Πιο πρόσφατα

26/9/19

Street Mode ON: Hip-Hop edition

Hip-Hop και κουλτούρα του δρόμου πάνε πάντα μαζί και το Street Mode δεν αποτελεί εξαίρεση

Αν υπήρχε ένα μόνο μουσικό είδος βγαλμένο από τους δρόμους της πόλης και άρρηκτα συνδεδεμένο με την street culture, αυτό θα ήταν το Hip-Hop ("Real Hip-Hop from the streets..." που λέει και ο στίχος). Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος, στο Street Mode Festival έρχονται οι κορυφαίοι Έλληνες Hip-Hop καλλιτέχνες αλλά και κάποια πολύ δυνατά ονόματα από το εξωτερικό.

Πάμε να τα δούμε ανά ημέρα:

Day 1

Taiwan MC

Ξεκίνησε από την jungle και την drum & bass σκηνή του Παρισιού. Μετά από περιπέτειες και περιπλανήσεις καταλήγει στην γαλλική κολεκτίβα Chinese Man μέσα από την οποία παρουσιάζει το πασίγνωστο και αγαπημένο "Miss Chang".

Ακολουθεί μια σημαδιακή περιοδεία 120 συναυλιών με αφετηρία την Γαλλία και προορισμό τον γύρο του πλανήτη. Μετά από τα δυο επιτυχημένα EPs και συνεργασίες με τους Chinese Man και Dj Vadim έρχεται το φανταστικό ντεμπούτο του "Cool & Deadly". Η μίξη με hip-hop, reggae, dub και electro στοιχεία και κομμάτια όπως το "Faya Cyaan Done", το "Superman", και ο ύμνος της Dancehall "Catalina", υπόσχονται ξέφρενο χορό με τον μοναδικό τρόπο του Taiwan MC.


Ταφ Λάθος

O Ταφ Λάθος εδώ και μιάμιση σχεδόν δεκαετία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της εγχώριας Hip-Hop σκηνής. Με αφετηρία το "Κάνοντας Μια Βόλτα" το μακρινό 2004 έλαβε εξ' αρχής πολύ θετικές κριτικές. Οι κυκλοφορίες διαδέχονταν η μία την άλλη ενώ πολύ σημαντική ήταν η στροφή του ήχου του με την χρήση φυσικών οργάνων, γεγονός που "ανέβασε" πολύ και τις ζωντανές εμφανίσεις του.

Φέτος επιστρέφει με το μεγαλύτερο έργο του "Deca", για τα κομμάτια του οποίου γυρίστηκαν ισάριθμα βιντεοκλίπ, τα οποία ουσιαστικά δημιουργούν μια ταινία μεσαίου μήκους. Στα διαχρονικά του κομμάτια συνκαταλέγονται τα "Φλόγα", "Έχω", "Το Φως Που Σε Τρομάζει" και "Λευκή Σημαία".


Anser x Eversor

Ο Anser, ή αλλιώς αυτός που ραπάρει πιο γρήγορα από την σκιά του, επιστρέφει δυναμικά φέτος μαζί με τον κορυφαίο μουσικό παραγωγό Eversor και τον δίσκο "Άδυτο". Ο ακατάπαυστος Anser βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, και μαζί με τα βροντερά beats και τις μαγικές συνθέσεις του Eversor, έρχεται για πρώτη φορά στο Street Mode Festival, και όλα υπόσχονται μία συγκλονιστική εμφάνιση.

Έχοντας ήδη συμμετοχή σε πολλά festival, και ανοίγοντας για ονόματα όπως οι Cypress Hill και οι Looptroop (τους οποίους θα συναντήσουν και στο Street Mode Festival), o Anser έχει τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή του ελληνικού Ηip-Hop, κερδίζοντας τον απόλυτο σεβασμό από το κοινό αλλά και τους MCs.


Muddy Vibez

Τα 2/3 των θρυλικών Razastarr και τα 2/3 των εξίσου θρυλικών Phase 3! Μια δυνατή τριάδα καλλιτεχνών με μακροχρόνια πορεία στην ελληνική Hip-Hop σκηνή, συναντιούνται μουσικά, προσφέροντας ο καθένας τα δικά του συστατικά. Μαζί δημιουργούν ένα κράμα ατόφιου Hip-Hop και του δίνουν το όνομα Muddy Vibez. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το φετινό ντεμπούτο άλμπουμ τους με τίτλο "Αφετηρία" το οποίο υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Η Θεσσαλονίκη θα τους υποδεχτεί για πρώτη φορά μαζί, στο Street Mode Festival.


Tiny Jackal

Ενεργό μέλος της Hip-Hop κοινότητας για πολλά χρόνια, απουσίασε για μια τετραετία, αλλά φέτος επιστρέφει πιο δυνατός από ποτέ! Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής όπως ο "συμπατριώτης" του Anser, ο Δ. Μεντζέλος, ο Μέγας, ο Θανάσιμος και ο αθάνατος Killah-P, ενώ έχει ανοίξει τις εμφανίσεις των Delinquent Habits, των Onyx και μελών των Wu Tang στην Ελλάδα. O πρόσφατος τέταρτος δίσκος του "Ατμόσφαιρα" αποτελεί την ιδανική αφορμή για να ενσωματωθεί στο Street Mode Festival για πρώτη φορά.


Above the Hood

Έξι καλλιτέχνες με το hip hop να τους οδηγεί, μέσα από τις μουσικές παραγωγές του Baghdad και μέσα από την δική τους οπτική και αισθητική, δίνει ο κάθε ένας το δικό του στοιχείο στο οπλοστάσιο της ομάδας. Κομμάτια που βγαίνουν και μένουν αξέχαστα, κομμάτια που έγιναν νούμερο ένα στις τάσεις, με απόλυτη εκφραστική δύναμη, από το "Εδώ Είναι Ελλάδα", μέχρι την sold out περιοδεία τους στο πλαίσιο του πρώτου ομαδικού album "ΟΡΑΜΑ", τα μέλη των Above The Hood δεν σταματούν να πυροβολούν με επιτυχίες. Με το πλάνο για το μέλλον να αφήνει υποσχέσεις για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα, οι Above the Hood έρχονται για ένα οπτικό-ακουστικό υπερθέαμα την πρώτη ημέρα του Street Mode Festival.


Zorro & Buzz

Εάν και σχετικά φρέσκο, μιας και ξεκίνησε το 2013, το τρελό δίδυμο Zorο & Buzz κάνει ήδη απανωτά sold out στις εμφανίσεις του. Το κοινό τους αγκάλιασε κατευθείαν, και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ήρθαν για να μείνουν. Με ένα EP, το "Η Πόλη Στην Σέντρα" και το φετινό ντεμπούτο άλμπουμ τους "Η Δύναμη Που Δεν Υπολογίζανε" οι Zoro & Buzz αποτελούν τη νέα δύναμη στο ελληνικό Hip-Hop, με τον έντονο κοινωνικοπολιτικό στίχο τους. Μαζί τους στους ατσάλινους τροχούς ο Dolos.


Twinsanity

O Γιάννης και o Ray, τα δίδυμα αδέλφια πίσω από το όνομα Twinsanity, γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά εδώ και χρόνια ζουν στην Αθήνα. Αυτό τους δίνει την τεράστια ευχέρεια στο να ραπάρουν τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά, αν και δείχνουν ξεκάθαρα ότι προτιμούν την αγγλική γλώσσα. Μέλη της Bashment Records, έχουν σταθεί επάξια δίπλα σε καταξιωμένα ονόματα τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς σκηνής.

Οι Τwinsanity έρχονται για να εκφράσουν από την μεριά τους τον αντι-ρατσισμό, τον αντι-σεξισμό και την αλληλεγγύη, αφού στέκονται ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης τόσο με τους στίχους τους όσο και με την στάση τους στην ζωή.


Junior SP

Το όνομα Junior SP έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους μουσικούς όρους του Breakbeat και της Drum ‘n’ Bass, ή γενικότερα με ότι αποκαλούμε Bass Music, αφού έχει συνεισφέρει όσο κανένας στην δημιουργία, προώθηση και προβολή του συγκεκριμένου ήχου στην χώρα μας.

Ως ιθύνων νους της Innersense Productions Athens, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της Urban Culture της Ελλάδος, παρουσιάζοντας δεκάδες καλλιτέχνες της διεθνούς Bass σκηνής, πολλούς από αυτούς για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, ενώ ως DJ κουβαλά στην πλάτη του περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας. Ο Junior SP έχει μοιραστεί την σκηνή με ονόματα θρύλους όπως Cypress Hill, Damian Marley, Grandmaster Flash, Kid Loco, Kosheen, LTJ Bukem, Vadim και Prodigy, ενώ έχει συμπεριληφθεί στα line-ups μεγάλων festival σε Μ.Βρετανία, Ρουμανία, Βέλγιο και Κροατία


Day 2

Looptroop Rockers

Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα Hip-Hop σχήματα έρχεται από την Σουηδία, οι θρυλικοί Looptroop Rockers, ή σκέτο Looptroop όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι. Έχοντας γιορτάσει τα 25 χρόνια τους, και μετά την βράβευσή τους στο σουηδικό Hall of Fame, οι "Professional Dreamers" καταφθάνουν πιο δυναμικοί από ποτέ, με σκοπό να ξεσηκώσουν το κοινό του Street Mode Festival! Ο Promoe, γνωστός και από τα προσωπικά του μουσικά project, o Supreme, ο Dj Embee και ο Cos M.I.C, μία παρέα από την σχολική ηλικία, πρωτοπόροι στην χρυσή εποχή των 90s για το ευρωπαϊκό hip-hop, κατάφεραν να επηρεάσουν μια ολόκληρη γενιά, αλλά και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της hip-hop σκηνής παγκοσμίως. Στίχοι τους όπως "Graffiti won't die / Because these walls don't lie" έμειναν στην ιστορία, και γράφτηκαν σε τοίχους ανά τον κόσμο για να θυμίζουν ότι το αληθινό Hip-Hop δεν πεθαίνει ποτέ. Στην Day 2 του Street Mode Festival, ετοιμαστείτε να "ροκάρετε" μέχρι τελικής πτώσης στους ρυθμούς, τις λούπες, και τις ρίμες των Looptroop Rockers.


Moscow Death Brigade

Αντιφασισμός και πανκ, full face και hip hop, τσαμπουκάς και ηλεκτρονική μουσική: Ριξ' τα όλα μαζί και το αποτέλεσμα θα είναι οι Moscow Death Brigade. Το σημαντικότερο ίσως όνομα στη νέα γενιά των cross over συγκροτημάτων, έρχονται από τη Μόσχα και σηκώνουν εξέγερση σε κάθε σκηνή στην οποία βρίσκονται. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και στη Θεσσαλονίκη, γι' αυτό brace yourselves...


Nova Twins

Amy Love και Georgia South, δυο 20χρονα κορίτσια που έρχονται από το Λονδίνο με φόρα και μπλέκουν το hip hop με την punk, δυο 20χρονα κορίτσια που ακολουθούν το δικό τους, ιδιόμορφο στυλ και δεν υπακούν σε κανέναν κανόνα, έχοντας έντονες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες τις οποίες δεν διστάζουν ούτε στιγμή να εκφράσουν. Περιοδεύοντας φέτος για πρώτη φορά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, αλλά και στο πλάι των Prophets of Rage, δεν γινόταν να μην προσγειωθούν και στη Θεσσαλονίκη και να φέρουν το... "Bassline Bitch" attitude τους στο Street Mode Festival.


Prop Dylan

Με περισσότερα από 20 εκατομμύρια streams στις μουσικές πλατφόρμες, τουλάχιστον 500 εμφανίσεις στις τέσσερις ηπείρους, καθώς και με συνεργασίες και κοινές περιοδείες με ονόματα όπως ο DJ Premier, οι Looptroop Rockers και ο Talib Kweli, ο Prop Dylan είναι ένας από τους σημαντικότερους rapper της Ευρωπαικής σκηνής την τελευταία δεκαετία. Ο Prop Dylan μαζί με τον Promoe, τον οποίο θα συναντήσει στο Street Mode Festival, έχουν χαρακτηριστεί ως οι μεγαλύτεροι rappers της Σκανδιναβίας, και έρχονται στην Ελλάδα ως ζωντανή απόδειξη της δυναμικής της hip-hop σκηνής της Σουηδίας.


Μικρός Κλέφτης

Ίσως ο καλύτερος Έλληνας MC στο freestyle, ο Μικρός Κλέφτης έρχεται στο Street Mode Festival για να ξανα-κλέψει την παράσταση. Με την πλουσιότερη σόλο δισκογραφική παρουσία, που μέχρι στιγμής αριθμεί 7 πλήρεις κυκλοφορίες, άπειρες συνεργασίες και "σκόρπια" tracks, ο Μικρός Κλέφτης επιστρέφει το 2018 στα δισκογραφικά δρώμενα με το εξαιρετικό album "Βασιλιάδες Tου Τίποτα", με φρέσκο ήχο, ακόμα πιο έξυπνο στοίχο, και δικές του παραγωγές. Η μεγάλη επιτυχία στο YouTube επισφραγίζεται με sold out συναυλίες και γεμάτα venues ανά την Ελλάδα, σε κάθε παρουσίαση του νέου δίσκου.


Complex

Οι Complex είναι ένα σχετικά νεοσύστατο all-star rap σχήμα, με μέλη κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εγχώριας σκηνής. Οι Hatemost, μέλος των ιστορικών Βήτα Πεις, Styl Mo από Joker/Two-Face, και ο παραγωγός DWMNDV, δηλώνουν παρόν, με τα πιο γκρουβάτα και "fresh" δείγματα της σύγχρονης rap. Το μέλλον δικαιωματικά τους ανήκει, όπως άλλωστε και το παρελθόν, κι αυτό που μένει είναι να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια. Επόμενος σταθμός: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Street Mode Festival!


Τζαμάλ

Ένα ραπ φαινόμενο των τελευταίων χρόνων, αν και η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά ως μέλος των BOP.AΣ, ο Τζαμάλ καταξιώθηκε στην συνείδηση του κόσμου με τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Η Φαβέλα". Μιλώντας για την Ελλάδα, ή αλλιώς για την "φαβέλα της Ευρώπης", οι στίχοι του αγγίζουν θέματα όπως οι παθογένειες της κοινωνίας, τα γήπεδα, η παραβατική συμπεριφορά, και οι κανόνες των δρόμων. Χρησιμοποιώντας σαν συστατικά την ειλικρίνεια, τον άμεσο λόγο, και την γυμνή αλήθεια, ο Τζαμάλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δικό του, σκληροπυρηνικό κοινό, που τον ακολουθεί πιστά.


Social Waste

Οι Social Waste δημιουργήθηκαν το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεκαεφτάχρονοι τότε, μαθητές ακόμα, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των Active Member, οι οποίοι τους πρότειναν να συνεργαστούν στα πλαίσια της ομάδας παραγωγής τους, Freestyle Productions. Μετά από περιπλάνηση ετών στον κόσμο του ελληνικού hip hop, πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αμέτρητα τραγούδια και πολυάριθμες εμπειρίες, το 2004 αποχωρούν από τη Freestyle Productions, τηρώντας σιγή ιχθύος μέχρι και το 2013, οπότε και ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο κυκλοφορώντας 3 πλήρη albums σε 5 μόλις χρόνια και γεμίζοντας συναυλιακούς χώρους ανά την επικράτεια (χαρακτηριστικό το πρόσφατο διπλό sold out show της Αθήνας), με καθηλωτικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τον ξεχωριστό κοινωνικοπολιτικό στίχο και το δυναμισμό του hip hop με τους παραδοσιακούς ήχους και τα παραδοσιακά όργανα της Μεσογείου.


Joker/ Two-Face

Ατμοσφαιρικά beats με δόσεις ψυχεδέλειας, πρωτότυπα flows και ευθύβολος στίχος, χωρίς taboo, είναι τα συστατικά που αποτελούν την ηχητική βόμβα των Joker/Two-Face. Απόγονοι των Bong Da City, οι Tsaki και Styl Mo έχτισαν με ταχείς ρυθμούς το όνομά τους στην εγχώρια σκηνή, γεμίζοντας συναυλιακούς χώρους και συγκεντρώνοντας εκατομμύρια ακροάσεις σε YouTube και Spotify. Η φρενήρης συναυλιακή πορεία τους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, κι εν αναμονή επόμενης δισκογραφικής τους κίνησης, τους υποδεχόμαστε για μία ακόμη φορά στην σκηνή του Street Mode Festival.


Iratus

Από τους Niraya στους Fullface, πίσω πάλι στους Niraya, και τελικά στρέφοντας την ενέργεια και την προσοχή του στις προσωπικές του κυκλοφορίες, ο Iratus ήταν πάντα ένας από τους MCs που θα ξεχώριζες από το πλήθος, ειδικότερα από την κυκλοφορία του ντεμπούτου "Αγαπώ Βαθιά, Μισώ Βαθύτερα" και μετά. Το πρόσφατο "Voyager 3", με παραγωγό τον Tom Dzik, σηματοδότησε την μεγάλη δισκογραφική επιστροφή του, βρίσκοντας τον ίδιο να το παρουσιάζει ζωντανά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία. Η επιστροφή του στο 11ο Street Mode Festival είναι κάτι που οι οπαδοί σίγουρα περιμένουν με ανυπομονησία!


Λόγος Τιμής

Οι Λόγος Τιμής (Λάμδα Ταφ) είναι για πολλούς το next big thing της σκηνής. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το τεράστιο hype της νέας δουλειάς τους, με τίτλο "Νύχτα" που τους βρήκε να γεμίζουν ασφυκτικά χώρους χωρητικότητας χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την επικράτεια; Με στίχους που αγγίζουν καθημερινότητα, κοινωνικά ζητήματα και πολύ συχνά εσωτερικές ανησυχίες, με ιδιαίτερο λυρισμό και ευφράδεια, δικαιώνουν τον τίτλο τους ως ένα από τα σπουδαιότερα hip hop σχήματα της γενιάς τους.


Vlospa

Ο Vlospa είναι μόλις 24 ετών, μισός Έλληνας και μισός Γάλλος, χώνει και στις δύο γλώσσες (!) και έχει ήδη κάνει αίσθηση στο κοινό πανελληνίως. Εκπροσωπώντας τον Βότση ξεχνάει τους γαλλικούς του τρόπους, και μπαίνει σε street mode, για να αποδείξει ότι στέκεται ισάξια δίπλα στους παλαίουρες.


Trouf

Ο Trouf έχει μόλις κυκλοφορήσει το ντεμπούτο full length album του με τίτλο "Κίνητρα" και έχει καταφέρει να είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους newcomers της εγχώριας ραπ σκηνής. Εφορμώντας από την Ξάνθη, ηχεί επίκαιρος όσο λίγοι, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.


Day 3

Dubioza Kolektiv

Οι Dubioza Kolektiv δεν είναι Hip-Hop, αλλά είναι και Hip-Hop, όπως είναι και balkan, punk, reggae, ska και electronic. Οι Dubioza Kolektiv όπου βρίσκονται στήνουν ένα μεγάλο balkan πάρτυ -όπως θα θυμάστε κι από το 9ο Street Mode. Επιστρέφουν με τις ίδιες άγριες διαθέσεις, για να ξεσηκώσουν άλλη μια φορά το κοινό του φεστιβάλ.


L'Entourloop ft. Skarra Mucci & Troy Berkley

O Sir James και ο King Johnny είναι οι κεντρικές και χαρακτηριστικές φιγούρες της κολεκτίβας L'entourloop. Οι παππούδες του scratching, του beatmaking και του sampling αφού ξεσήκωσαν άπειρα stages και κόσμο κάθε ηλικίας, έρχονται να βάλουν τα γυαλιά σε όλους του νεότερους του είδους! Σε αυτές τις εμφανίσεις, μαζί τους θα έχουν τον φανταστικό MC Troy Berkley, και τον φίλο-συνεργάτη τους Skarra Mucci, με τον οποίον συνεργάστηκαν και στο επικό τραγούδι "Dreader Than Dread". Στην καλοκαιρινή περιοδεία τους που περνά και από το Street Mode Festival παρουσιάζουν -εκτός από όλες τις επιτυχίες τους- το νέο τους EP, "Banger Hang", μια πανέμορφη μίξη hip-hop, reggae και dub ήχων, που δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο!


Subcarpati

Οι Subcarpați του Mc Bean, από την Ρουμανία, αποτελούν ένα χωνευτήρι ηχοχρωμάτων, με hip-hop, dub, trip-hop και dubstep προσμείξεις να δημιουργούν ένα καινοτόμο και ευχάριστα ασυνήθιστο αποτέλεσμα. Πιστοί στις underground καταβολές και τις ρίζες τους, προσφέρουν τις κυκλοφορίες τους για δωρεάν download, ενώ το υλικό τους, μουσικά και στιχουργικά, αποτελεί έναν φόρο τιμής στην παράδοση και την φύση, αλλά και μία αντίδραση στην διαφθορά των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Οι Subcarpați αποτελούν ένα πολιτιστικό μανιφέστο για την χώρα τους και η πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα αναμένεται ιστορική.


Skiller

Ο Skiller από την Βουλγαρία (κατά κόσμον Alexander Deyanov) εκπροσωπεί την τέχνη του beatboxing. Κάτοχος πολλαπλών πρωταθλημάτων beatboxing, ο Skiller έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, έχοντας μάλιστα -παρά το νεαρό της ηλικίας του- πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε κάθε άκρη του κόσμου.

Αυτό όμως που κάνει τον Skiller πραγματικά ξεχωριστό, πέραν της ακραίας τεχνικής του κατάρτισης, είναι το ιδιαίτερο και ιδιοφυές στυλ του, που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές Hip-Hop επιρροές και δεν διστάζει να φλερτάρει με ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών, δημιουργώντας μια ηχητική ποικιλία, αναμειγνύοντάς την με κάθε είδους καλλιτεχνικό project. Αν σου είναι δύσκολο να πιστέψεις πως εκεί έξω υπάρχει ένας άνθρωπος, τον οποίον δεν θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις από το πιο προηγμένο drum machine, τότε δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χάσεις την εμφάνιση του Skiller σε αυτή την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στο Street Mode Festival.


Εισβολέας

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις μουσικές αναζητήσεις του βετεράνου της hip hop κι εμείς είμαστε εδώ να γίνουμε μάρτυρες και σε αυτό. Ανήσυχος και ευρηματικός, όπως πάντα, ο Λιάκος δημιουργεί ένα καινούργιο, μοναδικό, και πρωτοποριακό μουσικό μείγμα, παντρεύοντας τον δυναμισμό της Hip-Hop -που υπηρετεί σαν Εισβολέας εδώ και 20 χρόνια- με την ελληνική λαϊκή μουσική και άλλες μουσικές από τον κόσμο. Με τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο "Λιάκος Vs Εισβολέας", αλλά και αγαπημένες μας παλιές επιτυχίες του, συνοδευόμενος επί σκηνής από τον Άκη, τον Κώστα, τον Σπύρο, τον Κώστα και τον Βαγγέλη, τραγουδάει για την κοινωνία, την καθημερινότητα, τον Έλληνα και την νοοτροπία του, τρολάρει, κάνει χαβαλέ κι άμα λάχει ρίχνει και μια ζεϊμπεκιά πάνω από χιπ χοπ ρυθμούς. Με σπασμένα πλέον τα δεσμά του, ο Εισβολέας, ή ο Λιάκος βιώνει την απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία και με την συνήθη ορμή του, την φέρνει στην σκηνή του Street Mode Festival.


12ος Πίθηκος

Ξεκίνησε από τον δρόμο και στον "δρόμο" κάθε τόσο θα τον ξαναβρείς, μιας που είναι ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες των Street Moders και όχι άδικα. Συνεπής δισκογραφικά, αλλά και καλλιτεχνικά, ο 12ος Πίθηκος, κατά κόσμον Άκης ή Winte -το παρατσούκλι του από τις εποχές του breaking, ήταν από τους πρώτους εγχώριους καλλιτέχνες που σκόραραν μερικά εκατομμύρια views στο YouTube.

Παραμένει ένας από τους γνήσιους και ειλικρινείς εκφραστές του δρόμου, προβάλλοντας τις ανησυχίες μιας γενιάς που ακόμη παλεύει ώστε να μην χαρακτηριστεί "χαμένη" αλλά και μιας άλλης, νεότερης, που δυσκολεύεται να δει το μέλλον της και να πολεμήσει για αυτό. Μετά από τόσα χρόνια πορείας, και τόσες αλλαγές στις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του κοινού, ο 12ος Πίθηκος εξακολουθεί να μαζεύει χιλιάδες οπαδούς σε κάθε του εμφάνιση, οι οποίες είναι πάντα ένα show εκρηκτικής ενέργειας. Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο καλύτερος performer του είδους, αφού μπορεί να χοροπηδάει πάνω στην σκηνή για ώρες, χωρίς να χάνει την παραμικρή συλλαβή. Ο μαχητής επιστρέφει στο 11ο Street Mode Festival!


Βέβηλος

Ο Βέβηλος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες MCs και αυτό είναι γεγονός. Έγινε γνωστός με τους ιστορικούς Βαβυλώνα τη δεκαετία του '90 και αυτή την στιγμή είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες εν ενεργεία εκπροσώπους του low bap κινήματος. Η μάστιγα των εξαρτήσεων τον οδήγησε σε 8 χρόνια εγκλεισμού, κατά τα οποία συνέχισε να γράφει ασταμάτητα στίχους, δημιουργώντας αρχικά την Ομερτά και καταλήγοντας αργότερα σε μερικά από τα τραγούδια που θα συναντήσεις στον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Το Βιβλίο Tων Ηρώων Tου Δρόμου". Η περιπέτειά του αυτή, όχι μόνο δεν τον άλλαξε, αλλά τον ώθησε στο να πραγματοποιήσει μία μικρή περιοδεία σε σωφρονιστικά ιδρύματα ενώ μέρος των εσόδων του από τα live, τις πωλήσεις των CDs, και του merchandise πηγαίνει ακόμη και σήμερα σε τροφίμους τέτοιων ιδρυμάτων ανά την Ελλάδα.

"Το Βινύλιο Tων Τεσσάρων Στοιχείων" που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο του, τον ευθυγράμμισε με την αναβίωση του ελληνικού Hip-Hop ήχου, προσφέροντάς του την αναγνωρισιμότητα που δικαιωματικά του ανήκε στο ευρύτερο κοινό. Θρασύς όσο πρέπει, εσωστρεφής αλλά όχι αντικοινωνικός, ο Βέβηλος είναι για πολλούς υπόδειγμα αυτοβελτίωσης και καλλιτεχνικής ακεραιότητας, και για όλους ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.


Στίχοιμα

Όταν το πέμπτο τους άλμπουμ, "Θάλασσα", είδε το φως της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν, ακολούθησε αυτό που ήταν φυσικό επόμενο: Οι συναυλιακοί χώροι που φιλοξένησαν τις ζωντανές παρουσιάσεις του δίσκου γέμισαν ασφυκτικά. Το σχήμα από την Αθήνα, με διαρκή ανοδική και αξιοθαύμαστη πορεία, έχει κατακτήσει επάξια τον σεβασμό και την θέση του στο πάνθεον των παλαιότερων και ποιοτικότερων εκπροσώπων της ελληνικής rap σκηνής. Θα ακούσεις πολλούς να αναφέρονται στο σχήμα αυτό ως το "διαφορετικό" από τα υπόλοιπα, πάντα όμως με την καλή έννοια.

Mε μία ιδιαίτερη δυναμική στους στίχους (βλ. Βαλάντης - Xplicit), αλλά και στην μουσική (βλ. Μαρίνα), ο ήχος των Στίχοιμα είναι εξίσου ικανός να αφυπνίσει άλλα και να μουδιάσει το μυαλό, και αυτό τους καθιστά μοναδικούς. Δύο χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στο Street Mode Festival, επιστρέφουν με ολόφρεσκο υλικό.


Κάτα X Mpelafon

Ο Κάτα (aka Καταχθόνιος), ένας εκ των πέντε ΖΝ, επιστρέφει μετά από λίγα χρόνια απουσίας από την σκηνή, και μαζί με τον Mpelafon δημιουργούν ένα project που αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη από το πρώτο κιόλας άκουσμα. Με reggae beats και ολόφρεσκα raps και φωνητικά φτιάχνουν ένα άκρως ιδιαίτερο και καλοκαιρινό μείγμα, προσφέροντας κάποια από τα πιο ιδιαίτερα tracks που μπορείς να ακούσεις αυτήν την στιγμή. Έχοντας επίσης στις αποσκευές τους όλες τις μεγάλες επιτυχίες από τα χρόνια των ZN και των σόλο, ο "Αλαντίν" και ο "Δήμαρχος" έρχονται να ξεσηκώσουν το κοινό του Street Mode Festival, και να "κεράσουν" ό,τι πιο φρέσκο μπορείς να ακούσεις από τους παλιούς.


WNC

Η εναλλακτική Hip-Hop ομάδα από την Αττική δεν διασπάται ούτε μετά από χτύπημα πυρηνικής κεφαλής. Θα ακούσεις ίσως κάποιους να λένε πως έχασαν τις Hip-Hop ρίζες τους, η αλήθεια είναι όμως πως φροντίζουν να εμπλουτίζουν διαρκώς τον ήχο τους με νέες ιδέες και επιρροές, αφήνοντας πίσω κάθε προκατάληψη και προσκόλληση σε ένα και μόνο μουσικό είδος.

Ο dPans, ο Brando, η Marseaux, ο GeoRVSD, ο MrBlz, ο Decipher, και πολύ συχνά και ο Solmeister, μαζί με μια πλειάδα φίλων και MCs που εμφανίζονται σαν guests, κυκλοφορούν ένα νέο single κάθε Τετάρτη (καλά διαβάσατε: ΚΑΘΕ Τετάρτη) και σε συνδυασμό με τα sold out live τους το τελευταίο έτος, κερδίζουν σιγά σιγά την θέση τους στο πάνθεον των δημοφιλέστερων hip hop acts, αποδεικνύοντας πως το μέλλον τους ανήκει.


Kepe

Ο νικητής του περσινού #ΝΒΤ Contest είναι εδώ. Ξεκινώντας ως στιχουργός με βασικό ερέθισμα την μαύρη μουσική, ο Kepe δεν άργησε να μπει στην διαδικασία ανάπτυξης των δεξιοτήτων του, προκειμένου να μπορέσει να εκφραστεί πλήρως με κάθε μέσο που του έδινε η σύνθεση. Μετά από ένα διάστημα solo εμφανίσεων, δημιούργησε τους NuVey Τhe Βand, ένα πλήρες σχήμα με μπάσο, ντραμς, κιθάρες, πλήκτρα και σαξόφωνο, το οποίο διέγραψε μία πορεία δύο ετών και του έδωσε το πάτημα για την συνέχεια. Τα ηλεκτρονικά beats αναμείχθηκαν με live παιξίματα και το Kepe and Crew έγινε πραγματικότητα, φέρνοντας κοντά όλες τις μουσικές που ο ίδιος αγάπησε ανά τα έτη: Rap, hip-hop, funk, soul, jazz, ethiopian jazz.

Το παλιό και το νέο γίνονται ένα, τα ζωντανά παιξίματα δίνουν ψυχή σε όλη την στουντιακή προεργασία του πολυμουσικού/ συνθέτη/ στιχουργού Kepe και οι επτά άνθρωποι που τελικά εμφανίζονται επί σκηνής, δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν, με ανώτερο σκοπό την μουσική, ατομική και ομαδική εξέλιξη.


Διάβασε ακόμη:



Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.