτήρα των Puta Volcano, το Infinity ολοκληρώνει τη μουσική τους ταυτότητα, περικλείει μέσα του τις επιρροές τους από τους Alice in Chains, τον χαρακτηριστικό ήχο της ελληνικής σκληρής σκηνής, το desert υπόβαθρο τους, είναι ατμοσφαιρικό κι εκρηκτικό, σκαλωτικό, απόκοσμο.

Οι Puta Volcano έρχονται με τη 2η ολοκληρωμένη δουλειά τους, Harmony of Spheres, εκρηκτικοί σαν ηφαίστειο (pun intented), με εξαιρετική παραγωγή σε κάθε σημείο της. Ένας δίσκος συμπαγής σαν μπετόν, δημιουργικός, πατώντας στις επιρροές της μπάντας και τις προηγούμενες δουλειές τους, πηγαίνοντας όμως παράλληλα ένα βήμα πιο πάνω. Φυσικά, παίζουν το ρόλο τους και τα φωνητικά, σίγουρα με αντρικά, πιο μπάσα για να είμαστε ορθότεροι, φωνητικά ίσως μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική μπάντα. Σε κάθε περίπτωση, οι Puta Volcano δείχνουν ότι έχουν πολύ γερές βάσεις ώστε να μας απασχολήσουν για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτός ο δίσκος σίγουρα θα το κάνει.

Οι Puta Volcano παρουσιάζουν το Harmony of Spheres στη Θεσσαλονίκη και το Rover Bar και στην Αθήνα, στο An Club, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η συμμετοχή τους στο φετινό Desertfest Athens. Θυμίζουμε γι άλλη μια φορά ότι το Harmony of Spheres κυκλοφορεί στις 28 Απριλίου σε βινύλιο, CD και ψηφιακά.

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.