Πιο πρόσφατα

23/2/18

Οι Kalamata πήραν το όνομα τους από λάδι καλαματιανό

Οι Kalamata μιλούν στον Summer Rain για το... αξιοπερίεργο όνομα τους και την ελληνική περιοδεία τους, το νέο τους δίσκο και τη δυσκολία του να είσαι instrumental μπάντα όταν όλοι θέλουν έναν τραγουδιστή για να ταυτιστούν με τη μουσική

Οι Γερμανοί instrumental rockers Kalamata τράβηξαν την προσοχή μας πριν καν ακούσουμε τη μουσική τους. Ο λόγος προφανής, το όνομα τους, για το οποίο φυσικά και τους ρωτήσαμε και φυσικά πήραμε την απάντηση που περιμέναμε. Μιλήσαμε βέβαια και για μουσική, μιας και πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους, Disruption, το οποίο πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από το ντεμπούτο τους, ακροβατώντας περισσότερο μεταξύ του stoner και του progressive ήχου. Η μουσική των Kalamata θα είναι ο οδηγός σου μές τη νύχτα, με τον ίδιο τρόπο που δρα επάνω σου το LSD όταν είσαι καβάλα σε μία άγρια αγελάδα. Η μουσική των Kalamata είναι ένα ταξίδι στα αστέρια.

Το συγκρότημα βρίσκεται εν μέσω μιας μακριάς ευρωπαϊκής περιοδείας, η οποία περνά και από πέντε ελληνικές πόλεις. Συγκεκριμένα, στις 21 Φεβρουαρίου οι Kalamata βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το Rover Bar, στις 22 στη Γιάφκα στην Πάτρα, ενώ ακολουθούν σήμερα (23/2) το Death Disco στην Αθήνα, στις 24 Φεβρουαρίου το Stage Club στη Λάρισα και στις 25 Φεβρουαρίου η Αίγλη στις Σέρρες.

Διάβασε ακόμα:

Οι Kalamata σε ελληνική περιοδεία


Επιστρέφετε στην Ελλάδα ξανά, αυτή τη φορά για μία headlining περιοδεία με πέντε εμφανίσεις. Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας γι' αυτό;

Είναι τιμή για εμάς να ερχόμαστε ξανά και να γνωρίσουμε περισσότερα για τη χώρα σας. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε με βαν και έχουμε το δικό μας εξοπλισμό, που μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε και καλύτερο ήχο. Πραγματικά ανυπομονούμε για το ελληνικό κομμάτι της περιοδείας μιας και ζήσαμε πολύ καλές εμπειρίες τις προηγούμενες φορές. Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί οικοδεσπότες και σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος!

Ποια ήταν, κατά τη γνώμη σας, η καλύτερη σας συναυλία στην Ελλάδα μέχρι στιγμής;

Νομίζω το αποκορύφωμα ήταν μέχρι στιγμής οι εμφανίσεις στο An Club στην Αθήνα και στο Kalamata Street Art Festival και είμαστε περίεργοι για το πως θα είναι αυτή η φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα.

Η ελληνική σας περιοδεία είναι μέρος μιας μεγάλης περιοδείας που περνά από Γερμανία, Πολωνία και άλλες Βαλκανικές χώρες.

Η περιοδεία έχει οργανωθεί από το φίλο μας το Χρήστο (της ελληνικής Made of Stone Productions). Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που μπορούμε και συνεργαζόμαστε μαζί του μιας και κάνει πολύ καλή δουλειά. Για την ακρίβεια αυτή τη στιγμή κάθομαι στο βαν και απαντάω στις ερωτήσεις... Μην ανησυχείς, δεν είμαι ο οδηγός! Είχαμε κάποιες καλές συναυλίες έως τώρα, πολύς κόσμος μαζεύτηκε στη Νυρεμβέργη όπου παίξαμε με τους φίλους μας στο Pyramid και στη Μπρατισλάβα που μοιραστήκαμε τη σκηνή με τους Dopelord. Τώρα είμαστε στο δρόμο για Θεσσαλονίκη (σ.σ. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν τις 21/2 όπου ξεκίνησε το τουρ των Kalamata από το Rover Bar). Η ζωή της περιοδείας μπορεί να γίνει δύσκολη κάποιες φορές αλλά όλοι είμαστε ζωντανοί και πάνω κάτω υγιείς.


Ποιο ήταν το πιο παράξενο μέρος που έχετε παίξει ποτέ;

Νομίζω το Cross Club στην Πράγα ήταν τρελό μέρος... Όλο το κτίριο είναι ένα έργο τέχνης. Η τέχνη είναι σε κάθε γωνία... Φώτα, γλυπτά, τόσα πολλά πράγματα για να δεις. Αν έχετε την ευκαιρία, πηγαίνετε να το τσεκάρετε.

Το όνομα σας έχει κάποια σχέση με την πόλη της Καλαμάτας;

Ναι, κατά κάποιο τρόπο ναι. Διαλέξαμε το όνομα όταν δοκιμάσαμε ένα ποτήρι ελαιόλαδο στο στούντιο που κάνουμε πρόβες. Σε όλους μας άρεσε ο ήχος του ονόματος και αποφασίσαμε να ονομάσουμε το συγκρότημα Καλαμάτα. Αργότερα μάθαμε ότι υπάρχει κι άλλο διάσημο προϊόν που συνδέεται με το όνομα... ταιριάζει και αυτό επίσης καλά!

Comic strip του Aris Labos

Στο δεύτερο και πιο πρόσφατο άλμπουμ σας, προσπαθήσατε να ισορροπήσετε αυτό το όποιο ονομάζετε "μαζική psych stoner επίθεση" με τα "progressive ηχοτόπια". Πιστεύετε πως καταφέρατε να το πετύχετε αυτό;

Το ελπίζω. Κάπως πρέπει να περιγράφεις τον ήχο σου. Νομίζω πως αυτήν την περίοδο είναι λιγότερο stoner και περισσότερο psych/ progressive rock. Νομίζω πως ο ήχος εξελίχθηκε συγκριτικά με το πρώτο μας άλμπουμ στο οποίο ήμασταν περισσότερο doom και stoner από όσο τώρα.

Παρά τους heavy μουσικούς προσανατολισμούς, επιλέγετε να έχετε σαν βάση ένα ρυθμικό session και να χτίζετε πάνω σε αυτό. Θα λέγατε ότι αυτό είναι το χαρακτηριστικό σας στοιχείο; Σας βοηθά αυτό στη διαδικασία της σύνθεσης;

Πιθανόν... δεν αποφασίσαμε να λειτουργούμε έτσι, απλά εξελίσσεται. Ο καθένας από εμάς συνεισφέρει κάτι στα κομμάτια. Τα γράφουμε μαζί. Τζαμάρουμε ή ετοιμάζουμε κάποιο riff στο σπίτι και το παρουσιάζουμε στις πρόβες. Αν μας αρέσει μια ιδέα ή ένα riff ξεκινάμε από εκεί και βλέπουμε τι συμβαίνει. Τα κομμάτια χτίζονται βήμα βήμα μέχρι να είμαστε όλοι χαρούμενοι με αυτά.


Τι σας οδήγησε να ακολουθήσετε τον "instrumental" δρόμο; Αυτό κάνει την επαφή με το κοινό πιο εύκολη ή πιο δύσκολη;

Νομίζω πως κάνει την επικοινωνία και την επαφή πιο δύσκολη. Νομίζω πως ο κόσμος συχνά θέλει έναν τραγουδιστή για να ταυτιστεί με τη μουσική. Ξεκινήσαμε σαν instrumental μπάντα μιας και κανείς από εμάς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να τραγουδήσει. Προσπαθήσαμε να βρούμε τραγουδιστή αλλά δεν καταφέραμε να βρούμε το κατάλληλο αγόρι ή κορίτσι έως τώρα. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, αλλά είναι εξίσου πιθανό να συνεχίσουμε απλά σαν instrumental συγκρότημα.

Μπορείτε να σκεφτείτε τους εαυτούς σας να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, να παίζετε μουσική;

Για την ακρίβεια ναι, όλοι κάνουμε διαφορετικές δουλειές για τα προς το ζην, καθώς η μουσική δεν είναι αρκετή προς το παρόν. Ίσως μια μέρα θα μπορούσαμε όλοι να δουλεύουμε λιγότερο και να γράφουμε περισσότερη μουσική, αυτός θα ήταν ένας ωραίος στόχος.

Ευχαριστώ πολύ, ανυπομονούμε να σας δούμε στη σκηνή!

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Τα λέμε στην Ελλάδα!

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.