Πιο πρόσφατα

26/8/18

Η heavy πλευρά του Street Mode Festival

Η heavy, η stoner και η ψυχεδελική σκηνή γι' ακόμη μια φορά δηλώνουν ηχηρό παρόν στο Street Mode Festival, με συμμετοχές από συγκροτήματα όπως οι 1000Mods, Planet of Zeus, Nightstalker, Naxatras, Monkey3, VIC, Yawning Man, Stoned Jesus κ.α. #StreetModeON

Το Street Mode Festival αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο συνάντησης για όσους φέρουν το "παράσημο" της street κουλτούρας και μεγάλο μέρος της ζει και αναπνέει χάρις στη heavy σκηνή, η οποία ειδικά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί. Δεν θα γινόταν λοιπόν να μην κάνουμε μια αναφορά σε αυτήν τη σκηνή, με την οποία άλλωστε είναι συνυφασμένος και ο χαρακτήρας του Summer Rain.

Από τη σκηνή του φετινού Street Mode θα περάσουν φυσικά οι εντός των τειχών ήρωες της heavy, psych και stoner σκηνής, εννοώντας τους 1000Mods, Planet of Zeus, Naxatras, Nightstalker, VIC, Beggars, Deaf Radio, Puta Volcano, Jaw Bones, Void Droid, αλλά και σημαντικά ονόματα του εξωτερικού: Yawning Man, Monkey3, Stoned Jesus, Samsara Blues Experiment, Kalamata και RoadkillSoda, ενώ σε αυτή τη λίστα θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει και το όνομα του Phil Campbell, του επί 30 χρόνια κιθαρίστα των Motörhead, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα με το συγκρότημα που έχει δημιουργήσει με τους γιους του, Phil Campbell and the Bastard Sons.


Ας τα δούμε όμως όλα ένα ένα:

1000Mods
"Επαναλαμβανόμενη έκθεση σε υψηλής έντασης ήχους είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή". Με αυτά τα προειδοποιητικά λόγια οι 1000mods μας προκαλούν και μας προσκαλούν να ιδρώσουμε μαζί τους, μετά από τις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις του νέου τους ομότιτλου δίσκου (Repeated Exposure to...). Το συγκρότημα που έκανε τόσο αγαπητό το ψυχεδελικό/ heavy/ desert rock ήχο στο ελληνικό κοινό επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και φέρνει μαζί όλα όσα το έκαναν αυτό που είναι: Βαριά riffs, δύναμη, ενέργεια, εννιάλεπτα τραγούδια που "κλείνουν το μάτι" σε όσους τα χαρακτηρίζουν αντι-ραδιοφωνικά, refrain γεννημένα να γίνουν sing-along, vintage αισθητική και ήχο και την σπάνια γνησιότητα που τους χαρακτηρίζει από τις πρώτες μέρες ύπαρξής τους.


Yawning Man

Οι Yawning Man ξεκίνησαν στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. από μια παρέα παιδικών φίλων και παρόλο που ο πρώτος τους πλήρης δίσκος ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 2005, οι ίδιοι είναι ενεργοί από το 1986. Θεωρούνται μια από τις πρώτες και σημαντικότερες επιρροές στην desert rock μουσική σκηνή κι έχοντας πλέον πραγματοποιήσει πολυάριθμες δισκογραφικές κυκλοφορίες, ταξιδεύουν τα τελευταία 15 χρόνια σε Ευρώπη και Νότιο Αμερική συμμετέχοντας σε σπουδαία festivals, χαρίζοντας φανταστικές performances και κερδίζοντας διαρκώς νέους fans!


Planet of Zeus

Οι Planet of Zeus γράφουν ιστορία στο χώρο της ελληνικής heavy rock σκηνής από το 2000. Έχοντας παίξει σχεδόν παντού, από μικρούς συναυλιακούς χώρους μέχρι μεγάλα στάδια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της καριέρας τους, πραγματοποιώντας το ένα sold out show πίσω από το άλλο.  Έχουν κυκλοφορήσει 4 album, με ξεχωριστό χαρακτήρα το καθένα, μη μένοντας ποτέ κολλημένοι σε φόρμες και μην επαναλαμβάνοντας τους εαυτούς τους σε μία βολική μανιέρα. Το μοναδικό τους ηχόχρωμα σε ταξιδεύει μουσικά από τους Lynyrd Skynyrd στους Mastodon, από τους Allman Brothers Band στους Queens of the Stone Age και από τους AC/DC στους Clutch. Το πρόσταγμα είναι γνωστό: "Σεξ και βία στον πλανήτη Δία"!


Monkey3

Οι Monkey3 ακροβατούν κάπου ανάμεσα στο space-rock, το stoner και το progressive rock. Τα ηχοχρώματα τους μαγνητίζουν και ξεχωρίζουν από τον σωρό. Με ένα επιβλητικό wall-of-sound εμπλουτισμένο με ψυχεδελικά vibes, οι Ελβετοί δημιουργούν ορχηστρική μουσική που σε βοηθάει να διεισδύσεις στην άβυσσο του μυαλού σου. Ταξιδιάρικες γκρούβες, βαριά riffs, και soundscapes αποτελούμενα από φουτουριστικά πλήκτρα συνθέτουν το απόλυτο soundtrack διαστημικής απογείωσης. Προσδεθείτε!


Naxatras

Οι Naxatras είναι η μπάντα που επέλεξε ο θρύλος της ψυχεδέλειας Damo Suzuki να τον συνοδεύσει σε μια onstage jamming & improvisation συναυλία. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε ας πούμε ότι το ντεμπούτο album τους έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια views στο YouTube (με τις hard copy εκδόσεις του να εξαντλούνται με εξίσου ταχείς ρυθμούς). Η μουσική τους συνίσταται σε δυναμικά ρυθμικά μοτίβα, ονειρικές μελωδίες, βαριά riffs και ταξιδιάρικα κιθαριστικά σόλο, όλα με έντονη την ατμόσφαιρα και την αισθητική των 70's, ενώ psych/ space/ progressive rock, blues, funk και stoner στοιχεία και ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν αρμονικά με ψυχεδελικό video show για πλήρη διέγερση των αισθήσεων.


Stoned Jesus

Οι Stoned Jesus κατάγονται από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο και χάρη στην πορεία των τελευταίων ετών έχουν καταφέρει να θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες μπάντες στην stoner/ psychedelic/ doom μουσική σκηνή της Ανατολικής Ευρώπης. Ξεκίνησαν το 2009 σαν ένα solo project του τραγουδιστή - κιθαρίστα και στην συνέχεια περιόδευσαν στην Ρωσία και στην Ουκρανία στις αρχές του 2010 κυκλοφορώντας παράλληλα και το ντεμπούτο album τους First Communion. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει άλλα 2 albums και 1 EP, ενώ έχουν στο βιογραφικό τους αμέτρητες συναυλίες και συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.


Nightstalker

Ήταν αρχές '90s (στην πραγματικότητα 1989) όταν δημιουργήθηκε η μπάντα με το πιο αυθεντικό και εκρηκτικό rock 'n' roll attitude, που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα, πάνω στα μονοπάτια της grunge, rock και metal της τότε εποχής. Αυτή η στάση τους, σε συνδυασμό με την συνεχή παρουσία τους επί σκηνής και τα αναλλοίωτα στο χρόνο τραγούδια τους , τους έχουν χαρίσει μια φήμη που λίγα άλλα γκρουπ απολαμβάνουν στην Ελλάδα (και όχι μόνο).

Η ωμή απλότητά τους, η δύναμη των riffs, οι groovy ρυθμοί και οι ψυχεδελικές τους κορυφώσεις είναι τα στοιχεία που τους κράτησαν στις επάλξεις της heavy rock μουσικής για πάνω από 20 χρόνια. Μετά την μεγάλη επιτυχία του άλμπουμ Dead Rock Commandos (2012, Small Stone), και την τεράστια ανταπόκριση του τραγουδιού Children of the Sun, με τα εκατομμύρια views στο youtube (πράγμα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα), ήρθε η κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ As Above, So Below (2016, Oak Island Records). Μετά τα συνεχόμενα sold out gigs στην Ελλάδα, και με μια επιτυχημένη, μεγάλης διάρκειας, ευρωπαϊκή περιοδεία οι Nightstalker συνεχίζουν ακάθεκτοι στα καλοκαιρινά φεστιβάλ.


Samsara Blues Experiment

Ο ήχος του Γερμανικού τρίο των Samsara Blues Experiment θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως psychedelic heavy blues rock, γεγονός που όμως δεν αποκλείει την παρουσία ετερόκλητων επιρροών στον ήχο τους, όπως Indian raga, παραδοσιακή folk, ακόμη και thrash metal! Ακούραστοι στον δρόμο με πολυάριθμες περιοδείες και συμμετοχές σε σπουδαία festivals του ήχου τους (και όχι μόνο) οι Samsara Blues Experiment βρίσκονται στην καλύτερη φάση της μέχρι στιγμής πορείας τους, αγγίζοντας πλέον κοινό όλων των ηλικιών και ακουσμάτων και δημιουργώντας μουσική που σε παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι από το οποίο δύσκολα αποφασίζεις να επιστρέψεις.



Villagers of Ioannina City

"Πάρτε φόρα κι άϊντε πιάστε τα βρε, πιάστε δρόμους, πλατείες, τα στενά στη γύρα και πατήστε τα βρε. Πάρτε τα ζβάρα όλα, κάψτε τα βρε, κάψτε κάθε παλιό, για να βγει από μέσα ο πιο όμορφος ανθός"

Οι Villagers of Ioannina City (γνωστοί επίσης ως V.I.C.) στη δεκαετή παρουσία τους έχουν κατορθώσει να στρέψουν με τον πιο σύγχρονο τρόπο το ενδιαφέρον της νεολαίας στη διερεύνηση της ελληνικής μουσικής παράδοσης, κι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα της παρέας από τα Γιάννενα! Παντρεύοντας μοναδικά την ψυχεδελική ροκ και το stoner, με τις post rock φόρμες και φυσικά την ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική, η μπάντα μπλέκει ιδανικά τις ηλεκτρικές κιθάρες με το κλαρίνο και τη γκάϊντα και σταδιακά εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα μουσικά σχήματα της χώρας.


Kalamata

Το instrumental rock trio των Kalamata προσμειγνύει στον ήχο του ψυχεδελικές stoner rock επιρροές, συνδυασμένες με space rock στοιχεία, βγαλμένα από τα 70's. Παραμορφωμένες μπασογραμμές και πολύχρωμα κιθαριστικά μοτίβο χτίζονται πάνω σε ένα συμπαγές rhythm section, υψώνοντας το επιβλητικό ηχητικό οικοδόμημα αυτού του ελπιδοφόρου rock trio από το Hildesheim της Γερμανίας. Η μουσική των Kalamata θα είναι ο οδηγός σου μες τη νύχτα, με τον ίδιο τρόπο που δρα επάνω σου το LSD όταν είσαι καβάλα σε μία άγρια αγελάδα. Η μουσική των Kalamata είναι ένα ταξίδι στα αστέρια.





Beggars

Οι Beggars είναι ένα rock'n'roll τρίο από την Αθήνα. Από το 2004 μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 5 full length albums, με το τελευταίο εξ' αυτών τον Αύγουστο του 2018. Ασταμάτητοι συναυλιακά από τις πρώτες μέρες ύπαρξής τους, οι Beggars επιστρέφουν και δισκογραφικά πιο ώριμοι και κατασταλαγμένοι από ποτέ. Έχοντας αποκτήσει μία σπουδαία συναυλιακή εμπειρία πραγματοποιώντας ζωντανές εμφανίσεις στο πλάι συγκροτημάτων - θρύλων, όπως οι Thin Lizzy, The Godfathers, Red Fang και συμμετέχοντας σε σημαντικά festivals του ήχου σε Ελλάδα και Ευρώπη, με μία νέα κυκλοφορία στις αποσκευές τους, φέροντας πάντα όλες τις μουσικές αξίες που τους χαρακτηρίζουν από το ξεκίνημά τους μέχρι και σήμερα, οι Beggars έρχονται για να τα σπάσουν στο 10ο Street Mode Festival.


RoadkillSoda

Οι RoadkillSoda είναι ο αντικατοπτρισμός των Αμερικανικών 70's, των σκονισμένων Dodge, των παλιωμένων T-shirts, των tattoos, των μουσιών, του μεθυσιού, των γυμνών γυναικών και των θετικών vibes. Το rock'n'roll/ stoner κουαρτέτο από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, δημιουργήθηκε το 2011 και από τότε δεν έχει σταματήσει να περιοδεύει και να διαλύει σκηνές ανά την υφήλιο. Έχοντας συμμετάσχει με επιτυχία σε μεγάλα festivals του σκληρού κι έχοντας ανοίξει συναυλίες των Billy Idol, Slash & Myles Kennedy, Nick Oliveri, Planet of Zeus, Black Tusk, Karma to Burn και άλλων, οι RoadkillSoda μπορούν με ευκολία να χαρακτηριστούν ως ένα έμπειρο live act, ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις χρίζουν πάντα των θετικότερων σχολίων από το κοινό και τον μουσικό τύπο.


Deaf Radio

Οι Deaf Radio είναι ένα κιθαριστικό ροκ σχήμα, που υπάρχει από το 2015. Το ντεμπούτο album τους Alarm, το οποίο κυκλοφόρησε στις 9 Ιανουαρίου του 2017, απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας σε ένα sold out release show αλλά και στην εξάντληση των 300 πρώτων βινυλίων σε λιγότερο από 3 μήνες. Ηχητικά χαρακτηρίζονται από βαριά κιθαριστικά riffs και ογκώδη τύμπανα, που συνδυάζονται με χαρακτηριστικές φωνητικές μελωδίες, δημιουργώντας μια εκρηκτική και άλλοτε σκοτεινή -σχεδόν παγανιστική- ατμόσφαιρα, ενώ στιχουργικά κατακλύζονται από υπαρξιακές -ενίοτε δυστοπικές- σκέψεις φέρνοντας στην επιφάνεια τις εσωτερικές τους ανησυχίες.


Puta Volcano

Οι Puta Volcano στο επετειακό 10ο Street Mode Festival έρχονται ουσιαστικά για να κλείσουν την άκρως πετυχημένη σεζόν που διαδέχτηκε την κυκλοφορία του 2ου LP τους με τίτλο Harmony of Spheres, album για το οποίο συγκέντρωσαν θετικότατες κριτικές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, οδηγούμενοι με σταθερά και συμπαγή βήματα στην πραγματοποίηση του πρώτου τους mini Ευρωπαϊκού tour παρέα με τους Ξανθιώτες rockers Purple Dino και καταλήγοντας στο soldout headline show τους στο Temple της Αθήνας. Ο ήχος τους αποτελεί ένα μείγμα desert και heavy rock -συχνά θα ακούσεις για αυτούς και τον χαρακτηρισμό post-grunge- και οι ίδιοι μοιάζουν να μπαίνουν για τα καλά στον χάρτη της παγκόσμιας underground rock κοινότητας δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το επόμενο δισκογραφικό και συναυλιακό τους βήμα.


Jaw Bones

Οι Jaw Bones είναι μία heavy rock/ stoner μπάντα με grunge επιρροές, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο full length album τους, με τίτλο Wrongs on a Right Turn τον Ιούνιο του 2017, ενώ έχουν στο δυναμικό τους και ένα ομότιτλο EP. Οι εμφανίσεις τους στο πλευρό των Monster Magnet, Clutch, Karma to Burn, Therapy?, Sardonis, Nightstalker, Planet Of Zeus και 1000Mods μεταξύ άλλων, τους έχουν καταξιώσει ως ένα από τα σημαντικότερα heavy rock σχήματα της πόλης τους, ενώ τους έχουν προσδώσει και μία διόλου ευκαταφρόνητη συναυλιακή εμπειρία, την οποία θα μας καταθέσουν φέτος για πρώτη φορά στη σκηνή του Street Mode Festival.


Void Droid

Oi Void Droid είναι μια Heavy Rock/ Metal μπάντα από την Πάτρα. Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου demo τους που κατάφερε να προκαλέσει αρκετό θόρυβο γύρω από το όνομά τους και δύο μετά τη κυκλοφορία του ντεμπούτο Terrestrial που λατρεύτηκε από την ήδη μεγάλη fanbase τους, έχοντας αποκτήσει μια σεβαστή συναυλιακή εμπειρία, από τις 50 + ζωντανές τους εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες στο πλευρό των Monster Magnet (USA), Planet of Zeus, Nightstalker, VIC, Orange Goblin (UK) και Sasquatch (USA), το heavy southern rock / metal κουαρτέτο έρχεται στην σκηνή του Street Mode Festival δυνατότερο από ποτέ για ένα live φωτιά.


Bonus: Phil Campbell & The Bastard Sons

Αν και δεν εμπίπτουν ακριβώς στην κατηγορία, δεν θα γινόταν να μείνει εκτός αφιερώματος ο επί 30 χρόνια εμβληματικός κιθαρίστας των Motörhead, Phil Campbell, αν σκεφτεί κανείς πόσο έχει επηρεαστεί η heavy σκηνή από τη μουσική τους.

Ο χαμός του τεράστιου Lemmy, άφησε πίσω του ένα δυσθεώρητα μεγάλο κενό στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, αλλά και μία σπουδαία rock'n'roll κληρονομιά. Οι Phil Campbell and the Bastard Sons, είναι -όπως και το όνομά τους δηλώνει- "παιδιά" αυτής της κληρονομιάς. Με μπροστάρη τον κιθαρίστα των Motörhead, Phil Campbell, τους τρεις γιους του Todd, Dane και Tyla στα μετόπισθεν, και τον τραγουδιστή Neil Starr να συμπληρώνει τη σκληροπυρηνική εμπροσθοφυλακή του νεοσύστατου σχήματος, οι "Μπάσταρδοι Γιοι" έκαναν τη πρώτη τους εμφάνιση στο Wacken Open Air Festival της Γερμανίας, τον Αύγουστο του 2016. Από τότε κυκλοφόρησαν το ομώνυμο EP τους, έπαιξαν πολλά headline shows και συμμετείχαν σε πολυάριθμα φεστιβάλ σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης.


Διάβασε ολόκληρο το αφιέρωμα μας στον Phil Campbell εδώ:


* Η κεντρική φωτογραφία στο παρόν αποτελεί προϊόν προηγούμενων εκδόσεων του Street Mode Festival.

Επιμέλεια: Λάμπρος Loco Παπαευθυμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Thank you, and may the force be with you.