Πιο πρόσφατα

20/8/18

Οι Real McKenzies σε καλούν σε επανάσταση

Ο θρύλος Paul McKenzie μιλά στον Summer Rain για τους Real McKenzies, ιδρυτές της celtic punk σκηνής, για την ταξική πάλη και την αναγκαιότητα της ακόμα και σήμερα, για την ιστορία και την παράδοση, αλλά και για την εμφάνιση τους στο 10ο Street Mode Festival #StreetModeON

English version here.

Το όνομα τους προκαλεί δέος σε όλους τους φίλους της πανκ σκηνής, ανεξάρτητα από το πρόθεμα που έχει μπροστά, ειδικότερα βέβαια αν μιλάμε για κέλτικη ή φολκ πανκ: Οι Real McKenzies ξεκίνησαν την πορεία τους το 1992 στον Καναδά, με εμπνευστή τον Paul McKenzie και έχουν έκτοτε κυκλοφορήσει 12 studio albums.

Με πάνω από 100 μουσικούς να έχουν περάσει από το σχήμα, παραμένουν ακόμα και σήμερα ένας οργανισμός ολοζώντανος, μετρούν αμέτρητα πετυχημένα tours και συμμετοχές στα μεγαλύτερα festivals παγκοσμίως, στο ιστορικό τους ενώ έχουν μοιραστεί την σκηνή με συγκροτήματα - θρύλους όπως NOFX, Rancid, Flogging Molly, Metallica κ.α.

Ο θρυλικός μίστερ Paul McKenzie μίλησε στον Summer Rain, για τη σπουδαία ιστορία που έχει γράψει το συγκρότημα μέχρι τώρα, την ταξική πάλη και την αναγκαιότητα της ακόμα και σήμερα, δίνει απάντηση στο ερώτημα "μαθαίνουμε από τα λάθη της ιστορίας;" και μας λέει τι σημαίνει γι αυτούς η παράδοση. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε και για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση τους στο 10ο Street Mode Festival, το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη.

Είστε από τους ιδρυτές της celtic punk σκηνής. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε αρχικά σε αυτή τη μίξη;

Η ανατροφή μου και η κληρονομιά μου... και οι δυο είναι επαναστατικές μουσικές οπότε έλκονται φυσικά η μία από την άλλη.

Πώς αισθάνεστε διαπιστώνοντας ότι έχετε συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τεράστιου μουσικού ρεύματος που ειδικά τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια κόσμου το ακολουθούν;


Με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα ευγνώμων που είμαι μέρος του. Επίσης είμαι ευγνώμων που είμαι μέρος ενός εξαιρετικού συγκροτήματος με μια εξαιρετική σύνθεση...

Η πανκ και η κέλτικη μουσική μοιράζονται εξίσου μια μοναδική ενέργεια και αγωνιστική συμπεριφορά. Δίνει η συγχώνευση τους μια επιπλέον ώθηση σε αυτήν την ενέργεια;

Ναι, φυσικά. Μερικές φορές όταν είμαι πολύ κουρασμένος από τις περιοδείες δίνεται ώθηση στην ενέργεια μου γνωρίζοντας πως θα παίξω αυτήν ακριβώς τη μουσική!

Ποια η επίδραση του πολιτικού κλίματος στη μουσική σας;

[Επιδρά] στα πάντα. Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε πολιτικές ατζέντες μικρές και μεγάλες, κάποιες γενναιόδωρες, κάποιες τυραννικές... Αλλά είναι στο χέρι μας να τραβήξουμε μπροστά και να έχουμε πίστη.

Η ταξική πάλη έχει το ίδιο νόημα και την ίδια σημαντικότητα ακόμα και σήμερα;

Ακόμα περισσότερο στις μέρες μας, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και η μεσαία τάξη και οι φτωχοί υποφέρουν. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουμε μια επανάσταση τώρα!


Στη μουσική σας έχετε βρει την ισορροπία μεταξύ παράδοσης/ ιστορίας και ενός μοντέρνου στυλ, όπως είναι η πανκ. Τι ρόλο παίζουν η ιστορία και η παράδοση στην καθημερινή σας ζωή;

Όντας ένας "άπληστος" αναγνώστης και γνωρίζοντας πολλά για την παγκόσμια ιστορία κάθε ένα κομμάτι του πάζλ είναι τόσο σημαντικό όσο το επόμενο. Πρέπει να κρατήσουμε τα κομμάτια ενωμένα επειδή ξέρουμε ότι η ιστορία έχει τον τρόπο της να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Στην πραγματικότητα η γνώση της ιστορίας μας βοηθά να αποφύγουμε μελλοντικά λάθη;

Διάβασε τις εφημερίδες. Εσύ θα μου πεις.

Σαν συγκρότημα, διατηρείστε σε μια συνεχή κίνηση αλλάζοντας μέλη. Επηρεάζει αυτό την ταυτότητα και τον πυρήνα της μουσικής που παράγετε;

Ναι, σίγουρα. Με κάθε μέλος που αλλάζει αλλάζει η δυναμική του πυρήνα της μπάντας.

Πόσα μέλη έχουν περάσει από τη μπάντα μέχρι τώρα;

Εκατοντάδες. Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει.


Ποιος είναι ο λόγος για όλες αυτές τις αλλαγές;

Ο χρόνος. Κάποιους ανθρώπους τους κουράζει να είναι σε συγκρότημα. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν οικογένεια. Κάποιοι μένουν στο σπίτι και κάνουν ναρκωτικά. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι επίσης, όσο για μένα, λατρεύω να φοράω το κιλτ μου και να είμαι πάνω στη σκηνή. Αν δεν μπορώ να το κάνω θα προτιμούσα να είμαι νεκρός.

Για το Two Devils Will Talk αναφέρατε ότι είστε στο "ανώτερο επίπεδο του παιχνιδιού" σας. Η γνώμη μας είναι ότι το άλμπουμ είναι αρκετά φοβερό, αλλά όταν ένα συγκρότημα θεωρεί ότι έχει φτάσει στην κορυφή του, αυτό είναι αρκετά σημαντικό.

Είμαστε στην καλύτερη μας φόρμα, στα μέσα της δημιουργίας του νέου μας δίσκου επιστρέφοντας στον Καναδά. Βλέπω τα άλμπουμ μου σαν τα παιδιά μου, τα αγαπώ όλα εξίσου.

Όπως όλα τα celtic punk συγκροτήματα, με εσάς να δείχνετε το δρόμο, είστε φημισμένοι για τις συναυλίες σας. Υπάρχει κάποιο πλάνο πριν ανεβείτε στη σκηνή ή όλο αυτό βγαίνει φυσικά; Στο τέλος του καλοκαιριού έρχεστε στην Ελλάδα, αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά -συμπτωματικά στην επετειακή περιοδεία των 25 χρόνων σας.

Πάντα αδειάζουμε την κύστη μας, μιας και πίνουμε τόσο πολύ μπύρα που θα κατουριόμασταν πάνω μας στη σκηνή. Αλλά μιας κι η κύστη μας είναι άδεια, μόλις ανεβούμε στη σκηνή μπορούμε να πιούμε πολύ ακόμη. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι!


Η μία από τις δυο εμφανίσεις είναι στο Street Mode Festival, το οποίο επίσης γιορτάζει, το 10ο χρόνο του, με μια επετειακή έκδοση του φεστιβάλ που περιλαμβάνει περισσότερα από 100 acts. Έχετε εμφανιστεί σε πολυάριθμα μεγάλα φεστιβάλ, τι είναι αυτό που κάνει τέτοιες διοργανώσεις ξεχωριστές και μοναδικές;

Η μουσική, οι άνθρωποι και οι Real McKenzies...

Υπάρχει κάποια άλλη μπάντα (στο φεστιβάλ) που θα θέλατε να δείτε να παίζει;

Υποστηρίζουμε όλους τους φίλους και συντρόφους μουσικούς μας, θα τους ενθαρρύνουμε και θα χειροκροτήσουμε για όλους. Οι Electric Six θα είναι σπουδαίοι.


Η άλλη σας εμφάνιση εδώ είναι στο Gagarin 205 της Αθήνας, το οποίο θα είναι ένα headlining show. Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους φίλους σας που θα είναι εκεί -ή και στις δυο συναυλίες;

Ναι, αγαπάμε τους φανς μας πάρα πολύ. Ευχόμαστε να έχουμε ένα σπουδαίο σόου και να "παρτάρουμε" μαζί σας μετά! Είμαστε όλοι άνθρωποι, πείτε μας ένα γεια και σηκώστε το ποτήρι!

Ευχαριστούμε πολύ, ανυπομονούμε να σας δούμε στη σκηνή!

Ευχαριστούμε!

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.