Πιο πρόσφατα

23/12/15

Τα καλύτερα άλμπουμ του 2015

Αχ, Χριστούγεννα. Η εποχή της αγάπης, της οικογένειας και της γενναιοδωρίας. Μα φυσικά, και η εποχή των ανασκοπήσεων της χρονιάς που μας αφήνει. Ο Summer Rain, και φέτος, φτιάχνει λίστες με τις αγαπημένες μας, ή και όχι τόσο, στιγμές του 2015. Πρώτη λίστα, τα 20 καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, όπως τα επέλεξαν οι παραγωγοί του σταθμού. Και πιστέψτε μας, αν μπορούσαμε θα ήταν πολλά περισσότερα, αλλά έπρεπε να σταματήσουμε να γράφουμε.

20. Πέτρος Μάλαμας - Καναδέζα
Η Καναδέζα που είναι... κυριολεκτικά Καναδέζα, ηχογραφημένη στη χώρα του χόκει, από τον Πέτρο Μάλαμα ο οποίος κάνει την πρώτη του προσπάθεια στη δισκογραφία. Εννέα κομμάτια, μια ορχηστρική μινιατούρα και μία... γονική παροχή συνθέτουν το πρώτο άλμπουμ του Πέτρου Μάλαμα, ο οποίος μας κέρδισε με τις, μικρές σε διάρκεια μεν, αλλά ιδιαίτερες συνθέσεις του.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


19. I Saw 43 Sunsets - Now We Are Infinite
Οι I Saw 43 Sunsets κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλπουμ τους, ένας βαθιά ραδιοφωνικός δίσκος, για όλες τις ώρες, μια κυκλοφορία από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει από ελληνικές μπάντες και ελπίζουμε και σε περισσότερες για να έχουμε καλό ελληνικό υλικό να γεμίζει τα μυαλά και τις καρδιές μας.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


18. HalfNote - My Superior
Ένα κατασταλαγμένο συγκρότημα, που ξέρει σε ποια "πλευρά" της alternative rock στέκεται, με πολύ καλή παραγωγή και δυναμικά φωνητικά που δένουν πολύ επιτυχημένα με τη μουσική, η οποία έχει σε κάθε νότα κάτι να πει.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


17. Parov Stelar - Demon Diaries
Ένα ακόμα άλμπουμ του "Στελάρα" που... γεννάει επιτυχίες, όπως το The Sun, το Clap your Hands κ.α. Μετά από ένα καλοκαίρι που του ανήκε, συμπεριλαμβανομένου και το Ejekt Festival, αναμενόμενο ήταν να είναι στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


16. Blur - The Magic Whip
Και χάλια να ήταν το άλμπουμ, θα έμπαινε στη λίστα τιμής ένεκεν. Δεν είναι και λίγο να επιστρέφει ένα από τα συγκροτήματα που σημάδεψαν τα 90s μετά από 12 χρόνια. Έστω και με διαφορετικό ύφος, πάντα όμως με την τρέλα που ανέκαθεν τους συνόδευε.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


15. All Them Witches - Dying Surfer Meets His Maker
Ένα από τα άλμπουμ που μας έκαναν ιδιαίτερα θετική εντύπωση, από την παραγωγικότατη μπάντα από το Nashville του Tenessee. Επιπλέον, η ανακοίνωση για την επερχόμενη επίσκεψη τους στη χώρα μας σε λίγους μήνες, δεν γινόταν να μας αφήσει αδιάφορους.


14. Δημήτρης Μυστακίδης - Εσπεράντο
Ο Δημήτρης Μυστακίδης παίρνει γνωστά, ή και όχι τόσο γνωστά, ρεμπέτικα και με την κιθάρα του τους δίνει το δικό του "χρώμα". Σαν να μην έφτανε από μόνο του το project για να είναι υπέρ του δέοντος ενδιαφέρον και καλοδεχούμενο, προστίθενται και συνεργασίες όπως με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.


13. Στέλιος Βαμβακάρης - Ο Επισκέπτης
Ο Στέλιος Βαμβακάρης υπογράφει ένα άλμπουμ στο οποίο συμμετέχουν οι "νέοι" Μανώλης Πάππος, Σοφία Παπάζογλου, Κώστας Διαβάτης, Εβελίνα Αγγέλου, αλλά και ο Σωκράτης Μάλαμας, ο οποίος ανέλαβε και την παραγωγή. Με αυτόν τον δημιουργό, αυτόν τον παραγωγό και αυτούς τους ερμηνευτές, ήταν δυνατόν να λείπει;

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


12. Στάθης Δρογώσης - Το Κόκκινο Τετράδιο
Ο Στάθης Δρογώσης επιστρέφει, μετά από πέντε χρόνια, με ένα άλμπουμ που γραφόταν για πέντε χρόνια. Βέβαια, σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να σπουδάσει φυσικός, να κάνει οικογένεια, να τρέξει για το κοινωνικό ωδείο και να μετανιώσει που ασχολήθηκε με τα κοινά. Το Κόκκινο Τετράδιο, το ημερολόγιο του φανταστικού του φίλου, θα μπορούσε να είναι το ημερολόγιο του καθενός μας. Ξεφυλλίστε το, παρέα με το Στάθη Δρογώση, τη Νατάσσα Μποφίλιου, το Μανώλη Φάμελλο και την... dream team μπάντα που δημιουργήθηκε για τις ηχογραφήσεις.


11. Monsieur Minimal - High Times
Ένας υπέροχος δίσκος από τον Monsieur Minimal, με δυναμικά ήρεμους αλλά και χαλαρωτικά τρανταχτούς ήχους από ένα καλλιτέχνη από τον οποίο πάντα θα περιμένουμε, και θα παίρνουμε, πολλά!

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


10. Monophonics - Sound of Sinning
Το νέο, τρίτο (δεύτερο με φωνητικά) άλμπουμ των Monophonics περιέχει μερικά από τα αγαπημένα μας τραγούδια για το '15, όπως τα Promises, Strange Love και Lying Eyes. Οι Monophonics, παρόλο που είναι από το μακρινό San Fransisco, αγαπάνε την Ελλάδα (θυμηθείτε και τη συνέντευξη τους στον Summer Rain) και αυτό φαίνεται και από τις συναυλίες του στη χώρα μας τη χρονιά που μας αφήνει. Το συγκεκριμένο album έχει αγαπηθεί και από πολλούς djs και ραδιοφωνικούς παραγωγούς οπότε, σαν φυσική συνέχεια, βρίσκεται και στη λίστα του Summer Rain με τα αγαπημένα album για το 2015.


9. The Prodigy - The Day is My Enemy
Επιστροφή στις ρίζες για τους Prodigy, χρησιμοποιώντας όμως στο έπακρο τις... τεχνολογικές ανέσεις του 2015. Ίσως το αδικεί η 9η θέση, ίσως και όχι, ανάλογα το πόσο φαν είσαι των "ηλεκτρονικών θεών". Το σίγουρο είναι ότι δεν γινόταν να λείπει από την πρώτη δεκάδα. Χτυπηθείτε ελεύθερα.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


8. Florence & The Machine - How Big, How Blue, How Beautiful
Η Florence και η μηχανή της επιστρέφουν, και δικαιώνουν και με το παραπάνω τις προσδοκίες. Μεγαλύτεροι, πιο "μπλε" και πιο... όμορφοι από ποτέ, κατάφεραν ένα ακόμα άλμπουμ τους να κάνει το μπαμ στα ραδιόφωνα και στις καρδιές μας.


7. Editors - In Dream
Η πρώτη ολόδικη τους παραγωγή, η οποία φανερώνει από τη μία τις επιρροές τους, όπως οι Depeche Mode, από την άλλη όμως προσθέτει το δικό τους, μοναδικό στοιχείο. Κάθε νότα του άλμπουμ κουβαλάει και αυτή δυο πλευρές: Τη μελαγχολία και την αισιοδοξία, που διέπουν όλα τα κομμάτια, σε ένα σύνολο φτιαγμένο για τις "μικρές" ώρες.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


6. Φοίβος Δεληβοριάς - Καλλιθέα
Ο Φοίβος Δεληβοριάς γι άλλη μια φορά πλέκει και αφηγείται περίτεχνα ιστορίες από την καθημερινή Αθήνα, σε ένα άλμπουμ όχι νοσταλγικό, αλλά ματιά στο παρελθόν με το μυαλό στο μέλλον. Και φυσικά, γι άλλη μια φορά ταυτιζόμαστε με κάθε μία από αυτές τις ιστορίες.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


5. Katerine Duska - Embodiment
Σαν γκολ στις καθυστερήσεις, σαν τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα, το ντεμπούτο άλμπουμ της Katerine Duska ήρθε στο τέλος του 2015 για να μας αλλάξει όλη τη μουσική χρονιά. Με κομμάτια που έρχονται από την εφηβεία της, όπως την επιτυχία της, One in a Million, διασκευές, όπως το Do I Wanna Know των Arctic Monkeys, αλλά και πιο προσφάτως γραμμένα, μπορεί να μην είναι το άλμπουμ της χρονιάς, είναι όμως σίγουρα το άλμπουμ του χειμώνα.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


4. Παύλος Παυλίδης - Στον Διπλανό Ουρανό
Ο Παύλος Παυλίδης, πιο ώριμος από ποτέ, γράφει για τον Διπλανό Ουρανό. Ένα άλμπουμ που κινείται σε αντίθετη τελείως πορεία από τις ζωντανές εμφανίσεις του, φανερώνει όμως τα ενδότερα της ψυχής του και το πόσο έχει ωριμάσει το γράψιμο του, κυρίως στη μουσική, η οποία ακολουθεί μια ατμοσφαιρική φόρμα, "αποφεύγοντας" περίτεχνα και τα ξεσπάσματα που συνηθίζει.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


3. Muse - Drones
Οι Muse επιστρέφουν με ένα concept album, τοποθετημένο στο μακρινό(;) μέλλον, όπου ο κόσμος κυβερνάται από Drones, που θέλουν να μας κάνουν όλους Drones. Αυτό θα αρκούσε από μόνο του για να ξεχωρίσει το άλμπουμ, όμως έρχεται και η μουσική που είναι αυτό που έλειψε από τους Muse τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα έξαλλα γι άλλη μια φορά φωνητικά του κυρίου Bellamy, για να μας επιβεβαιώσει.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


2. Iron Maiden - Book of Souls
Με τον Bruce Dickinson να αποδεικνύεται πιο σκληρός από τον καρκίνο, οι Iron Maiden κυκλοφορούν ένα άλμπουμ εξαιρετικό, αυτό ακριβώς που θα περιμέναμε από αυτούς. Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώναμε πως μπορεί άνετα να σταθεί άνετα δίπλα σε ιστορικά άλμπουμ του συγκροτήματος.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.


1. Clutch - Psychic Warfare
Το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό: Ανατολή, δύση, southern στοιχεία, όλα περιτριγυρισμένα από το σκληρό ήχο της μπάντας και τα μοναδικά φωνητικά του κυρίου FallonPsychic Warfare ο τίτλος, ένα εξώφυλλο που θυμίζει άλλες εποχές, ιδρώτας, μούσια και αλκοόλ, όλα μέσα σε ένα άλμπουμ δώδεκα (έντεκα για την ακρίβεια) κομματιών.

Περισσότερα για το άλμπουμ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.