Πιο πρόσφατα

7/4/19

Breath After Coma - Woke up in Babel [ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ]

Απίστευτη ένταση και ηλεκτρισμός, καλοδουλεμένος στίχος και θεατρική ατμόσφαιρα στο νέο άλμπουμ των Breath After Coma

Οι Αθηναίοι Breath After Coma κυκλοφόρησαν πριν μερικές ημέρες (στις 5 Απρίλη) το νέο τους άλμπουμ, Woke up in Babel, το οποίο αποτελεί και τη δεύτερη τους δουλειά μέχρι τώρα. Το άλμπουμ σε προδιαθέτει γι αυτό που θα ακούσεις ήδη από το artwork, ένα artwork που -χωρίς να το καταλάβεις- σου προσφέρει απλόχερα όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το Woke up in Babel, αλλά και τη μουσική και το attitude του συγκροτήματος γενικότερα.

Ο δίσκος ξεκινά με την ένταση που του αρμόζει, με το κομμάτι Toledo, με εκρηκτικά riffs και τύμπανα που προκαλούν σεισμό, με μια ηλεκτρική ενέργεια που διέπει ολόκληρο το κομμάτι ακόμα και στα πιο αργά σημεία του.

Σε διαφορετικό ύφος, τόσο μουσικά όσο και σε "άποψη", πιο βαρύ, έρχεται το Face to the Floor, δίνοντας μας από την αρχή μια γεύση από την πολυμορφικότητα που έχει η μουσική των Breath After Coma, η οποία αποτελεί μια "μουσική Βαβέλ" (pun intented, μιας και το επόμενο κομμάτι είναι και το ομότιτλο του άλμπουμ).

Το Woke up in Babel έχει την ίδια έντονη ηλεκτρική ενέργεια, με μια πρέζα ψυχεδέλειας στις κιθάρες και μια αίσθηση, αν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, "επικού garage 'n' roll", που ξεχειλίζει το χώρο.

Η εισαγωγή του We Are Falling Backwards ηχεί σαν το τικ τακ της ωρολογιακής βόμβας, λίγο πριν εκραγεί... κι εκρήγνυται, με κεραυνούς να σε τυλίγουν καθώς πέφτεις με δύναμη από κάπου ψηλά, με σκοπό να ταρακουνήσεις τη γη με το κορμί σου.


Κι ύστερα, η ώρα να σηκωθείς -κι όχι μόνο- με το Levitated, με τον τίτλο να σε προετοιμάζει κατάλληλα για το κομμάτι, μιας και τα τέσσερα λεπτά του μοιάζουν σαν να αιωρείσαι πάνω σε ένα -φορτωμένο- σύννεφο, μετέωρος και απόκοσμος, αλλά έτοιμος να επιστρέψεις στα "επίγεια" μαζί με την βροχή που φέρει το σύννεφο, όχι σαν βροχή, αλλά σαν... μπάλα φωτιάς.

Το Fireball είναι αυτό που συμβαίνει αφότου τα πόδια σου πατήσουν ξανά στη γη. Με τις κιθάρες σε σημεία να πατούν και πάλι σε πιο ψυχεδελικά μονοπάτια, το Fireball γεμίζει το κεφάλι σου και τώρα θα το σκέφτεσαι μέχρι να το ξανακούσεις. Και ξανά. Και ξανά.

Με μια εισαγωγή που θα ζήλευαν πολλές heavy metal μπάντες, οι Breath After Coma μας συστήνουν το For Better or Worse. Ένα κομμάτι που μοιάζει με εκείνες τις φορές που θέλεις να ξεσπάσεις και δεν μπορείς, νιώθεις την ένταση να έχει καταλάβει όλο σου το κορμί αλλά δεν μπορείς να τη βγάλεις προς τα έξω, κάνεις μικρά ξεσπάσματα προσπαθώντας να την αποβάλλεις αλλά όσο περισσότερο προσπαθείς τόση περισσότερη ένταση μαζεύεται μέσα σου και τα ξεσπάσματα δεν είναι αρκετά.

Ο δίσκος ολοκληρώνεται με ένα κομμάτι που η εισαγωγή του θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κάποιο κομμάτι των Pink Floyd, με το ψυχεδελοprog ύφος αυτό να ακολουθεί κρυμμένο στο background σε όλο το κομμάτι. Το Make Amends αποτελεί ένα κομμάτι-κάθαρση, το οποίο σιγά σιγά, οδεύοντας προς το τέλος του, αφαιρεί την πρότερη ένταση και τον ηλεκτρισμό, και σε αφήνει με ένα αίσθημα ολοκλήρωσης.

Πώς είναι άραγε να παίρνεις την πρώτη σου ανάσα μετά το κώμα, συνειδητοποιώντας πως βρίσκεσαι στη Βαβέλ; Οι Breath After Coma φέρνουν τάξη στο χάος και χάος στην τάξη, με απίστευτη ένταση και ηλεκτρισμό, με καλοδουλεμένο στίχο και σχεδόν θεατρική, ή λυρική, ατμόσφαιρα. Έχουν εξελίξει τον ήχο τους και είναι προφανές σε κάθε στιγμή του Woke up in Babel.


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.