Πιο πρόσφατα

27/1/15

Οι δημιουργοί του #STANGER2015 μιλούν...

Πριν μερικές εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω YouTube μια... αναθεώρηση του χειρότερου (μετά το Lulu και κατά γενική ομολογία) άλμπουμ των Metallica, St. Anger (λεπτομέρειες εδώ).

Οι μουσικοί που το δημιούργησαν χρειάστηκε να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στο project, χρόνο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στα δικά τους συγκροτήματα. Συγκεκριμένα, οι Daryl G. και Chris D. των Grace The Skies, μαζί με τον Dave C. των Adust κλείστηκαν στο στούντιο και έβγαλαν το αποτέλεσμα που θα ακούσετε παρακάτω.

Ο Summer Rain συνομίλησε με τον Daryl, για τους Metallica, τη μέταλ σκηνή γενικότερα αλλά, φυσικά, και για τα δικά τους... μουσικά πράγματα, στα όποια μας άφησε και μια (κάτι-σαν) υπόσχεση.

Πότε πρωτοξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική;

Εγώ παίζω κιθάρα από τα 11, άρα 14 χρόνια. Με τον Chris κάνουμε μουσική δεκατρία από αυτά τα χρόνια. Όλον αυτόν τον καιρό ήμασταν σε διάφορες μπάντες, αλλά τώρα είμαστε στους Grace the Skies. Ο Dave (ο οποίος ανέλαβε τα φωνητικά καθήκοντα) παίζει στους Adust.

Δεν είμαι ακριβώς drummer, έμαθα τα τύμπανα για το project κάνοντας "air drumming" στο δρόμο για τη δουλειά όταν κολλούσα στην κίνηση. Ειλικρινά όμως, στα πλάνα του βίντεο είναι τα πρώτα μου γνήσια παιξίματα ντραμς! Ποτέ δεν είχα δικό μου drum kit!

Πότε κατάλαβες ότι αυτό θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;

Πάντα αγαπούσα να δημιουργώ μουσική. Σίγουρα είναι πιο ωραίο να δημιουργείς original μουσική, αλλά που και που είναι ωραίο να μαθαίνεις υλικό άλλων, ακόμα κι αν είναι για να πάρεις ιδέες. Η άλλη μου κύρια ασχολία είναι η παραγωγή βίντεο (η οποία βοήθησε και στη δημιουργία του project), αλλά η μουσική ήταν πάντοτε ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου.

Αν μπορούσα κάποια μέρα να ζήσω από τη μουσική, θα παρατούσα την καθημερινή μου δουλειά αυτοστιγμεί!


Η... αντίδραση του Jeff Loomis για το project

Πόσο δύσκολο είναι για νέες μπάντες να επιβιώσουν;

Είναι πολύ δύσκολο στη [μουσική] βιομηχανία. Είμαστε σε μια κατάσταση που ο κόσμος φαίνεται πως φοβάται την καινούρια μουσική, ενώ στο παρελθόν την στήριζαν.

Είναι περίεργο και σε ό,τι αφορά τις εταιρείες. Τα τελευταία χρόνια σημαντικές εταιρείες κλείνουν, αφού πλέον μπορείς να ηχογραφήσεις σχεδόν σε ποιότητα στούντιο και στο δωμάτιο σου. Αλλά όλοι το κάνουν αυτό. Χρειάζεται μια εταιρεία για να φέρει στο προσκήνιο το 95% των "συγκροτημάτων δωματίων" που παλεύουν να τα καταφέρουν.

Οι πωλήσεις δίσκων έχουν πέσει, όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου, και βιαζόμαστε να κρίνουμε τη μουσική απλά και μόνο επειδή δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος. Μπορεί να δούμε ένα βίντεο ενός συγκροτήματος στο YouTube και να πούμε ότι δεν μας αρέσει σε 30 δευτερόλεπτα, αλλά το συγκρότημα αυτό μπορεί να έχει βάλει ιδρώτα και αίμα σε αυτήν την παραγωγή. Είναι μια στενομυαλιά που κυριαρχεί στη [μουσική] βιομηχανία και δεν πιστεύω πως θα αλλάξει ποτέ μέχρι να αρχίζουμε να είμαστε ενωμένοι.

Πως σας ήρθε η ιδέα για το project #STANGER2015;

Είναι μια ιδέα που είχα για αρκετό καιρό, αλλά μόλις τώρα αποφασίσαμε να το "κινήσουμε". Πάντοτε το άλμπουμ αυτό ήταν ένα ευαίσθητο σημείο μου. Ήμουν δεκατεσσάρων όταν κυκλοφόρησε, οπότε αγαπούσα όποια μουσική ήταν γρήγορη και heavy, και για μένα [το άλμπουμ] "τίκαρε" όλα τα κουτάκια.

Από την άλλη πλευρά καταλάβαινα γιατί σε κάποιους ανθρώπους δεν άρεσε τόσο πολύ ο δίσκος, ειδικά ακούγοντας όλο το προηγούμενο υλικό. Οπότε, ναι, αποφάσισα να κάνω τον ήχο του άλμπουμ πιο "συμβατικό", αφού το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου με το άλμπουμ ήταν η παραγωγή.



Ήταν δύσκολο να στηθεί ολόκληρη η παραγωγή;

Πήρε λίγο καιρό να βρούμε χρόνο να αφιερώσουμε στο project, αλλά η ηχογράφηση από μόνη της διήρκησε αρκετά λίγο. Ο συγχρονισμός του βίντεο και το mixing του Chris ήταν που χρειάστηκαν τον περισσότερο χρόνο. Ήμασταν μόλις δυο (και ο Dave που κατάφερε τα φωνητικά σε δυο μέρες) που δουλεύαμε σε ολόκληρο το project, από τη δημιουργία των ντέμο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Δουλεύουμε και οι δυο full-time, οπότε μας πήρε περισσότερο καιρό από όσο είχαμε υπολογίσει, αλλά αδιαμφισβήτητα θα έλεγα ότι το άξιζε.

Είχατε την "ευλογία" των Metallica σε όλο αυτό;

Είχαμε άδεια από την Q-Prime Management πριν την κυκλοφορία για το βίντεο στο YouTube, αρκεί να μην έβγαιναν χρήματα, κάτι με το οποίο ήμασταν εντάξει εμείς, από τη στιγμή που ποτέ δεν το είδαμε σαν ευκαιρία για χρήματα, αλλά ένα tribute σε ένα από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα.

Ποιο είναι το Top5 των αγαπημένων σας τραγουδιών των Metallica;

1. …and Justice for All
2. Ride the Lightning
3. Creeping Death
4. All Nightmare Long
5. Blackened...

... Αλλά ρώτα με αύριο και θα ήταν σε διαφορετική σειρά. Εξαρτάται σίγουρα από τη διάθεση μου όταν ακούω Metallica, αλλά το ...and Justice for All είναι σίγουρα το αγαπημένο μου άλμπουμ.

Τι άλλα συγκροτήματα (μέταλ ή όχι) ακούς;

Έχω πάρα πολλές επιρροές σαν μουσικός, και προσπαθώ να μην το περιορίζω απλά σε ένα είδος. Μπάντες που αγαπώ απόλυτα (όπως και οι Metallica) είναι οι Protest the Hero, Funeral for a Friend, Fightstar, Motion City Soundtrack και CKY.

Μ' αρέσει πολύ επίσης το old school hip hop, όπως οι A Tribe Called Quest, Mobb Deep, Nas, Pharaoahe Monch, αλλά επίσης λατρεύω μέταλ μπάντες όπως οι Machine Head, οι Lamb of God, οι Pantera και οι Iron Maiden.

Από τη στιγμή που η μουσική είναι καλή, μου αρέσει, ανεξάρτητα από το είδος.

Δουλεύετε κάτι καινούριο αυτόν τον καιρό; Σχέδια για το μέλλον;

Δεν περιμέναμε το project να τύχει τέτοιας αποδοχής και να μοιράζεται τόσο πολύ, οπότε δεν είχαμε και άλλα project στην αναμονή για να κυκλοφορήσουν μετά! Μας έκανε όμως να σκεφτούμε πως υπάρχουν άλλα άλμπουμ που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια πιο μοντέρνα παραγωγή.

Ως Grace the Skies θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο EP το καλοκαίρι, αλλά μετά από αυτό είναι πολύ πιθανό να δείτε αλλό ένα παρόμοι project, αρκεί βέβαια να μας ξαναδώσει τις "ευλογίες" της η Q-
Prime Management.


Βρείτε το project #STANGER2015 εδώ.
Grace the Skies FB page
Adust FB page


Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.