Πιο πρόσφατα

17/3/19

Mother of Millions: "Οι δυσκολίες μας φέρνουν έμπνευση"

Οι Mother of Millions ανοίγονται στον Summer Rain λίγο πριν την παρουσίαση του νέου τους δίσκου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι Mother of Millions είναι μια μπάντα που μετρά ήδη κάτι πάνω από μια δεκαετία ζωής και, αναμφίβολα, αποτελεί αιχμή του δόρατος στην ελληνική prog σκηνή. Είναι επίσης μια μπάντα που ποτέ δεν επαναπαύεται στον ήχο που ξέρει ότι μπορεί πολύ εύκολα να παράγει, αλλά συνεχίζει να εμβαθύνει τόσο σε μουσικό και στιχουργικό επίπεδο, όσο και στο περιβάλλον που θα περιβάλλει τη μουσική τους.

Σε λίγες ημέρες το συγκρότημα θα κυκλοφορήσει το νέο του δίσκο, Artifacts, καθόλου τυχαία επιλογή τίτλου καθώς, όπως είναι πολυδιάστατη η ίδια η λέξη (τεχνούργημα/ μνημείο/ ανθρώπινο κατασκεύασμα), έτσι πολυδιάστατο είναι και το υλικό που για ακόμη μια φορά θα μας παρουσιάσουν οι Mother of Millions. Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά αρχικά σε Θεσσαλονίκη (Eightball) και Αθήνα (Gagarin 205) στις 22 & 23 Μαρτίου αντίστοιχα.

Σε συνάφεια με όλα αυτά λοιπόν, ο Summer Rain ήρθε σε επαφή με τους Mother of Millions και μαζί με τον Μάκη Τσαμκόσογλου (πλήκτρα, samples) συζητήσαμε για το Artifacts, για το προηγούμενο concept album τους, Sigma, αλλά και για τη συνέπεια που μπορεί να διατηρεί ένα συγκρότημα "σε όλο αυτό το χάος", την "κοινωνική και οικονομική ασφυξία" που επικρατεί στην Ελλάδα.

Mother of Millions: Η επιλογή του ονόματος σας νομίζω πως έχει μια αρκετά ενδιαφέρουσα έμπνευση, διαφορετική από ό,τι οι περισσότεροι θα περιμέναμε. Πως προέκυψε;

Όταν ξεκινήσαμε την μουσική μας πορεία κάποιος από εμάς είχε έρθει με αυτό το όνομα και αμέσως μας άρεσε ο τρόπος που ακουγόταν! Στην πραγματικότητα το Mother Of Millions είναι ένα φυτό τοξικό για την πανίδα το οποίο εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς! Εμείς πήραμε αυτή την ιδιότητα και την μεταφέραμε -ας πούμε- στο κόσμο των ιδεών!

Είμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ... Πώς θα προϊδεάζατε κάποιον που θα το αγοράσει για το τι πρόκειται να ακούσει;

Το Artifacts είναι αρκετά εσωστρεφές τόσο σε concept-ικο επίπεδο όσο και σε μουσικό! Είναι βαρύ αλλά έχει μια αμεσότητα η οποία εμένα σαν ακροατή μου αρέσει. Θέλει τις ακροάσεις του, δεν είναι ένα άλμπουμ που θα το ακούσεις μια και θα βγάλεις κάποιο συμπέρασμα. Πρέπει να αναπτύξεις μια σχέση με το υλικό.


Το Sigma είχε κυκλοφορήσει ουσιαστικά ενάμιση χρόνο πριν. Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει ίδιο κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στη μουσική σας;

Μέσα σε αυτόν τον χρόνο κάναμε αρκετά live στο εξωτερικό! Είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο ακόμα περισσότερο. Είναι υπέροχο να μεγαλώνεις μουσικά με ανθρώπους που μοιράζεσαι το ίδιο όραμα. Νομίζω δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα για το τι τελικά άλλαξε στην μουσική μας μέσα σε αυτό τον χρόνο. Αυτό είναι δουλειά του κόσμου. Εγώ είμαι άπλα ο πιανίστας [γέλια].


Κάτι που σίγουρα έχει μείνει ίδιο από την αρχή, όλα αυτά τα χρόνια, είναι η αίσθηση του "βάθους" και του επικού, η μουσική σας πάντοτε θαρρείς γεμίζει το δωμάτιο και ξεχειλίζει έξω από αυτό, στους δρόμους. Πως καταφέρνετε και βάζετε αυτό το στοιχείο σε όλα τα τραγούδια σας χωρίς να χάνει καθόλου από κομμάτι σε κομμάτι;

Μια μεγάλη εικόνα μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό! Μας αρέσει η ουσιαστικότητα στην μουσική και είμαστε της άποψης πως less is more! Τοποθετούμε τα μυαλά μας μέσα στην μουσική των Mother Of Millions με τέτοιο τρόπο που οι συνθέσεις να λειτουργούν σωστά! Να υπάρχει ένας μουσικός διάλογος και όχι φλυαρία!

Ποια είναι τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα συγκρότημα στη σύγχρονη Ελλάδα για να κρατήσει μια συνέπεια στις κυκλοφορίες του;

Είναι αρκετά δύσκολο σε πολλούς τομείς να έχεις συνέπεια σε όλο αυτό το χάος που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα! Αρχικά η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι ένα τεράστιο εμπόδιο! Σκέψου ότι αντίστοιχα ένας Γερμανός μπορεί να πάρει ένα βαν και γυρίσει την μισή Ευρώπη με κόστος αντίστοιχο με αυτό που θέλουμε εμείς να πάμε στην Θεσσαλονίκη! Όπως και να το κάνεις η κοινωνική και οικονομική ασφυξία που βιώνουμε εντονότερα τα τελευταία χρόνια αποτρέπει ας πούμε έναν καινούργιο μουσικό να επιχειρήσει! Είμαστε τρελοί όμως αγαπάμε την τέχνη μας παραπάνω από τους εαυτούς μας οπότε ότι είναι να γίνει θα γίνει! Προχωράμε.


Πέραν βέβαια των πρακτικών εμποδίων, χρειάζεται να υπάρχει και έμπνευση. Από που αντλείτε εσείς τη δική σας;

Έχει πλάκα που οι δυσκολίες σου δίνουν και την έμπνευση! Ζούμε σε μια κοινωνία που προσφέρει άπειρα ερεθίσματα! Πηγαίνουμε καθημερινά στις δουλειές μας, βιώνουμε την εκμετάλλευση, την αδικία. Δεν ζούμε σε κάποια γυάλα που όλα είναι τέλεια! Οπότε μοιραία θα έλεγα ο ψυχισμός μας κάποιες φορές λειτουργεί δημιουργικά και αυτό είναι κάτι μαγικό!

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ θα βρεθείτε και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να το παρουσιάσετε. Τι να περιμένει το κοινό και ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για αυτές τις εμφανίσεις;

Όπως σε κάθε συναυλία μας έτσι και σε αυτό έχουμε ένα ιδιαίτερο light show! Μπόλικα κρουστά και σίγουρα ένα σετ λιστ το οποίο πιστεύω δεν θα αφήσει κανένα παραπονεμένο!



Απ' όσο γνωρίζω ήδη έχετε κλείσει και κάποιες εμφανίσεις στην Ολλανδία. Υπάρχουν σχέδια και για άλλες συναυλίες στο κοντινό μέλλον;

Ναι υπάρχουν πλάνα για έντονη συναυλιακή δραστηριότητα.

Πώς είναι η "ζωή στο βαν" με τους Mother of Millions;

Βρόμικη [γέλια]!

Τι απολαμβάνετε περισσότερο, το στούντιο ή τις περιοδείες;

Καθετί έχει την χάρη του! Μ' αρέσει η ασφάλεια του στούντιο και η παραγωγική διαδικασία! Εκεί που δημιουργείται κάτι που δεν υπήρχε πριν! Άλλα οι συναυλίες έχουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα ένωσης της μπάντας με τον κόσμο της, συναίσθημα που δεν μπορώ να το ανταλλάξω με τίποτα άλλο!

Ευχαριστώ πολύ!

Εμείς ευχαριστούμε! Ελπίζουμε να σας δούμε όλους στις συναυλίες μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 22 και 23 Μαρτίου αντίστοιχα!

Rise Evolve.

Διάβασε ακόμη:

Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.